Otkrivamo tajnu: Uzrast na kojem nam muškarci više nisu potrebni

by | 11 avgusta, 2022
bez muškaraca

Da li zaista postoje godine u kojima ženama muškarci više nisu potrebni?

I šta to zaista znači?

U poslednje vreme sve više žena srednjih godina dobrovoljno odustaje od ozbiljnih veza sa muškarcima. Biti singl u zrelim godinama više uopšte  nije izuzetak, niti društveno neprihvatljivo. Naprotiv, žene su počele da teže većoj autonomiji i nezavisnosti i mnogo češće se rukovode principom „bolje biti same nego sa bilo kim“. Ali, koji je to trenutak u ženinom životu kada ona dođe do ovog zaključka? 

Šta kaže fiziologija: kada nam muškarci više nisu potrebni?

Ovo pitanje se može razmatrati sa nekoliko tačaka gledišta: fiziološkog, biološkog, psihološkog, pa čak i socijalnog. Sa fiziologijom je sve manje-više jasno: zbog smanjenja libida koje je uslovljeno hormonalnim promenama u telu, seksualno interesovanje počne da bledi kod većine žena kako prolaze godine. Preciznije, to se obično događa tokom menopauze, odnosno u ranim pedesetim godinama. Ali to uopšte ne znači da žena tokom ili nakon menopauze ne može biti zainteresovana za muškarca ili odbiti da ima vezu sa potencijalnim izabranikom. Naravno da ne.

 

Zašto je ženama lakše bez muškarca

Mnoge žene u srednjim godinama uspele su da prihvate sebe, a samim tim su veoma dobro svesne šta je to što im prija, a šta im smeta. Žele da vide brižnu, pažljivu i pristojnu osobu pored sebe i na manje od toga ne pristaju. Niske strasti im više nisu potrebne, niti su ubeđene da mogu da promene ili prevaspitaju partnera.  Žele da upoznaju onoga kome ne moraju da se prilagođavaju i sa kim nije potrebno da prave velike kompromise.  Ako ne vide to što im je potrebno u potencijalnom partneru, spremne su da produže dalje. Uostalom, nemaju više čega da se plaše – sve greške su već napravile.

 

Bolje je živeti za sebe

Mnoge žene nakon 45 godine, a naročito posle razvoda ili gubitka supružnika, odluče da je napokon vreme za njih. Dešava se da žena donese takvu odluku i ranije. Ovaj trenutak, u stvari, mnogo više ima veze sa stanjem duha i životnim iskustvom nego sa godinama. Ona shvata da nema više zbog čega da ulaže u lošu vezu: može sama da se izdržava, ima decu, shvatila je da je sposobna da se izbori sa većinom životnih situacija.

Konačno, živeti za sebe znači uživati u životu, nezasenjen tuđim brigama i strepnjama. Možete se igrati sa svojim decom/unucima kada se pojave, baviti se fitnesom i samorazvijanjem, putovati, ići u muzeje, na izložbe.

 

A šta je sa seksom i usamljenošću?

U ovom uzrastu žene već imaju nekoliko prijateljstava koja su potvrđena i proverena. Vrlo često iz ovakvih odnosa one crpe više prihvatanja nego iz partnerskih veza. A, kome je više stalo do toga kakav utisakostavlja na druge?

Sa druge strane, biti singl i ne biti u javnoj i oficijelnoj vezi, ne znači da vam seksualni život trpi. Naprotiv, ovo može biti prilika da žena proba razne nove stvari i prilagodi svojim potrebama u potpunosti i ovaj spektar svog života.

 

Kako muškarci vode ljubav sa 18 a kako sa 55 godina?

 

monkeybussinesimages/gettyimagesplus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.