Categories Seks

Sex misterije

Nakon završetka serijala “Seks i grad” pomislili smo da je otkrivena i poslednja, lascivna stvar o seksu. Ako ništa drugo, bila su to šokantna saznanja o stvarima koje otkačeni Ameri rade kada padne mrak. Ipak, osim inicijalnog šoka i nelagode, koje su (možda) izazvale scene i dijalozi u pomenutom TV serijalu, bilo je tu i dosta humora, uz koji se neke pojave brže i lakše prihvataju.

No, ostavimo li ovu seriju po strani, ostaje osnovno pitanje o tome šta smo do sada naučili i koliko zaista razumemo seks i sve što je u vezi sa njim. Mnogi će, verovatno, kategorično tvrditi da je iskustvo najbolji učitelj i da je u ovoj osnovnoj ljudskoj potrebi najvažnije da se uživa, a ne da se razumeju njeni mehanizmi. Moguće, ali dozvolite da vas podsetimo da seks nije samo puki instinkt, već da ima mnogo toga što potiče iz glave. S obzirom na to da i ovaj deo tela učestvuje u seksualnoj igri, potrebno je da ga propisno “nahranimo”. Iako će seks ostati, u jednom svom delu misterija, u čemu i jeste njegova draž, ono što znamo jeste da žene još uvek ne razumeju mnogo toga što se dešava u postelji. Naravno, kada to kažemo ne mislimo na to za čega služi određeni deo tela, gde se nalaze erogene zone, koje sve postoje poze… Mislimo na neke druge stvari na nekom nematerijalnom nivou: npr. zbog čega nas nešto privlači, a nešto odbija? Zašto naše telo funkcioniše na ovaj ili na onaj način? I, naravno, zbog čega muškarci imaju bradavice? U cilju bolje edukacije, zatražili smo informacije od ljudi različitih profesija, kojima je seks zajednička sfera interesovanja i proučavanja, i tako prikupili vredna saznanja. Dakle, nemojte ni da pomislite da je vaša seksualna edukacija završena dok ne pročitate ono što su rekli učeni ljudi…

ZBOG ČEGA PONEKAD PLAČEMO (ILI SE SMEJEMO) NAKON SEKSA? Možda je to posledica slušanja balada Selion Dion tokom seksualnog čina (na kojem insistira vaš partner), mada su, ipak, mnogo veće šanse da se radi o fiziološkoj reakciji. Orgazam inicira oslobađanje moćnih hormona, kao što su dopamin, epinefrin i oksitocin, koji znatno pojačavaju emotivne reakcije. Dobra vest: smeh ili suze su ohrabrujući znaci o statusu vaše veze! Ukoliko fizička bliskost sa nekim može da izazove ovoliko snažnu reakciju, to je najverovatnije zbog toga što je vaš odnos sa tom osobom izuzetno dubok i intiman.

ZBOG ČEGA I MUŠKARCI IMAJU BRADAVICE NA DOJKAMA? U najranijim fazama života, svaki fetus je, zapravo, ženskog pola. Muškarci postaju muškarci tek uz dodatak veće količine testosterona, koji (na vreme) zaustavlja razvoj ženskih polnih organa. Embrioni gotovo svih sisara “naoružani” su mamalnim tkivom u cilju pripreme za materinstvo. Zbog ove nepobitne činjenice, čak i najveći mačo zavodnici, npr. Bred Pit, imaju zakržljale mlečne kanale, žlezde i kompletnu “mašineriju” za dojenje ispod bradavica, koje bi mogle (da je priroda drugačije htela) da nahrane nekog budućeg Breda juniora!

ZBOG ČEGA SE U ČIZMAMA SA VISOKOM POTPETICOM OSEĆAMO POSEBNO EROTIČNO I “NEVALJALO”? Svaka žena definitivno doživi veliku transformaciju kada obuje čizme visokih potpetica i sara koje dosežu preko kolena. U istom momentu, kroz našu svest prolaze slike rok zvezda, kan-kan plesačica i sličnih “opasnica” čija je zavodljivost bila naglašena ovom obućom. Osim toga, ovaj tip obuće direktno asocira na vojsku, revolucionare, konjanike, pripadnike kraljevskih loza, gusare… Ukratko, žene se u njima osećaju i izgledaju kao moćne zavodnice (da ne kažemo, loše devojke). Simbolika visokih čizama je nešto što se odmah prepoznaje, kažu eksperti. Zbog asocijacija na prošlost (tj. istoriju), čizme nam pružaju dodatnu zaštitu dok nam, istvoremeno, pojačavaju osećaj posebne moći – a to “u prevodu” znači pojačan erotski naboj.

ZAŠTO NJEGOVI TESTISI POSTAJU MODRI? Do sada ste, verujemo, bar jednom čuli svog dragog da se žali da su mu “pomodrela …”. Iako ste, sigurno, u prvom momentu pomislili da je u pitanju vulgarna šala, vaš muškarac je bio (bar u jednom momentu) smrtno ozbiljan. Nakon duge i snažne seksualne stimulacije, ali bez konkretne akcije, skrotum zaista može da poprimi plavičastu boju. Tokom seksualne stimulacije i postizanja uzbuđenja, krv ispunjava celu genitalnu oblast i zadržava se u tom delu sve dok je osoba uzbuđena. Dakle, što se krv duže zadrži, ima manje kiseonika, a zbog nedostatka ove materije krv je više plava nego crvena. Rezultat: plavičasti testisi!

ZBOG ČEGA JE KLITORIS U OBLIKU (LEDENOG) BREGA? Odgovor je jednostavan: Zato što je vidljiv samo njegov gornji deo. Ovaj organ, koji sadrži oko 8.000 nervnih završetaka (dvostruko više nego penis!), tri puta je veći od svog vrha (koji obično vidimo). U stanju seksualnog uzbuđenja, klitoris se ispunjava krvlju i potiskuje vrh ispod njegove “kapuljače”. I to nije cela priča o klitorisu! Ispod baze klitorisa nalazi se mala kost čiji se kraci pružaju sa svake strane labije i, unazad, prema mišićima butina. Takođe, sa obe starne vaginalnog otvora nalaze se dve “grudvice” erektilnog tkiva, koje, prema najnovijoj naučnoj teoriji, pomažu u prenošenju osećaja iz vagine u klitoris. Tokom poslednje faze seksualnog uzbuđenja, aktivira se gotovo svaki nervni završetak u oblasti ispod pupka, putem tzv. “domino efekta”.

ZAŠTO SE (UVEK) BUDI SA EREKCIJOM? “Evo ga opet”, pomislili ste vi, “a još nije ni sedam sati ujutro!” Nije ni čudo što vam budilnik uopšte nije potreban. Ne, nisu u pitanju erotski snovi (mada ih muški imaju češće od nas), već čista biologija, tačnije fiziologija. Muškarci se bude sa erkecijom jer je nivo testosterona ujutro najviši. No, iako je njegov “probuđeni pajtaš“, u fizičkom smislu, osetljiv kao i obično, vaš dragi nije psihološki stimulisan, te ga verovatno neće “staviti u upotrebu”. Međutim, ako ste vi raspoloženi za malo akcije, možete očekivati brz seks, jer svi ti, nabujali, testosteroni obično vode u brzu eksploziju.

ZAŠTO U ŽENSKOM ČASOPISU NEMA (MNOGO) REKLAMA ZA VIJAGRU I DRUGA STIMULATIVNA SREDSTVA ZA SEKS? Kada žena popije vijagru, ona iskusi isti fizički efekat kao i muškarac koji je uzeo ovo sredstvo. Krv se sliva u genitalni deo, uzrokujući uvećanje vagine, a to je tipična karakteristika seksualnog uzbuđenja. Razlika je, ipak, u tome što muškarac, pod dejstvom vijagre, odmah želi seks, dok je kod žena ovaj proces postizanja psihičkog uzbuđenja nešto komplikovaniji. Statistike pokazuju da je jako mali broj žena seksualno disfunkcionalna zbog nedovoljne prokrvljenosti genitalne oblasti. Dva najčešća uzroka jesu nedostatak seksualne želje i nemogućnost postizanja orgazma, iza čega mogu da se kriju različiti trigeri, od problema u vezi i gubitka samopouzdanja do hormonskog poremećaja. Zato, drage naše, zaboravite na magične pilule, bar za sada. Pre svega, otklonite sve potencijalne “ubice” seksualne želje (mentalne i fizičke) i nastavite da podižete atmosferu prigušenim svetlom, uzudljivom muzikom, romantičnim izlascima…

ZBOG ČEGA JE HAJDI KLUM PODJEDNAKO PRIVLAČNA MUŠKARCIMA I ŽENAMA? Ukoliko vaša prva pomisao, pri pogledu na manekenke u seksi donjem rublju, nije oduševljenje materijalima i dizajnom donjeg rublja, već “privlačnost” koju osećate prema telima manekenki, znajte da niste jedini u tome. Za veliki broj žena obline drugih žena deluju privlačno. Naravno, to nema nikakve veze sa vašom seksualnom orijentacijom, već se više radi o prekondicionoj urođenoj reakciji. Tokom odrastanja, i žene i muškarci uče da je žensko telo seksualni simbol. Zato, kada vidimo atraktivnu ženu u bikiniju, ili glumicu u haljini pripijenoj uz telo i u cipelama sa visokom potpeticom, naš mozak istog momenta povezuje ove slike sa seksom. No, dok će kroz glavu muškarca nastaviti da se množe čisto seksualne slike i razmišljanja, kroz našu, žensku glavu, prolaziće manje seksualne misli – “Baš me zanima da li ima celulit?, “Kako održava tako vitku liniju?”, “Bože, kako joj grudi čvrsto stoje!” i sl.

ZAŠTO SE NE PRIČA, ILI SE UGLAVNOM ŠAPUĆE, O ŽENSKOJ MASTURBACIJI? Odgovor je, verujemo, očekivan: zato što je svako društvo tolerantnije prema muškarcima, i to u smislu onoga što rade u krevetu, a čini se da nema ništa ni protiv rečnika kojim se koriste kada je reč o seksu (u javnosti, nego šta!). Muškarci, takođe, počinju da se samozadovoljavaju (bar eksperimentalno) mnogo ranije nego žene, najčešće na početku puberteta. Žene, opet, pod uticajem sredine, pre svega porodice, stidljivo i mnogo kasnije počinju da istražuju svoju seksualnost. Štaviše, otvoreni razgovori o seksu, kada je ženski rod u pitanju, ne mogu da se čuju sve do kasnih dvadesetih godina života (ako uopšte mogu!). Međutim, i ovaj trend počeo je da se menja, bar na Zapadu. U poslednjih nekoliko godina, sve je više žena koje slobodno biraju vibratore baš kao što biraju kozmetičke proizvode sa polica. Takođe, primećuje se i pojava novih, čisto ženskih izraza u seksualnoj terminologiji (žargonu) koji označavaju masturbaciju. “Poliranje bisera”, “Zalivanje cveta”, “Veslanje u ružičastom kanuu”, “Biranje slova ‘O’ na ružičastom telefonu”, samo su neki od izraza za žensku masturbaciju.

ZBOG ČEGA SE NAKON SEKSA OSEĆAMO VIŠE NADRAŽENO NEGO OPUŠTENO? Žene se često žale na to da njihov dragi, nakon seksa, padne u blaženo “komatozno stanje”, dok se one osećaju nekako nadraženo i nemirno. Ipak, nema razloga za tužbu. Kod muškaraca, seksualni naboj brzo raste, potom “eksplodira”, nakon čega odmah splasne. Za nas žene, seks nije gotov onda kada se završi! Nakon orgazma, potrebno je od 15 do 30 minuta za povratak u pređašnje stanje. Taj period prate različite telesne promene – dojke se smanjuju (one “rastu” pri seksualnom uzbuđenju), klitoris se vraća u normalnu poziciju, materica se skuplja, vagina “splašnjava”, puls i disanje se usporavaju, krvni pritisak se snižava. Hej, neka nam neko samo još jednom spomene fizičke vežbe za celo telo!

ZBOG ČEGA (KONAČNO) TREBA DA PRESTANETE DA TRAŽITE SVOJU G-TAČKU? Ovo misteriozno mesto na telu dobilo je naziv po dr Ernstu Grafenbergu, koji je, 1950. godine, otkrio da neke od njegovih pacijentkinja osećaju intenzivno zadovoljstvo pri stimulaciji određene tačke na prednjem zidu vagine. Od tada, veliki broj žena tvrde su da su doživele “G orgazam”. Jedini problem jeste u tome što naučnici ne mogu precizno da odgovore šta uzrokuje ove orgazme. Jedan deo naučnog sveta veruje da se G-tačka nalazi na mestu na kojem se ukrštaju koren klitorisa i uretra. Drugi, pak, veruju da je G-tačka, baš kao i prostata (žlezda) kod muškarca, entitet sam za sebe. Najinteresantnija teorija, koju zastupa treća grupa naučnika, jeste da je G-tačka svojevrsni “ginekološki NLO” – nešto o čemu se mnogo priča i mnogo istražuje, ali čije postojanje nikada nije verifikovano. No, bez obzira na to koja je od ovih teorija najbliža istini, ono što se pouzdano zna jeste da oblast oko prednjeg zida vagine nije obavezno i erogena. Zato, ako ste svu svoju seksualnu igru skoncentrisali na potragu za magičnom tačkom, ali niste osetili ništa snažnije od golicanja, znajte da je to sasvim normalno!

NAJLUĐE FANTAZIJE UKLJUČUJU GLADIJATORE OK, bar nakon filma “Gladijator”. Uglavnom, žene fantaziraju o mišićavim tipovima koji pucaju od snage i zdravlja, koji mogu da ih nose kao da su lake poput perceta, zaštite ih svojim zagrljajem, naravno, seksualno zadovolje i sve u tom stilu. Zapravo, žene su u seksualnim fantazijama daleko smelije nego u stvarnosti. Ono što bi ih, sigurno, u životu uplašilo (čak, nateralo da pobegnu) – neki razjareni, polunag “Rasel Krou”, koji je dugo apstinirao od seksa – u maštarijama je predmet neverovatnog uzbuđenja. Zašto je to tako? Jednostavno, zato što fantazije, makoliko bile smele i divlje, uvek ostaju pod kontrolom. Seksualne fantazije ne predstvaljaju stvarnu pretnju, kako u fizičkom, tako i u mentalnom i emotivnom pogledu, zbog čega možete da im se potpuno bezbedno prepustite. Suprotno onome što biste verovatno pomislili, činjenica da su fantazije o seksu bez pristanka žene (da ne kažemo o silovanju) prilično zastupljene među ženama, uopšte ne začuđuje seksualne terapeute. Ženama se često nameće osećaj krivice i sramote zbog toga što žele da uživaju u seksu. U fantazijama o silovanju, žene su lišene odgovornosti za ono što se događa, a to ih ujedno oslobađa krivice.

ŠTA NAŠA TELA IMAJU ZAJEDNIČKO SA JETROM AJKULE? Šta je sada ovo? Ništa strašno. Hajde malo da proćaskamo o vaginalnoj lubrikaciji (vlaženju). Kada saznate koje su sve materije zastupljene u ovom procesu – od vode i mlečne kiseline do skvalena (koji se nalazi i u jetri ajkule) – pronaći ćete odgovor na pitanje s početke priče. Svaka od ovih brojnih materija doprinosi održavanju delikatne ravnoteže između gljivica i baketrija u vagini. A odakle potiču sve te materije? Pa, iz vaginalnog zida. Proces vlaženja vagine odvija se slično procesu znojenja. Zidovi vagine neprekidno emituju vlagu da bi tkivo ostalo zdravo, a tokom seksualne stimulacije, vlažnost vagine se povećava. Kod nekih žena, lučenje vagine je jače dok je kod drugih sasvim dovoljno za glatku akciju. Nedostatak vlažnosti najčešće je uzrokovan hormonskim promenama, dehidratacijom ili nestrpljivošću muškarca, koji nije shvatio pravi značaj predigre.

ZBOG ČEGA JE NAMA TEŽE DA POSTIGNEMO VRHUNAC NEGO MUŠKARCIMA? Što se tiče orgazma, jedne od večitih tema seksologa (ali, ne samo njih), nedavno se došlo do nove teorije: Naime, u trenutku kada žena doživi orgazam, vaginalni mišići se povlače nagore i tako potiskuju spermu do materice povećavajući šanse za začeće. Pojedini biolozi, čija je specijalnost izučavanje nastanka ljudske vrste, smatraju da ženski orgazam aktivira mehanizam koji sprečava da žena ostane u drugom stanju sa muškarcem prema kojem ne oseća veliku bliskost. Prema ovoj teoriji, ukoliko seks sa određenim muškarcem ne izazove “vatromet”, možda vam to priroda govori da on nije čovek za vas, a još manje dobar otac za vaše dete. S druge strane, ako doživite orgazam svaki put kada spavate sa svojim dragim sasvim je moguće da ste sreli onog pravog. (Naravno, ne pada nam na pamet da kategorično tvrdimo da je seksualna kompatibilnost jedini parametar dobre veze!)

ZAŠTO DEBELI, DLAKAVI MUŠKARCI RASTEREĆENO I PONOSNO POKAZUJU SVOJE TELO NA PLAŽAMA (DOK MI GASIMO SVETLO KADA VODIMO LJUBAV)? I tako… dok vi uživate u suncu, pesku i morskoj vodi nailazi rmpalija u “Speedo” kupaćim gaćicama (koje, ispod svog tog sala deluju, u najmanju ruku kao tange!). Privučeni njegovim ležernim i, gotovo, paunovskim hodom, okrenućete glavu prema njemu, vaši pogledi će se sresti i (gle, drskosti) on će vam namignuti. “Da li je neko pogrešno obavestio ovog tipa da je najveći zavodnik na svetu?!”!, zapitaćete se vi. S druge strane, vi ćete uporno izbegavati da sednete pod pravim uglom da biste izbegli pojavu “slojeva” sala na stomaku. Dakle, o čemu se radi? Većina muškaraca vaspitavana je da njihov izgled ima minornu ulogu u odnosu na njihov materijalni i društveni status. Drugim rečima rečeno, kada se npr. Donald Tramp pogleda u ogledalo, on ne vidi opuštenu kožu na licu i telu, staračke pege i trostruke podočnjake, već moćnog muškarca čiji je izgled (čitaj, novac) privukao znatno mlađu lepoticu Melaniju Knaus! Upravo zbog toga što ovi “king size” muškarci ne izjednačavaju izgled sa uspehom, oni ne brinu da li su svetla upaljena, da li im se stomak “preliva” preko kaiša ili im dlake rastu iz ušiju i (ne daj bože!) na leđima i na vratu. Međutim, umesto da ih kritikujemo zbog toga što nisu u formi, hajde da im čestitamo kao izumirućoj ljudskoj vrsti koja nije poklekla pod pritiskom da izgleda savršeno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA