Saznajte šta donosi novembarski broj Lepote i zdravlja sa Majom Nikolić na naslovnici

by | 19 oktobra, 2022

Prelistavanje! Zavirite sa nama u novembarski broj Lepote i zdravlja!

Ova jesen je u sve nas unela nemir. Svi brinemo: zbog eventualnog svetskog rata, poskupljenja, dostupnosti energenata, otkaza, bolesti… Zbog problema u vezama ili onih sa samopouzdanjem ili… Ma niz je predugačak. Zato su nam svima preko potrebna mala zadovoljstva, koja će nas rasteretiti, uneti „malo boje“ u tmurni novembar i dati nam drugačiju perspektivu, zar ne? Za nas koje volimo magazine, novi broj omiljenog časopisa definitivno je jedno malo uživanje, ritual koji opušta i puni nas pozitivnom eneregijom.

A redakcija se  potrudila da za novembarski broj izabere širok spektar tema: od onih koje će vas inspirisati i ohrabriti, preko onih koje će vas zabaviti pa do onih koje će vas naterati da se zamislite a možda i pokrenete na akciju, bilo da je u pitanju lična promena ili ona koja je neophodna u društvu.

Toplo se nadamo se da će novembarski broj Lepote i zdravlja biti jedan od razloga zbog kojih se radujete novembru!

Novembarski broj Lepote i zdravlja: Izdvajamo 5 tema u kojima ćete sigurno uživati

#1 Kognitivne greške: Kako da ih izbegnemo

Kada je briga korisna, a kada postaje destruktivna? I šta možemo učiniti
da sprečimo negativan način razmišljanja?

novembarski broj lepote i zdravlja

Hoće li biti svetskog rata? Kako ćemo pregurati zimu? Da li će biti restrikcija struje? Hoću li i za pola godine imati posao? Šta ćemo kad sve još više poskupi? Kako ću plaćati kredit za stan, kad je plata ista kao pre pet godina, a sve je neuporedivo skuplje? Da li ćemo doveka živeti s koronom? Nikada nam neće biti bolje! Ima li, uopšte, smisla praviti planove?

Postoji li iko kome se bar neko od ovih pitanja ne vrzma u mislima? Verovatno ne. A pomenutom paketu briga treba dodati i ona vezana za porodične ili partnerske odnose, pa probleme sa nedovoljnim samopouzdanjem, osećajem da su svi oko nas srećniji i uspešniji
ili da život prolazi kraj nas, a da ne govorimo o mnoštvu dilema vezanih za roditeljstvo. Da nastavimo da nabrajamo? Ne, nema smisla, jer nema ni kraja, ali ima smisla razgovarati sa psiholozima. Zato smo o pogrešnim koracima koje često pravimo, a psihologija ih naziva kognitivnim greškama, razgovarali sa Marijom Manojlović iz Psihocentrale.

 

#2 Čista lepota: Mitovi & istina

Spadate li u grupu onih koji, prilikom kupovine, opsesivno proučavaju svaki sastojak kozmetičkog proizvoda? Ili o tome uopšte ne razmišljate? U oba slučaja, ovaj tekst je
za vas jer odgovara na pitanje: Mogu li u našoj kozmetici da se nađu štetni sastojci?

novembarski broj lepote i zdravlja

O tome šta je čista kozmetika, zašto se u kozmetičkim proizvodima ipak koriste neki sporni sastojci (poput parabena, mineralnih ulja, ftalata itd.) i da li je čista kozmetika bolja od konvencionalne razgovarali smo sa Marijanom Milosavljević, farmaceutkinjom, specijalistkinjom kozmetologije i međunarodnim proceniteljem bezbednosti kozmetičkih proizvoda.

#3 Dopaminska moda

Kako bi bilo da, pri donošenju odluke šta da obučemo, odaberemo komade koji će nam podići nivo hormona dobrog raspoloženja?!

novembarski broj lepote i zdravlja

Kako da vedre boje i razigrani uzorci rasteraju jesenju melanholiju, savetuje stilistkinja Vesna Stanković.

 

#4 Dostojanstvo: * u svakoj ordinaciji * na ginekološkom stolu * u porodilištu

Bolno iskustvo Milice Filipović tokom indukovanog pobačaja pokrenulo je lavinu javnih istupanja žena koje su imale slične priče. Kako rešiti ovaj gorući problem našeg zdravstvenog sistema?

Pre nekoliko meseci, Milica Filipović iz Šapca podigla je tužbu protiv porodilišta Narodni front i s javnošću podelila svoje najbolnije životno iskustvo. Njen indukovani pobačaj, u kome je ostavljena potpuno sama u bolovima da prođe kroz čitav proces u bolničkom toaletu, posle koga je izostala reakcija ginekološke ustanove kao i institucija, i uz reči doktora da to nije beba već 40 grama, izazvao je nezapamćenu lavinu reakcija žena koje su prošle slično iskustvo. U sklopu kampanje snimljen je i potresni video, kao deo borbe protiv akušerskog nasilja, u kome su učestvovale glumice Svetlana Ceca Bojković i Hana Japundžić.
„Miličina priča je započela širenje svesti o pojavi koja je raširena i učinila je da se ne dozvoli njeno dalje guranje pod tepih. Pokrenuli smo kampanju i verujemo da jedini alat koji žene trenutno mogu da imaju jesu informacije o tome koja su im prava”, kažu iz Beogradskog Centra za ljudska prava, s čijom smo pravnom savetnicom, Sanjom Radivojević, razgovarali. Šta o ovoj temi imaju da kažu Sanja i ostale naše sagovornice: Branislava Antović Aleksić, Ana Štajdohar i Marija Nikolić.

#5 Pitajte! Saglasnost u vezama

Pored toga što su sami seksualni i emotivni odnosi složeni i suptilni, sada je tu i pitanje
saglasnosti. Ali ono nikako ne sme da bude teret, uputite se u to šta nam saglasnost sve donosi. I kako da je tražite i dajete.

Saglasnost nije važna samo zbog problema koji imaju veze sa seksualnom prinudom i silovanjem, već se postavlja kao bitna i u dugoročnim partnerstvima. U krajnjoj liniji, radi se o komunikaciji i poštovanju granica. Reč je o negovanju autonomije, o promišljenom
donošenju odluka i osnaživanju i davanju primera i slabijima od vas. U ovom tekstu donosimo iskustva iz emotivnog života tri mlade žene koja su nas navela na promišljanje o tome da li je „ne želim” uvek „ne”, ili ipak ima prostora za kompromis, kako muškarci najčešće misle.

Foto: iStock via Getty, Mirko Tabašević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.