Seksualna apstinencija može da stvori ove probleme u telu

by | 16 jula, 2020
Seksualna apstinencija

Iako su svi nekad imali periode seksualne apstinencije, nije isto samovoljno se odreći seksa (celibat), to jest nemati seks nikada, ili imati redovan seks, a potom ga duže vreme nemati.

Osim psihičkih posledica kao što su bezvoljnosti i depresija, duži period uzdržavanja od seksualnih odnosa može usloviti i ozbiljne fizičke probleme.

Seksualna apstinencija jeste vrlo individualna stvar i varira od intenziteta libida pojedinca, međutim – mi vam danas donosimo neke opšte probleme seksualne apstinencije: (Pročitaj: Odgovori na pitanja koja vas “muče”: Zaljubljenost u zrelim godinama)

Veći stres

Za vreme seksa telo oslobađa dopamin, serotonin i oksitocin, koji su poznati kao hormoni sreće. Nalet tih hormona, koji se uzburkaju ljubljenjem, maženjem, a posebno orgazmom, pomaže nam da se opustimo. Srećom, masturbacija izaziva sličan efekat kao i seks, pa tako možete i sami sebi da pomognete. Vežbanjem se, takođe, povećava nivo ovih hormona u telu.

Slabiji imunitet

Mnoga istraživanja pokazuju da orgazam može da osnaži i imunološki sistem.

Problemi sa spavanjem i pamćenjem

Serotonin pomaže u regulaciji sna i zbog toga se ponekad osećate veoma pospano nakon seksa. Osim toga, on poboljšava sposobnost za učenje, pamćenje i probavu.

Seksualna apstinencija

Seksualna apstinencija može da stvori ove probleme u telu

Vaginalni zid postaje tanji

Ako nemate seksualne odnose nekoliko meseci, vaša vagina se neće potpuno promeniti, ali duži period apstinencije može uzrokovati menjanje.

– Seks uzrokuje pojačani protok krvi u vagini i prirodnu lubrikaciju, što znači da duži period bez seksa može dovesti do toga da vaginalno tkivo postane manje vlažno i da se stanji.

Ovo je, ipak, ređa pojava kod mladih i zdravih žena, a češće se javlja kod žena koje su prošle kroz menopauzu.

Veći rizik od erektilne disfunkcije

Stručnjaci upozoravaju da muškarci (pogotovo oni stariji) koji nemaju redovne seksualne odnose imaju povećan rizik od erektilne disfunkcije. Redovna ejakulacija smanjuje rizik i od razvoja raka prostate, smanjuje stres i održava ćelijski metabolizam na stalnoj brzini.

Osećaj izolovanosti

Za one koji su navikli na redovan seks nagli prekid bi mogao da izazove i mentalne probleme.

– Pogotovo ako inače imate jak seksualni nagon, duže vreme bez seksa moglo bi da izazove veliku frustraciju. Ljudi s visokim libidom u periodu bez seksa mogu da imaju mentalne probleme. Nije samo stvar u fizičkom užitku već se i psihički osećate povezanije s drugom osobom – poručuju psiholozi. (Pročitaj: Citati o razvodu koji će vam pomoći da prođete kroz bolan rastanak)

lepotaozdravlje.rsGuliver/Getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.