Idealna telesna težina: Kako je odrediti i održavati?

Tokom proteklih milenijuma, naš genetski program se nije promenio, ali težina prosečne osobe raste. Zašto se danas suočavamo s epidemijom gojaznosti?

by | 31 marta, 2023
Idealna telesna težina

Idealna telesna težina je za ogroman broj ljudi teško dostižan cilj. Zašto se svet suočava s „epidemijom gojaznosti“? Naravno, nije reč o pravoj epidemiji jer gojaznost nije prelazna. Genetski program ljudskog bića, koji se nije menjao tokom proteklih desetina hiljada godina, podešen je ne na obilje prehrambenih proizvoda, već na njihov deficit. Na maksimalno skladištenje energije. Možemo reći da oni koji su skloni gojaznosti imaju genotip koji je maksimalno prilagođen polugladnoj (savremenim rečima) egzistenciji sa kojom su se naši preci redovno susretali. Gojaznost je rasprostranjena u svim zemljama, posebno ako se tradicionalna ishrana zemlje menja sa povećanjem udela dostupnih proizvoda ugljenih hidrata. Ako uzmemo zemlje sa relativno visokim prihodima, onda je u njima gojaznost češća među relativno siromašnim segmentima stanovništva. Razlog je što se njihova ishrana sastoji uglavnom od jeftinih proizvoda kao što su testenina, krompir, pirinač, pekarski proizvodi.

Idealna telesna težina: Kako se određuje

Idealna težina ne postoji, kao što ne postoji idealna lepota, idealna figura, idealna osoba. U različitim vremenima, postojale su veoma različite ideje o tome. S medicinske tačke gledišta, bitnije je koja je telesna težina povezana s povećanim rizikom od razvoja niza bolesti. S tim u vezi, možete vrlo uslovno da se fokusirate na indeks telesne mase (BMI). Odnosno, koristeći BMI, nećete pogrešiti ako grubo procenite svoju težinu. Međutim, trebauzeti u obzir to da BMI ne pokazuje odnos masti, mišića i koštane mase – a sve to čini težinu osobe. BMI stoga nije pogodan za sportiste, balerine i mnoge druge kategorije.

Idealna težina

 

Nije dobro ni ako imate premalo kilograma

Prema dostupnim podacima, gojaznost je praćena povećanim rizikom od razvoja dijabetesa, srčanog i moždanog udara i arterijske hipertenzije. Takođe, i raka debelog creva i dojke, gihta, policističnih jajnika i neplodnosti. Nedovoljna težina povećava rizik od preloma kostiju, bolesti pluća (uključujući karcinom), demenciju i Alchajmerovu bolest, kao i neplodnost kod žena. Da li je prekomerna težina uvek povezana sa zdravstvenim problemima? Može li osoba da ima višak kilograma u smislu BMI ili neke druge norme težine, a da se pri tome oseća odlično i da nema prateće bolesti? Naravno da može! Najmanje 20% ima višak ozbiljan višak kilograma, a većina se subjektivno oseća odlično. Pogotovu ako su gurmani. Ovo je problem: hrana je, kao i alkohol, u stvari sredstvo za smirenje koje poboljšava raspoloženje, smiruje, ublažava stres, pruža zadovoljstvo koje želite da ponovite iznova i iznova. A hrana u tom pogledu nikada neće prevariti.

Idealna telesna težina: Diskriminacija gojaznih osoba

Ljudi s viškom kilograma često trpe kritike, jer „ne zadovoljavaju standard“ ovog doba. Gojazni ljudi se doživljavaju kao proždrljive osobe koje nisu u stanju da se kontrolišu i vode računa o sebi. Ove osobe se osećaju ružno, neprivlačno i sve vreme se pravdaju. Većina može nekako da se kontroliše i da ne upadne u proždrljivost, ali ima ljudi koji ne uspevaju. Stalni osećaj krivice zbog prekomerne telesne težine dovodi do ozbiljnih kompleksa i neuroza.

Kako dostići i zadržati idealnu telesnu težinu?

Ako pitate doktora kako da smršate, najverovatnije će odgovoriti: „Morate manje jesti!“ U principu, gubitak težine je prilično jednostavan. Potrebno je nekoliko puta smanjiti broj kalorija i nakon nekoliko nedelja takvog polugladnog stanja, osoba će neminovno izgubiti težinu. Ali nije najvažnije i najteže izgubiti kilograme, već zadržati težinu. Vrlo malo ljudi uspeva da to uradi, jer je nemoguće dugo izdržati značajna ograničenja ako im je dostupno obilje hrane. I šta ćemo sad? Umesto da se bacite na rigorozne dijete, uvedite neka manja ograničenja u ishrani, koje daje gubitak od oko 1 kg mesečno – po mogućnosti ne više. Osoba potencijalno može da izdrži takvo ograničenje i može trajno da živi sa njim. Možda – ne znači da će biti. A da bi ovo postalo stvarnost, konsultujte sa stručnjakom za psihologiju ishrane.  Kod mnogih gojaznih osoba hrana nije samo izvor energije, već „lek“.

Zinkevych, Deagreez/gettyimages.co.uk


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.