Alergija na polen: Pozovite u pomoć kvercetin

Ako vas muči alergija na polen, pomoći će vam kvercetin. Za razliku od histaminika, ne uzrokuje nuspojave

by | 22 maja, 2023
alergija na polen

Ne uživaju svi u proleću i cvetanju biljaka. Ako vas muči alergija na polen, pozovite u pomoć kvercetin. Svrab očiju, curenje nosa, suzenje očiju i kijanje, postaće prošlost… Naime, kvercetin je prirodni antihistaminik i za razliku od lekova, ne izaziva nuspojave.

Alergija na polen: Kako pomaže kvercetin

Nutritivno, kvercetin je klasifikovan kao flavonoid – jedinjenje koje daje boju voću i povrću. Flavonoidi takođe deluju kao antioksidansi, koji neutrališu oksidativni stres koji stoji iza gotovo svih hroničnih bolesti.

Da biste razumeli kako kvercetin smanjuje alergijsku reaktivnost, razmotrite kako alergeni aktiviraju naš imunološki sistem. Kod osetljivih ljudi, polen i druge supstance u našem okruženju pokreću proizvodnju IgE antitela. Ovi molekuli uzrokuju da mastociti i bazofili oslobađaju histamin i druge molekule koji posreduju alergijama. A kvercetin sprečava oslobađanje histamina. Doduše, treba mu malo više vremena da to uradi nego što treba lekovimaa. Ali njegova prednost jeu tome što ne izaziva nuspojave koje su karakteristične za antihistaminike.

Alergija na polen: Gde pronaći kvercetin

Ako već jedete biljnu ishranu duginih boja, verovatno unosite kvercetin skoro svaki dan. Najviše ga ima u crnom i crvenom luku, trešnjama, borovnicama, brusnicama, kupinam, grožđu, jabukama, brokoliju, spanaću, kelju, paprikama, mladom luku i komoraču. Osim toga, crni čaj i crveno vino takođe obiluju kvercetinom. Začinsko bilje (uključujući peršun, žalfiju, timijan, origano, vlasac i kopar) takođe su dobri izvori.

Međutim, biodostupnost kvercetina uveliko varira među namirnicama. Luk daje više bioraspoloživog kvercetina nego jabuke. Pošto je kvercetin lipofilno jedinjenje (što znači da se lakše rastvara u masti nego u vodi), kombinujte navedene nanirnice s maslinovim ili kokosovim uljem.

Osim što će vam pomoći da se izborite s alergijama, kvercetin će…

Poboljšati zdravlje mozga: Nekoliko studija je identifikovalo neuroprotektivne prednosti kvercetina. Kao antioksidant, može ublažiti degenerativne procese povezane sa starenjem. A njegova antiinflamatorna svojstva mogu zaštititi od progresije neurodegenerativnih poremećaja posredovanih upalom.

Sačuvati srce: Zajedno sa drugim flavonoidima, kao što su resveratrol i katehini, kvercetin može pomoći u smanjenju rizika od ateroskleroze, akumulacije plaka u arterijama koje mogu dovesti do srčanog i moždanog udara. Takođe može sniziti nivo lošeg holesterola i krvni pritisak.

 

L&Z preporučuje:

QUERCETIN PHOSPHOLIPID

Jedinstvena formulacija koja u jednoj tableti obezbeđuje 250mg kvercetina i 250mg vitamina C. Kvercetin kao prirodni imunomodulator može pomoći osobama sa alergijama i kao zaštita od virusnih infekcija.

Formulacija Quercetin phospholida u fitozomalnom obliku u dozi od 250mg kvercentina omogućava superiornu bioraspoloživost kvercetina – u kliničkim studijama dokazana i do 20x veća bioraspoloživost!

Jevtic/iStock/GettyImagesPlus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.