Probajte čuvenu picu a-la Džejmi Oliver i više NIKADA nećete poželeti nijednu drugu

by | avgust 3, 2016

Ako vam je pica jedno od omiljenih jela, a obožavate kulinarsko umeće Džejmija Olivera, onda je ovo pravi recept za vas

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Testo za picu često može da ne uspe, sve zavisi od recepta koji posedujete. Ako stavite previše brašna, biće pretvrdo, previše vode, testo će biti gnjecavo… Dakle, mera u načinu mešenja testa mora da se nađe, a kada ispred sebe imate recept vrhunskog stručnjaka u kulinarstvu, onda zaista ne bi trebalo da se plašiti šta ćete izneti pred goste.

Pročitajte i… Napravite savršenu tortu za samo 10 minuta i svi ukućani će lizati prste

Šta vam je sve potrebno za ovo kulinarsko savršenstvo pogledajte na narednoj stranici…

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Za testo:

800g oštrog brašna

200g glatkog brašna

2 kesice instant kvasca (14 g)

1 puna kašika sitne morske soli

3 kašike malsinovog ulja

1 kašika smeđeg šećera

oko 650 ml mlake vode

Pročitajte i… Baklava s jabukama od koje će vam voda poći na usta!

Da biste umesili testo i napravili šest velikih pica, pogledajte na sledećoj strani kako da to postignete…

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Način pripreme:

Pomešajte obe vrste brašna i so, pa stavite na čistu radnu ploču. Na sredini napravite udubljenje.

U mlaku vodu dodajte kvasac i šećer (bez obzira što je suvi kvasac, potrebno je samo da se aktivira) i maslinovo ulje. Sve dobro promešajte i pustite par minuta da kvasac nadođe ili zapeni.

Pomešajte kvasac i vodu

Pomešajte kvasac i vodu sa testom, pa kružnim pokretima sve dobro promešajte. Kada se testo stvrdne, prebacite ga na prethodno pobrašnjenu radnu ploču, pa nastavite da ga mesite nekih desetak minuta dok ne postane glatko, elastično i mekano. Nekoliko puta testom čvrsto udarite o radnu ploču.

Pročitajte i… Slatki zalogaji: Fine bombice

Koja je dalja procedura u pravljenju ovog preukusnog i jedinstvenog Džejmijevog testa, pročitajte na sledećoj stranici… 

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Pospite testo brašnom, vratite u posudu za u koju ste ga prethodno zamesili, prekrijte čistom krpom ili još bolje prozirnom folijom i ostavite ga da miruje 15 minuta. Tako ćete ga lakše razvaljati.

Nakon 15 minuta, testo razdvojite u šest loptica, manje ili više. Odlučite sami kolike želite da vam budu pice.

Razvaljano testo ostavite da odstoji još 15 minuta, a zatim na njega stavite nadev po želji.

Testo pecite na najjačoj temperaturi – na 250 stepeni, na rešetki najbližoj dnu pećnice, sedam do deset minuta.

Pročitajte i… Predlog za ručak: Gratinirani karfiol u bešamelu

Prijatno!

Tagovi: