VENČANJE iz snova!

by | 10 jula, 2009

Interesantno je da budući mladenci ili tačno znaju šta hoće ili uopšte ne znaju šta žele. Važno je da se, kad se sve razmotri i proračuna, uvek nađe rešenje koje će ih učiniti srećnim. I da se ono uskladi sa finansijskim mogućnostima. Lepa svadba može se napraviti i sa skromnim budžetom, a – ukoliko postoji spremnost da se potroši mnogo novca – moguće je ostvariti bukvalno sve što se poželi. U organizaciju, čak, mogu da budu uključeni timovi scenografa i kostimografa. Na raspolaganju su nam i beli šatori koji imaju grejanje, hlađenje, podove, kristalne lustere…

 

lepota i zdravlje vencanje iz snova


STARINSKI OBIČAJI se sve ređe sreću, ali prisutne su modifikacije. Nema više ruzmarina, svatovi se kite prirodnim cvetićima, a za žene se prave specijalne “narukvice”. Kupovina mlade je “out”, a aktuelne su kutijice sa bombonama koje su ranije smatrane katoličkim običajem (što je netačno).

DEKORACIJA prostora ima sve veći značaj i podrazumeva se na svakoj drugoj svadbi u Beogradu. Kad govorimo o dekoraciji prostora, najzastupljenije su presvlake za stolice, a sve se češće traže specijalno osvetljenje i scenski efekti. Za ukrašavanje se koristi neuporedivo više cveća nego ranije. Nastojimo da to ne budu samo ruže, već i ostalo cveće, a koje ćemo odabrati zavisi od doba godine.

MESTA su u poslenje vreme dosta neobična , poput Botaničke bašte, u kojoj smo nedavno imali venčanje. Imali smo i klijenta koji je rekao da bi poveo desetoro prijatelja na neko egzotično mesto i tamo napravio svadbu. Najveća novost su svadbe iz dva dela – počinje se ručkom za rodbinu, a kasnije se organizuje žurka u potpuno drugačijem ambijentu i sa drugačijom atmosferom.

DEVOJKA U BELOM Ako nemate mnogo novca, ne trošite 2.000 evra na venčanicu, ali izgovorite sudbonosno “da” u svojoj haljini. Nemojte je iznajmljivati. Nema veze što je nikad više nećete obući i što se u njoj neće venčati vaša ćerka ili unuka.

MENI Klasičan meni, pečenje i sarmice, izgubio je trku sa kulinarskim novitetima. Švedski sto pruža mnogo veći izbor: na njemu ima i mesa, i ribe, i morskih plodova, i egzotičnih specijaliteta… Priuštite svojim gostima pravi gastronomski užitak.

NAJVIŠE PARA ODE NA… Restoran! Ta “stavka” odnese najviše novca. Za neke svadbe se angažuju i poznati pevači, čak i nekoliko njih, na šta se potroši velik deo budžeta, ali i u takvim slučajevima restoran je najveća stavka.

REKA Ako se ograničimo na Beograd, svakome bismo preporučili plovidbu rekom tokom koje se obavlja ceremonija venčanja, nakon čega sledi koktel. Od budžeta zavisi kakvi su brod i koktel. Na kraju sledi žurka pod belim šatorima.

ŠTA NE SME DA OMANE?
Muzika! Hrana i piće mogu da budu osrednji, ali ako je muzika dobra – svi se odlično provedu. Na muzici ne treba štedeti. Ako će slavlje biti na otvorenom, morate razmišljati i o kiši. Odlične “rezerve” su restoran ili beli šator. Svega nekoliko kišnih oblaka svadbu iz bajke pretvaraju u fijasko. Kod nas mladenci ne prave spisak želja za poklone (koji se ostavlja u prodavnici u kojoj te stvari mogu da se kupe) jer je sramota otvoreno izraziti takve želje, ali mislim da će se i to promeniti.

 

Tekst: Jelena Karakaš; Foto: Shutterstock

Tagovi: