Prljave čarape sredstvo protiv komaraca?!

by | 15 jula, 2011

Grupa naučnika iz Tanzanije ustanovila je da i čarape neprijatnog mirisa mogu da budu efikasno sredstvo u borbi protiv komaraca. „Mirisne zamke“ privlače komarce čak četiri puta više nego ljudi!
Neprijatan miris čarapa može da bude efikasno sredstvo protiv komaraca i malarije, pokazali su rezultati istraživanja grupe naučnika iz Tanzanije, prenela je francuska novinska agencija AFP.
Stručnjaci, koji su ispitivanje obavili pod pokroviteljstvom fondacije „Bil i Melinda Gejts", došli su do tog rezultata tako što su napravili dva prototipa „mirisnih" zamki koje privlače i ubijaju komarce.
Reč je o zamkama u vidu kutije u koju su stavljene prljave čarape i neki sintetički predmeti koji stvaraju neprijatan miris tipičan za oznojene noge.

Zaključeno je da te zamke privlače četiri puta više komaraca nego ljudi! Kada bi ulazili u kutije insekti su bili uvereni da je umesto čarapa reč o ljudskom telu, pa su pokušali da ih ubodu i isisaju krv, ali su tom prilikom bili usmrćeni nekim insekticidom ili biološkim agensom.
Naučnici se nadaju da će za dve godine moći da postave slične zamke u određenom broju sela u Tanzaniji i ispitaju njihov globalni uticaj na zdravlje stanovništva, zahvaljujući novim novčanim sredstvima od 775.000 dolara koje je uručila fondacija bračnog para Gejts, vlasnika kompjuterske kompanije „Majkrosoft" i kanadska nevladina organizacija „GC".
 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.