Seks na prvom sastanku: Da ili ne? Evo konačne presude!

by | 1 avgusta, 2022
seks na prvom sastanku

Da li pristati na seks na prvom sastanku ili ne, tema je koja muči većinu nas. A evo i šta na to kažu stručnjaci!

Uprkos uvreženom mišljenju, devojke koje na prvom sastanku pristanu na seks nisu „lake“ niti su „lakog morala“. U savremenom svetu, nije nikakav tabu imati intimni odnos s poznanikom.

Da li ćemo imati seks na prvom sastanku, po pravilu, odlučuje pripadnica lepšeg pola. U očima javnog mnjenja (i partnera) ukoliko dama pristane na seks, „uništava“ svog ugled. I u ovom slučaju, ona mora biti spremna na sve neprijatne posledice: javnu osudu i nemogućnost nastavljanja odnosa s partnerom.

Činjenica je da su nam vekovne dogme i stereotipi doneli čitav spektar predrasuda na temu seksualnosti. Svaka je drugačija, ali svaka ima jednu zajedničku nit. Da li je treba suprotstaviti društvenim mitovima, kako reći „da“ seksu na prvom sastanku bez brige za reputaciju, samo su neka od pitanja. A evo i odgovora psihologa.

Seks na prvom sastanku- mitovi i pravila

Pravila prvog sastanka zaista postoje. Nije ih tako lako ojediniti, jer za svaku naciju, kulturu, pa i potkulturu, pravila su drugačija. Na primer, u kreativnom okruženju Njujorka to su fenomeni opšteg reda, a u zemljama arapskog sveta u pitanju je tabu tema. Kod nas imamo svojevrsnu mešavinu patrijarhalne osnove, savremenih tokova sa veoma snažnom pozicijom porodičnog vaspitanja i lično iskustvo pojedinca.

Stoga je regulacija seksualne prihvatljivosti jedinstvena za svaku osobu, iako se zasniva na određenim opštim kanonima. Ali u društvu vlada glavni mit – percipirati seksualnost radi seksa, odnosno direktno povezati rod i potrebu za seksom. Kao rezultat toga, imamo stabilan stereotip: muškarac je poligaman, a žena monogamna – i ovo je norma.

U stvarnosti pak, seksualnost nije povezana sa polom, već sa individualnim karakteristikama osobe: sa polnom konstitucijom i onim stavovima prema polu koje je ta osoba formirala. Odnosno, žene mogu biti poligamne kao i muškarci, uprkos činjenici da javno mnjenje misli drugačije. To znači da potreba žene za seksom na prvom sastanku može biti ista kao i potreba muškarca.

Da li pristati na seks na prvom sastanku?

Seksualni odnos na prvom sastanku nije ni dobar ni loš, stvar je ciljeva i željenih rezultata. Ako žena oseća unutrašnju potrebu za seksom bez obaveza, onda može da pristane na instimni odnos na prvom sastanku (važno je ne zaboraviti na sigurnost!). Da, dešava se da na sastanak idete isključivo zbog seksa: niste ga imali dugo, a potrebna vam je takva fizička relaksacija; želite da začinite svoj seksualni život itd. Sve ovo je i realnost života. Ali u isto vreme, ne bi trebalo da imate lažne nade da ćete uspostaviti stabilan dugoročni kontakt sa ovakvim partnerom.

Sasvim je druga stvar ako ste raspoloženi za dugu vezu i stvaranje porodice. Generalno, argument „za i protiv“ seksa na prvom sastanku moguće je izgraditi samo razumevanjem prirode ljudske seksualnosti i ciljeva određene osobe.

Faze uživanja

Ceo ljudski seksualni ciklus, sa fazama uzbuđenja, orgazma i razrešenja, prolazi kroz nervni sistem. Prelazak iz jedne faze seksualnog ciklusa u drugu moguć je samo ako smo psihički spremni za to. Faza orgazma može imati dve različite manifestacije: fiziološko razrešenje i psihoseksualni orgazam.

Fiziološki orgazam je fizička relaksacija koju lako postižete sami, ili sa partnerom s kojim nemate emotivnu povezanost . Upravo takav orgazam možete dobiti na prvom sastanku.

Druga seksualna senzacija koju svako želi da doživi je najdublje fizičko i mentalno zadovoljstvo. Kada doživi psihoseksualni orgazam, osoba u budućnosti neće biti subjektivno zadovoljna samo fiziološkom relaksacijom. Ali kvaka je u sledećem: da biste dobili ova živopisna iskustva, moraju biti ispunjeni brojni uslovi. A seks na prvom sastanku nije uključen u ovaj proces…

Seks može biti sredstvo koje jača odnose

Čovek je tako uređen da mu je psihoseksualni orgazam dostupan samo sa veoma poželjnim partnerom. Veoma poželjan partner zapravo znači da je taj odnos vredan, važan, zanimljiv, privlačan i smislen i bez seksa. Gotovo je nemoguće učvrstiti se na svim ovim poljima s partnerom na prvom sastanku. Da bi se „naselili“ u emocionalnu sferi partnera, potrebno je vreme, živa komunikacija, zajednički prolazak nekih situacija – jednom rečju, dinamika. A ovo je prvi uslov. Druga i najvažnija stvar je da, uz emotivnu dinamiku, mora biti prisutna i seksualna. Karakteriše ga povećanje seksualne napetosti – požuda.

Čak i pre seksa s drugom osobom, pojedinac to treba da poželi na nivou fantazije: zamišljanje prvog intimnog kontakta, briga o nijansama, kako da to učiniti što bolje…  A kada fantazija konačno postane stvarnost, osoba subjektivno veruje da je ovaj kontakt bolji od bilo kog drugog. A tu je i efekat euforije zbog ostvarenja sna.

Ne postoji tačan odgovor kada tačno ovaj san treba da se „ispuni“, kao što ne postoji ni opšteprihvaćeni standard, jer su svi ljudi različiti, a ne zna se kada se u svakom konkretnom slučaju javlja stepen seksualnog intenziteta. Jedno je sigurno: ako želite da seks sa vama postane nezaboravan, dajte svom partneru osećaj nefizičkog orgazma, koji je verovatno mnogo puta doživeo . Pomozite mu da oseti istinsko seksualno zadovoljstvo. I tada vaš kontakt sigurno neće biti jednokratan, jer će, nakon što je sa vama doživeo psihoemotivni orgazam, partner biti još više zainteresovan za dugoročnu i trajnu vezu.

Lepota i zdravljeAndrii Lysenko/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.