Da li su psihoterapeuti u pravu kad kažu da ON treba da bude 3-4 godine stariji od NJE?

by | 28 marta, 2017

Inspirisana prvo filmom, a onda i serijom „Santa Maria della Salute“, razmišljala sam o tome šta muškarce i žene različite životne dobi privuče, da li je to što ih spoji i zbliži zapravo isto ono što ih na kraju rastavi, koliko jedno od njih treba da bude starije od onog drugog da bismo rekli da je razlika prevelika? Psihoterapeuti kažu da je tri-četiri godine, najviše deset u korist muškarca, idealan razmak. Ali, zašto su baš te brojke izabrane? Hajde da za početak vidimo šta je to što muškarce i žene, koji pripadaju različitim generacijama, prvo privuče.

Piše: Maja Šarić

Foto: Pixabay

Šta žele žene?

Psihološke studije kažu da se prvo vezujemo za predstavu o ljubavi, koju smo stekli u primarnoj porodici. S te strane, iz mog iskustva mogu reći da razlika od deset godina, koliko je moj otac stariji od majke, zaista nije bila problem, jer su njih dvoje već 30 godina savršen partnerski tandem. Ali, da se vratimo na nauku. Stručnjaci tvrde da se devojke zaljubljuju u starije muškarce, jer u njima traže očinsku figuru, te biraju partnera sa onim osobinama koje vole i poštuju kod svog oca. Čine to i zbog toga što im budućnost sa starijim muškarcem deluje vrlo izvesno, jer je on već ostvaren i malo je verovatno da će se znatnije menjati, a i njegov položaj u društvu jasno je definisan. Rečju, devojka traži stabilnost i postojanost koju je imala u roditeljskom domu. Na muškarcima je u ovom slučaju velika odgovornost, jer su očekivanja njihove partnerke nekad prevelika, pa je samim tim i pritisak ogroman, što može  dovesti do pucanja veze.

Različite godine – različite potrebe

Ono što može biti uzrok pucanja veza i brakova, gde postoji veća razlika u godinama, jeste razilaženje u potrebama. Mada se partnerima na prvi pogled čini da imaju dosta sličnosti, što se bolje upoznaju i što više vremena provode zajedno shvataju da to i nije baš tako. Muškarci u četrdesetim i pedesetim godinama žude za ”mirnijim” životom, dok devojke u dvadesetim i tridesetim imaju potrebu ili za izlascima i provodom ili za stvaranjem potomstva. Sve ovo stari partner može da doživi kao frustraciju i sopstvenu neadekvatnost, a to dalje vodi do nesuglasica i svađa. S druge strane, kod partnera kod kojih je razlika u godinama neznatna, ili uopšte ne postoji, promene u željama partnera tumače se kao uzajamni izazov, smatraju psihoterapeuti.

Ali, svi se slažu da ljubav vešto savladava najrazličite prepreke – razlike u godinama, nacionalnu pripadnost, boju kose, obrazovanje, jer je najvažnije da se partneri međusobno dopunjuju i jedno drugom dopuštaju da budu srećni. Trajaće samo one veze u kojima partneri nisu opterećeni razlikom u godinama. U vezama i brakovima, bez obzira na sve, ostaju samo oni koji žele da se bore jedno za drugo i koji su uporni u tome da prevaziđu probleme i razlike.

Foto: Pixabay

Treba imati u vidu i ovo…

Danas je sve manje ljudi koji svojim borama mogu da dokažu svoje godine. Kada bismo uradili i peglanje svog duha, godine bi zaista bile manje bitne nego ikad. Jer, ako smo duhom mladi, godine su definitivno samo broj. S druge strane, životna zrelost takođe postoji i privlačna je ako postoji – u svim fazama života. Tako bismo na ljubav mogli gledati kao na čudesnu čaroliju u kojoj nikakve brojke nisu važne. Ako je suđena, dodala bih.

Pročitajte i… Verujete li u ljubav na prvi pogled?

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

 

 Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.