Nije lako, ali je moguće: Poslušajte savete life coach-a i donesite pravu odluku!

by | 21 septembra, 2016

Sigurno ste vi baš kao i ja hiljadu puta rekle sebi: “Bože, kako je ovo prosto, zar je samo ovo trebalo da uradim i da se rešim svih muka”.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Priredila: Lidija Grujić, Holistic Life & Business Coach

Neka situacija koja je pred nama ne da nam mira. Čini da se osećamo teško, neraspoloženo i što više razmišljamo to nam se čini da nismo sigurne šta izabrati. Sasvim razumljivo, trudimo se da donesemo ispravnu odluku od koje ćemo profitirati, a to nije uvek lako.

Prijateljice moje upomoć

Koliko puta ste svoje nedoumice, želje i strahove podelile sa prijateljicama? Čini se da je život lakši ako se nekome poverimo. Tražeći rešenje kako nastupiti slušamo svoje prijateljice, ali usvajamo samo ono što nam se čini pogodnim za nas. Svaka informacija koja nije ono što smo želele da čujemo u nama budi revolt i zatvara nas još dublje.

Savet: Ako niste spremne da čujete lični stav vaše prijateljice o vama i situaciji u kojoj ste, onda nemojte da tražite njen savet.

Google, ima odgovor na sve

Sigurno da postoji tekst na temu koja je trenutno bitna? Noseći se ovom mišlju, svakodnevno Google beleži čudna pitanja ne dajući odgovore, bar ne one konkretne i prave.

Savet: Google nije svemoguć! Vaš problem je lične prirode, odgovor morate potražiti na drugom mestu!

Kolegenice i kolege

Teška situacija koja neprestano muči, traži da se iznađe rešenje. U tim trenucima radno okruženje možda može da sasluša i ponudi smernice, možda čak i da odgovori na problem. Ali šta ako nemaju odgovor na vaše pitanje? Vi ostajte tu gde jeste, a kolege počinju da vas teše ili da se lagano sklanjaju sve u cilju “njoj je teško, pusti je”. Da li vam je potrebna takva etiketa? Da li vam je potrebno i osećanje da ste beznadežan slučaj.

Savet: Privatni problemi se ne rešavaju na poslu! Poslovno okruženje rešava poslovne probleme! Nemojte sebi umanjivati vrednost iznoseći svoju privatnost, trebalo bi da znate da i kolege takođe imaju svoje privatne probleme. Svi ih imamo zar ne?

Pročitajte i… Da li postoji idealan emotivni partner za mene? Pitanje koje muči žene, a na koje stručnjaci daju odgovor

Na koje još načine možete da donesete pravu odluku, proverite na sledećoj stranici…

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Stručna pomoć

Odličan izbor ako ste spremni da zaista rešite situaciju u kojoj ste. Samo budite spremni da čujete “sve”. Tu spada deo lične odgovornosti, tj. koliko ste odgovorni ili neodgovorni po pitanju situacije. Bez ljutnje molim! Stručna pomoć nije tu da vas mazi i teši, već da vam pomogne da se oslobodite pritiska problema.

Savet: Izaberite osobu za koju verujete da je od znanja i da vam može pomoći. Ne postoji instant rešenje, te svi koji nude pomoć tipa “nije to ništa, rešićemo, samo vi dodjite”, nisu merodavni da vam pomognu, već su orijentisani da olakšaju vaš novčanik.

Sama sam sebi “zakuvala” problem, daj da probam da ga rešim

I čestitam, na dobrom ste putu. Niko vam ne može više pomoći nego vi sami sebi, ali od više zahteva da budete delom racionalni, a delom da slušate svoju intuiciju. Šta god da je tema koja vas muči postoji način da je ublažite i rešite. Sada nije momenat za pitanje ZAŠTO, sada je momenat za KAKO! Raskršće izbora i jedini naš zadatak je izabrati kuda dalje. Sitinca koja rešava, sitnica koja čini uspeh naziva se ODLUKA. Da, baš tako, a samo vi možete doneti odluku kako dalje, kuda krenuti, šta reći i šta uraditi. Shvatam da se u ovom trenutku sarkastično smejete i sigurna sam da preispitujete ovu rečenicu, ali nastavite da čitate dalje.

Pročitajte i… Life coach savetuje: Isprobajte tehnike posle kojih više nećete brinuti ni o čemu!

Šta vas drži u tuzi, nesreći, nemanju ili ko zna u kakvom nedostatku… pa upravo neodlučnost!

A zašto je to tako?! Kada gledamo izlaz iz situacije, mi previše snage ulažemo u detalje. Na primer: “Želim idealnu emotivnu vezu”. Npravili ste odluku, a onda zalazite u detalje tipa – on treba biti lep, viskok, bogat, da se prema meni odnosi…… jao pa gde ću naći takvog, takav ne postoji.

I tu vaša odluka pada u vodu. Ne kažem da nije bitno, šta više ja savetujem da tačno znate šta tražite, ali nagalašavam da bi trebalo da verujete da taj neko i postoji, a ne da same sebe demantujete. Odlučite jasno šta želite, bez razmišljanja! Odluka je uvek izlaz iz situacije, dovoljno je da pred sobom vidite samo krajnji cilj, a ostalo će se dešavati korak po korak.

Ne morate znati korake do cilja, ali trebate negovati svoju odluku iz dana u dan i činiti (preduzeti akciju) da se cilj ostvari.

Savet: Gde god se nalazili u kakvoj god situaciji, sve što bi trebalo da uradite je napraviti odluku i krenuti dalje. Da li je ta odluka savršena, sigurno da u momentu izbora jeste, a da li će te je smatrati dobrom ili odličnom i za par godina, vreme će pokazati. Jedno je sigurno, ako ostanete neodlučni ostaćete tu gde jeste u problemu i nedostatku.

Dakle, čestitam na odluci da ste spremni da napravite sebi najbolju odluku, a to je da krenete u osvajanje željenog!

Pozivam vas na Dane Coachinga od 19.09 do 23.09 spremite ciljeve i dodjite da se
družimo. Sve informacije na 0605000933

Tagovi: