Pokazatelji da je vaša ljubavna priča zaista izvanredna i lepša od drugih

by | 19 februara, 2017

Veliki broj ljudi veruje da je ljubav koju osećamo prema drugoj osobi najviši izraz i iskustvo ljubavi koje možemo da postignemo u životu.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Ipak, ljubav je najređe pogrešno shvaćena. Postoji veliko nerazumevanje šta je uzrok ljubavi, načina na koji smo jedno i načina koji nas razdvaja.Kada se „zaljubimo“ u nekoga, gotovo trenutno doživljavamo privraženost prema toj osobi – gotovo hemijsku reakciju. U jednom trenutku ne postoji, a već u sledećem se čini da ništa drugo ne postoji.

Slatko je i mi želimo više, tako da se fokusiramo sve više i više na tu osobu i želimo da ona čini sve više i više onoga za što mislimo da kod nas izaziva to iskustvo.

Ono što obično nazivamo „ljubavlju“, bilo da je to ljubav prema partneru, roditelju, detetu ili prijatelju, u stvari je intezivno duhovno iskustvo koje smo pogrešno ograničili na naš odnos s osobom s kojom imamo to iskustvo. Zapravo, ljubav je ljudsko iskustvo božanskog.

Kao što Džon Rodžer objašnjava: „U procesu traženja sebe, često se vidimo u drugim ljudima koji su dovoljno otvoreni pa nas odražavaju. Mi ih volimo, ali ne zbog onoga što jesu, već zbog toga što vidimo odraz naše ljubavi u njima.“

Pročitajte i… Ne, nikada ne treba da opraštate muškarcu NIŠTA! Osim ako…

Kliknite na sledeću stranicu… 

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Ono što mi stvarno govorimo i mislimo jeste: „Kad sam s tobom mesto u meni koje je puno ljubavi budi se.“ Kada se ova vrsta ljubavi događa između dve osobe, četiri stvari se događa u isto vreme. 

Obe osobe biraju da daju ljubav i obe osobe biraju da dobiju ljubav od druge osobe. Obe osobe otvorene su za taj protok davanja i primanja ljubavi. Dakle, kada nijedna od ove četiri stvari nije blokirana ogrnaičenjima koje smo postavili sami sebi događa se neverovatno iskustvo, ponekad se čini gotovo nezemaljsko.

Kada ne shvatamo da je ljubav prepoznavanje božanskog u drugim ljudima mi lažno pripisujemo izvor ljubavi toj osobi.

Možemo da želimo više od te osobe, a u stvari ono što zaista želimo je više iskustvo transcendencije, Boga. Kada smatramo da je druga osoba izvor ljubavi, to je jednostavno nerazumevanje uzroka. Kada se ograničavamo na potragu za romantičnom ljubavi propuštamo poentu.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Usled nerazumevanja prave prirode ljubavi, fokusiramo se na drugu osobu i pokušavamo da podstaknemo ljubavne osećaje. Želimo da se druga osoba ponaša na način za koji smatramo da uzrokuje naše transcendentalno iskustvo. Na taj način naša ljubav često postaje isključiva i uslovljena našim ličnim željama, stavovima, stereotipima…

Naša razmena ljubavi se događa isključivo s tom osobom, ali ne i s drugima, a mi jedan drugog hvatamo u mrežu naših očekivanja. Kada tražimo partnera na internet stranicama, želimo da naš potencijalni partner ima određeni broj godina ili da ima spedicfičnu građu tela kakvu volimo, ili da možda voli iste stvari kao i mi – sve te stvari koje mislimo da će nas dovesti do tog transcendentalnog, neverovatnog iskustva.

Smatramo da će slaganje karaktera biti dovoljno da izazove iskru i zapali onaj osećaj u nama. Ukoliko zaista osećamo ljubav prema drugoj osobi s velikim „Lj“ – moramo da oslobodimo tu osobu odgovornosti da izražava svoju ljubav prema nama samo na načine na koje mi želimo da primimo ljubav.

Kada istinski volimo, mi više ne „radimo“ iz ega, već dopuštamo čistom božanskom sjaju da kroz nas obasjava drugu osobu. Kada i druga osoba to radi rezultat je čisto i blaženo iskustvo naše vlastite božanstvenosti koje se odražava kroz drugu osobu i stvara jedinstvo.

Mislim da bismo svi trebali težiti da postanemo ambasadori ljubavi s velikim „Lj“, kroz našu spremnost da se nasmešimo potpunom strancu s kojim se mimoilazimo na ulici i na taj način mu ponudimo trenutnu transcendenciju; da nazovemo prijatelja koji prolazi kroz teško razdoblje i da odaberemo da žrtvujemo naše sitne osude, očekivanja i sve druge načine kojima smo naučili da uskraćujemo našu ljubav drugim ljudima.

Takvom praksom stvaramo sigurno i neutralno mesto u kom možemo da egzistiramo i naša ljudskost i naša božanstvenost. Takvim delovanjem budi se ljubav u nama.

Možda je to zapravo i ono na šta se misli u Mateju 18:20:  „Jer gde su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima.“ Mi doživljavamo Božju prisutnost u kontekstu naših svakodnevnih odnosa s drugima. To je proces reflekcije.

Kada pružamo ljubav drugima, stičemo čisto iskustvo povezanosti koje nadilazi sve naše osude i zahteve za delovanjem druge osobe na način koji mi želimo. Podigli smo našu svest iznad zemaljskih shvatanja, a to je zaista božansko iskustvo.

Pročitajte i… Imala sam čoveka kog sam volela do bola i izgubila ga. Ovo je molitva za njega…


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.