10 emocionalnih potreba koje jačaju veze

Pomislite na osnovne potrebe kao što su voda, hrana i vazduh. Ove fizičke potrebe pomažu nam da preživimo, ali potrebno je ipak malo više da bi naš život imao smisao.

by | 23 marta, 2021

Emocije poput privrženosti, sigurnosti i zahvalnosti ne možemo da vidimo, ali su jednako vredne. U partnerskim odnosima, snaga veze zavisi od toga da li oba partnera imaju slične potrebe.

Iako je svaka veza drugačija, ovih 10 emocionalnih potreba nateraće vas na razmišljanje da li vi i vaš partner u vezi dobijate ono što vam je potrebno.

Emotivne potrebe u partnerskim odnosima

1 Naklonost

Postoje različiti načini iskazivanja naklonosti u vezama:* fizički dodir
* seksualna intima
* nežne reči
* ljubavni gestovi

Naklonost pomaže da se veza ojača i da se podstakne osećaj bliskosti i povezanosti. Ne pokazuju je svi na isti način, ali generalno, potrebno je da partneri pronađu jedinstven pristup kako bi ispunili ove potrebe. Neko ne govori “volim te”, ali pokazuje ljubav delima. (Pročitajte i… Nekoliko lekcija o ljubav: Šta bi trebalo da očekujete od ozbiljne veze?)

2 Prihvatanje

Spoznaja da vas partner prihvata onakvim kakvi jeste pomaže da stvorite osećaj pripadnosti. Prihvatanje ne znači da samo prihvati vas, već i da je u dobrim odnosima s vašom porodicom i prijateljima.

Osećaj pripadnosti može da se pojača kada:
* upoznate patnera s porodicom i prijateljima
* planirate zajedničke aktivnosti
* delite ciljeve i buduće planove
* pitate za savet prilikom donošenja odluka

3 Potvrda

Čak i najbliskiji partneri ne dele uvek isto mišljenje i to je sasvim OK. Ne morate se u svemu u potpunosti slagati, ali morate da imate razumevanja za partnera. Ako se osećate manje vrednim, primećujete da vas partner uzima zdravo za gotovo, počnite da razmišljate u pravcu rešavanja tog problema, dok ne bude kasno.

4 Sigurnost

Zdrava veza pruža osećaj sigurnosti, a to podrazumeva:

* poštovanje granica
* slobodno izražavanje misli i osećanja
* fizičku bezbednost
* podršku

6 Poverenje

Poverenje i sigurnost idu ruku pod ruku. Kada se osećate fizički i emotivno bezbedno, toj osobi u potpunosti verujete. Ipak, poverenje se ne stiče instant i potrebno je vreme pre nego što počnete da verujete svom partneru.

7 Empatija

Ova sposobnost je neophodna u partnerskim odnosima jer pomaže da se bolje razumete, a samim tim, razvijate i dublji odnos. S empatijom dolaze i razumevanje, saosećajnost i opraštanje.

8 Prioriteti

Sasvim je normalno da želite da budete prioritet svom partneru. Međutim, važno je da znate da partner pored vas, ima i roditelje, braću ili sestre, prijatelje, kolege i s vremena na vreme oni će biti prioritet, u zavisnosti od situacije. To ne znači da vas patner manje voli.

9 Povezanost

Sasvim je u redu da ne radite sve zajedno. Zapravo, stručnjaci savetuju da održavanje različitih interesovanja i prijateljstava može da bude dobro za emocionlno zdravlje, kao i za zdravlje same veze. Bitan je balans.

10 Prostor

Povezanost je važna, ali važan je i prostor, odnosno osećaj slobode. To podrazumeva i privatnost, kako prostornu, tako i emocionalnu. Normalno je da ponekad želite da budete sami i tu potrebu morate ispuniti. Ravnoteža je ključna i u ovom slučaju.

lepotaizdravlje.rsAdam Winger via Unsplash

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.