Da li će vam preskakanje doručka pomoći da smršate?

by | 23 marta, 2023
Preskakanje doručka

Sigurno ste do sada čuli da je doručak najvažniji obrok u toku dana i da nije preporučljivo zaobilaziti ga. Međutim, da li preskakanje doručka može pomoći da izgubite na kilaži?

Preskakanje doručka i mršavljenje

Jutarnji obrok nam daje snage da izguramo dan. Međutim, dok je za jedne preskakanje doručka mučenje, drugima to i ne predstavlja toliki problem. Međutim, nedavna istraživanja su pokazala da preskakanje prvog obroka može dovesti do manjeg unosa kalorija.  Osim toga, postoji i praksa isprekidanog posta. Onda podrazumeva sistem ishrane tokom koje možete jesti šta god poželite, ali u određenom vremenskom intervalu. Uočeno je da ovakva praksa ima blagotvorni efekat na zdravlje. Dakle, povremeni post će poboljšati imunitet i omogućava vam da povećate osetljivost na insulin. Na taj način ćete stabilizovati metabolizam ugljenih hidrata i šećera u krvi.

Preskakanje doručka

 

Zašto je insulin važan i kakvu ulogu ima u mršavljenju?

Insulin je hormon koji proizvodi deo pankreasa i njegova funkcija je da pomogne da glukoza pređe iz krvi u ćelije.  Ako imate dobru osetljivost tkiva na insulin, onda nivo glukoze koji bude povišen u krvi nakon jela, pada u normalu nakon dva sata i stvara veliku količinu energije. To nas dalje pokreće na fizičku aktivnost čime sagorevamo rezerve masti. Sa praksom isprekidanog ili povremenog posta dobijate sve hranljive materije i vitamine što vam omogućava da održite zdravlje.

 

Preskakanje doručka

 

Kada preskakanje doručka nije bezbedno?

Ova vrsta ishrane se ne preporučuje za onkološka oboljenja, čir na želucu, dijabetes tipa 1, trudnoću ili dojenje. U ovim slučajevima, obavezno jedite ujutro kako ne biste pogoršali zdravstveno stanje. Pored toga, uzmite u obzir i genetske karakteristike metabolizma. Ako vaš organizam nije pogodan za dva obroka dnevno, onda će aktivnost metaboličkih procesa biti usporena, a ne obrnuto.

U svakom slučaju, preporučljivo je da se konsultujete sa lekarom pre bilo kakvog preskakanja doručka ili započinjanja dijete. Svaki organizam je drugačiji i možda bi ovaj tip ishrane mogao izazvati neočekivane probleme. Zapamtite, zdravlje je na prvom mestu!

Goran13/GettyImagesPlus, Drazen Zigic/GettyImagesPlus, Drazen Zigic/GettyImagesPlus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.