Prevara: Kako obnoviti poverenje?

Prevara je jedan od najbolnijih udara na jednu vezu. Pa, ipak, neki parovi u stanju su da obnove poverenje. Evo njihove tajne

by | 23 jula, 2022

Gubitak poverenja jedan je od najjačih udaraca koji mogu biti zadati vezi, a ovo osećanje izaziva prevara.

Ovo je problem koji ne može da se zgura pod tepih i koji je tako teško prevazići. A nevera jednog od partnera na vrhu je liste okidača za apsolutni gubitak poverenja.

Retko šta pogađa partnere toliko koliko saznanje da ih je voljena osoba prevarila. Osećaju se iznevereno, izdano, povređeno, urušava im se samopouzdanje i počinju da sumnjaju čak i u sebe. Studije pokazuju da čak 86 odsto nevera završava raskidom veze ili razvodom braka. Pa, ipak, jasno je da 14 odsto parova ipak uspe da preživi ovakav brodolom. U čemu je njihova tajna?Šta je to tačno prevara?

Koliko god da svi imamo istu asocijaciju kada čujemo reč prevara, vrlo je nejasno šta svako od nas pod tim podrazumeva. Za nekoga, to je seksualni odnos sa drugom osobom. Za druge, to je poljubac ili žestok flert. Za treće, to je pažnja koju partner poklanja nekoj osobi.

Bračni terapeuti predlažu da uložite malo vremena da sami sa sobom rešite šta biste vi okarakterisali kao neveru. Koja je to tačka koja bi vas slomila? Kada budete uvereni da ste načisto sa sobom, saopštite to partneru. Nemamo svi ista poimanja nevere, trebalo bi da zna kakvo ponašanje bi moglo da vas povredi. (Pročitajte i: Gde se završava flert, a počinje prevara?)

Zašto varamo?

Zvuči jednostavno – sve se vrti oko seksa i privlačnosti. Pa, ipak, nevera obično upućuje na neku disfunkcionalnost u vezi: zapostavljanje partnera, gubitak intimnosti i povezanosti, loša komunikacija, bolest partnera, psihički problemi sa kojima se jedan od partnera suočava, zavisnosti, dugotrajni nerešeni bračni problemi.

Šta ako otkrijem da me partner vara?

Ovo su situacije u kojima su emocije izuzetno naglašene. Prelazimo iz stanja neverice i šoka, u stanje besa, osećamo izdaju i sram, a potom padamo u depresiju. U takvom stanju, gotovo je nemoguće doneti pravu odluku, pogotovo onu koja nam određuje dalji životni put. Zato terapeuti savetuju:

  • ne donosite nagle odluke: ako mislite da ne možete da se suočite sa burom osećanja, ako osećaj da ćete pući ne prestaje, ako ne možete da funkcionišete normalno ili imate želju da povredite sebe ili druge, potražite pomoć terapeuta
  • udaljite se od partnera: iako je želja da rečima satrete partnera ogromna, iako vam se čini da imate pravo da čujete sve detalje, ogorčene rasprave i mučenje partnera i sebe ne vode nikud. Nema tog odgovora koji će vam dati zadovoljenje i mir u ovakvoj situaciji. Udaljite se od partnera, ako imate gde otiđite na neko vreme i počnite proces isceljenja
  • obezbedite podršku: proći sam kroz ovakvo stanje jeste užasno teško. Zato bi bilo dobro da se obratite prijateljima od poverenja ili porodici. Nekome, ko vam zaista želi dobro i kome možete da poverite ovako intimna osećanja
  • ne žurite: povređeni ste i imate pravo da uzmete koliko god vam vremena treba da se oporavite. Pred vama je izuzetno važna odluka i trebalo bi dobro da razmislite

Kako da obnovim poverenje nakon prevare?

Ako ste mislili da je odluka da oprostite bila najteža koju ste doneli, grdno se varate. Oporavak veze od afere biće jedno od najzahtevnijih poglavlja vašeg života. Moraćete da se suočite sa ambivalentnim osećanjima, sa nesigurnošću… Ipak, ukoliko uspete u nastojanju da oporavite svoj brak, čeka vas daleko bolja i čvršća veza.

Držite se odluke

Ako ste vi onaj partner koji je varao, zaista se kajete i želite da obnovite vezu, onda znajte: morate okončati svaki kontakt sa osobom sa kojom ste imali aferu. To može biti teško, ali ukoliko to ne učinite, sav trud će biti uzaludan.

Ukoliko ste partner koji je prevaren, znajte da morate naći snage u sebi da pružite partneru razumevanje (da, baš tako: razumevanje) i da pokušate da shvatite šta ga je navelo na neverstvo.

Obezbedite pomoć

Ključ za obnovu poverenja je komunikacija, a vama će biti teško da komunicirate narednih meseci. Stalno ćete se vrteti u krugu ispunjenom negativnim emocijama. Da biste to izbegli potražite pomoć terapeuta ili, ako to nije opcija, posegnite za knjigama o samopomoći. Od  velike pomoći može biti i osoba koja je neutralna, koja vas oboje ceni i voli i može da sagleda i jedan i drugi ugao problema

Prevara: Obnovite poverenje

Lakše reći, nego učiniti. Pre svega, treba vam plan ili bar neka vrsta sporazuma. Razmislite koje sve situacije izvlače na površinu nepovrenje i saopštite ih partneru. Zajedno nađite rešenje kako da prevaziđete problem koji se iznedri kada se nađete u tim okidač – situacijama.

Budite iskreni

Koliko god je ovo teško, od velike je važnosti. Čak i kada učinite nešto što se baš i neće dopasti partneru, saopštite mu to i izdržite reakciju. Samo ukoliko budete oboje u stanju da se nosite sa emocijama i mislima drugog partnera, ima nade za vašu vezu.

Izbegnite osećaj krivice

Ovo važi i za partnera koji je prevario i za onoga koji je praveren: osećaj krivice je poguban za vezu. Koliko god da se kajete zbog prevare, nemojte činiti stvari koje ne želite u cilju zalečenja veze, jer ćete samo postići kontraefekat, dugoročno gledano. Oni koji su prevareni, moraju znati da nabijanje krivice, koliko god primamljivo izgledalo, jeste samo jedan ćorsokak.

Ono što je možda najvažnije zapamtiti jeste da je oporavak veze nakon prevare proces i to prilično dugotrajan i da se neće dogoditi čudo koje vam preko noći podari savršen brak. I što je još gore, nikakvih garancija nema. Pa, ipak, onih 14 odsto jeste uspelo.

 

lepotaizdravlje.rsRpn Lachs via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.