Energize me Weekend: Pogledajte kako je protekao Energy day!

by | 31 jula, 2017

Sa željom i ciljem da očistimo telo i misli od toksina, da se vratimo u ravnotežu, postanemo uspešniji, sigurniji u sebe, ali i da unapredimo odnos sa partnerom, magazin “Lepota i zdravlje” u saradnji sa Immo Outlet centrom organizovao je “Energize me! Weekend, kojem su prisustvovali licencirani predavači i čitateljke magazina. Želeli smo da postavimo svima koji su učestvovali poseban izazov: da naučimo kako da budemo opušteni, relaksirani i puni energije i u svakodnevnim situacijama, kakva je, na primer, odlazak u tržni centar. Jer, mnogo je lakše usredsrediti se na sopstvene emocije, na svoj duhovni razvoj i energetski nivo kada smo izdvojeni iz buke i haosa svakodnevnog života, npr. u nekoj tihoj sobi za meditaciju ili na usamljenoj livadi usred šume, a mnogo je teže da to činimo dok jurimo na posao, odvodimo decu u vrtić ili kupujemo u prepunim tržnim centrima. 

Uz dvodnevne radionice, tematski podeljene na Energy day i Astro day imali smo prilike da saznamo nešto novo o sebi što nam se događalo tokom života, a čega nismo bili ni svesni, da saznamo šta je to što nam trenutno utiče na kvalitet života i uz pomoć kojih tehnika i metoda možemo da poboljšamo fizičko i psihičko zdravlje, kao i postignemo celokupan balans tela, uma i duha.

Energy day, koji je održan 29. jula, otvorila je Dragana Balić, sertifikovani instruktor joge, meditacije i grupnih fitnes programa Holističke akademije Maya. Tema njene radionice je bila “Detoks disanjem” u okviru koje je našim čitateljkama približila i predstavila razne tehnike disanja i relaksacije koje nam pomažu da se rešimo stresa, opustimo i dugoročno popravimo stanje i kvalitet svog života kroz praktikovanje određenih alata.
“Ranije su žene češće dolazile da praktikuju jogu zbog fizičke aktivnosti, kako bi zategle svoje telo i izgledale bolje, ali u poslednje vreme sve je više zainteresovanih dama koje žele da nauče tehnike disanja kako bi uspešno savladale i prevazišle stres. Dok za mlađu populaciju čitateljki održavanje koncetracije predstavlja najveći izazov.”

Potom smo nastavili sa drugom radionicom koja je imala za cilj da probudimo životnu energiju. Valentina Šljivić instruktor taj-či i či-gonga, osnivač i predsednik Centra za psihofizički razvoj Osam održala je čas za koji su naše čitateljke pokazale veliko interesovanje. U pitanju su energetske vežbe koje nas dovode u harmoniju, balans i ravnotežu. Za taj-či i či-gong kažu još i da je meditacija u pokretu.
“Čitateljke su bile izuzetno zainteresovane što mi je posebno drago, jer se uvek radujem i rado odazovem kada su u pitanju akcije koje imaju za cilj buđenje svesti i energije. Danas smo ovde mahom imali čiteteljke koje već imaju predznanje kada su u pitanju taj-či i či-gong i koje imaju svest o energiji, o tome da nešto postoji što ne vidimo, a što utiče na nas.”

Na koji način možemo vežbanjem da utičemo na disbalans hormona koji nam kasnije prouzrokuje bolne menstruacije, endometriozu, miome, policistične jajnike, sterilitet, preuranjenu menopauzu i mnoge druge tegobe koje zahvataju današnje žene bez obzira na starosnu dob, saznali smo od Angelike Perc, licencirane instruktorke Aviva metode koja je priznata od strane Svetske zdravstvene organizacije. Naše čitateljke su imale priliku da se kroz jedan trening upoznaju sa načinom izvođenja vežbi kojima se hormoni dovode u reavnotežu. Vežbama se podstiče cirkulacija i prokrvljenost koji su ključni faktori za uspostavljanje hormonalnog balansa.
“Najčešće se javljaju dame koje imaju problema sa policističnim jajnicima ili sa začećem. Čini mi se da je ovo bilo nešto sasvim novo za vaše čitateljke, a sam koncept vežbanja ih je zainteresovao dovoljno jer su imale prilike da zaista osete na koji način se podstiče promena.  U pitanju su dinamičke vežbe, u samom početku vežbanja nepokretnost karlice može da bude izazov, ali redovnim vežbanjem vremenom se to savlada i stekne kodicija.”

Sa Teom Milanković, energoterapeutom i astrologom imali smo priliku da praktikujemo energetske vežbe, saznamo na koji način možemo čakre da dovedemo u ravnotežu i kako nam tapkanje može pomoći da se suočimo sa određenim emocijama. Cilj onoga čime se Tea bavi jeste kako da upoznamo sebe, svoj lični i autentični način kako da budemo srećni i kako da naučimo da energija radi za nas. Na radionici smo imali prilike da naučimo jednostavne tehnike, u par minuta svakog dana, da se povežemo sa samim sobom.
“Osnovna namera tehnika jeste da nas nauči kako da budemo kreativni i kako da mi svesno biramo šta je ono što ćemo opažati, doživljavati i što nas vodi do sreće. Ćitateljke su imale prilike da se uvere koliko je praktikovanje jednostvano i da tehinke mogu da praktikovati gde god se nalazile, pa čak i ovde. Uspele su da osete i zaista dožive određenu promenu u sebi i održe fokus na tome što su radile uprkos okruženju.”

Na poslednjoj radionici prvog dana uoči Energize me! Weekenda bavili smo se načinima i metodama kojima možemo da učinimo da emocije rade za nas. U tome nam je pomogla Martina Đokić koja je internacionalni NLP trener i deo kompanije NLP Energy House koja ima za cilj da podrži ljude da postanu vlasnici svog života i žive srećan, ispunjen i izbalansiran život, prakikovajući tehnike koje su svima dostupne. Jedna od tih tenika je NLP -neurolingvističko programiranje koja ima za cilj da razumemo i naučimo veštinu komuniciranja koja je najvažnija za kvalitet našeg života.
“Kada naučimo da razumemo ljude i njihove načine razmišljanja, komuniciranje, doživljavaju svet oko sebe, tada razumete ljude. I što ste vemenom više u stanju da ih razumete to je za vas bolje. Bilo koje polje života koje nam ne funkcioniše je takvo jer smo mi sebe ograničili nekim verovanjima i iskustvima, a kroz NLP učimo da to prevaziđemo i da se otvorimo za druge stvari.”