EMPATIJA je lokalizovana u mozgu

by | 6 jula, 2010

Sposobnost za razumevanje i saučestvovanje u osećanjima i emocijama drugih osoba (empatija) lokalizovana je u mozgu, pokazali su rezultati jednog francuskog istraživanja.

 

EmpatijaFrancuski naučnici iza Instituta za zdravlje i medicinska istraživanja – Inserm došli su do tog rezultata obavivši ispitivanje moždane aktivnosti kod pacijenata obolelih od kongenitalne neosetljivosti na bol (KNB).

Francuski naučnici su ispitivali magnetnom rezonancom način na koji ti pacijenti mogu da zamisle bol druge osobe kada im nisu poznata osećanja koju ona izaziva. 

Tim pacijentima su prikazivane fotografije na kojima su prikazani delovi tela u raznim bolnim situacijama.

Pacijenti s KNB-om su izjavljivali da prikaz bola dobija u njima apstraktni karakter, kao i u svakodnevnom životu prilikom gledanja filmova. 

 

Magnetna rezonanca je pokazala da kod tih pacijenata s većom sposobnošću za empatiju dolazi do intenzivnijeg aktiviranja oblasti mozga koji se odnosi na povezivanje bola druge osobe s društvenim emocijama, kao što je saučestvovanje s drugima u bolu. 

 

Empatija

Da bi kompenzovali nedostatak sposobnosti saosećanja s drugim osobama, ljudi oboleli od KNB-a moraju da pokrenu kompleksan moždani proces koji zavisi upravo od njihove sposobnosti za empatiju.

 

Zahvaljujući tom procesu, svaka osoba može da zamisli osećanja koje nikada nije doživela, preneli su francuski mediji.

 

Izvor: TanjugNajnovije na portalu Marie Claire

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.