Kada je pravo vreme da se kaže „Volim te“

by | 16 februara, 2020

Kada ste u novoj vezi i osećate da je to ono pravo, imate jaku želju da osobi pored sebe kažete „volim te“. Postoje međutim, neka nepisana pravila koja vam daju naznake kada je vreme da to uradite.

Jer…nekada može biti prerano. Nekada je to, možda, samo zaljubljenost ne i ljubav. Zato pročitajte šta kažu stručnjaci.

Budite sigurni u svoja osećanja kad izgovarate „volim te“

Zaljubljenost i ljubav su dve vrlo različite emocije i dva potpuno odvojena psihološka procesa, iako se često veruje da zaljubljenost odmah prelazi u ljubav. Dok ste zaljubljeni vi idealizujete osobu sa kojom ste, a ljubav je osećaj duboke emocionalne povezanosti s partnerom, osećaj stabilnosti i sigurnosti u kom smo svesni svih partnerovih vrlina i mana.

Zaljubljenost nije isto što i „volim te“

Zaljubljene osobe vrlo često pate od nesanice, nemaju dobar apetit i gube zanimanje za uobičajene aktivnosti koje su ih sve do skora radovale, dok s druge strane osećaju euforiju. Sve se to događa zbog povišene količine dopamina i norepinefrina u mozgu.

Kada je u pitanju ljubav, smireniji smo i sigurniji. Upravo je zato važno znati razliku između zaljubljenosti i ljubavi i osvestiti svoje osećaje. Jednom kada smo sigurni u to, tada to možemo i izgovoriti naglas.

Doživite se kao par pre nego što kažete jedno drugom „volim te“

Kada provedete neko vreme zajedno, doživite zajedno mnogo različitih situacija, ni idelanih ni loših, kada počnete da spuštate zidove i gradite svet sa drugom osobom, priznajući najdublje strahove i najveće želje, tada ste ljubavni par, piše zadovoljna.hr.

Potrebno je ceniti i tu drugu osobu, poštovati njene vrline i mane te biti svestan vrednosti koju donosi u vaš život. Ako se sve poklopi, onda je par na dobrom putu ka „volim te„.

ciljeva za zdraviju 2020.

Pričekajte bar dva-tri meseca za „volim te“

Iako se sve navedeno može razvijati vrlo intenzivno i brzo, psiholozi preporučuju da se ne brza sa priznavanjem ljubavi. Zapravo je ljubav nešto što se stvara s vremenom.

Prema rečima psihoterapeutkinje Rebeke Montgomery, mislite li odmah na početku da je reč o ljubavi, zapravo je riječ o idealizovanju i snažnoj hemiji.

Hari je zbog Megan promenio sve, ali sada postaje svestan da mu oni veoma nedostaju

Romantična ljubav je povezana  s iskustvima koje doživljavate s osobom s kojom izlazite. Koliko ih zaista poznajete? Lako je zaljubiti se u nekoga kada je sve dobro i kada se zabavljate, međutim šta je sa situacijama kada prolazite kroz stresan period, kada ste ranjivi jedno pred drugim, kada niste u svom najboljem izdanju? Upravo će vam takve situacije pokazati da li je reč samo o idealizaciji ili  o pravoj ljubavi.

Iz toga proizlazi da je najbolje rešenje da pričekate bar dva do tri meseca pre nego što izgovorite „volim te“.

To je dovoljno vremena u kom ćete s partnerom proći kroz različite i dobre i loše situacije i videti odgovarate li jedno drugom.

Foto: Guliver/Getty

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.