Seksualna disfunkcija kod žena – bez tabua. Evo šta morate da znate!

Procenjuje se da 43% pripadnica nežnijeg pola oseća poteškoće ili nelagodnost prilikom seksualnih odnosa u jednom periodu svog života.

by | 4 marta, 2021

Mnoge žene nisu svesne da je seksualna disfunkcija najčešće povezana s medicinskim stanjima koja su izlečiva. Ipak, većina nas krivi godine za seksualnu disfunkciju, smatrajući da je to normalan proces. A to je daleko od istine.

Seksualna disfunkcija kod žena

Simptomi seksualne disfunkcije kod žena

Fizičke promene poput suvoće vagine
Bol tokom seksualnog odnosa
Nepostojanje uzbuđenja tokom odnosa
Izostanak orgazma

Pročitajte i… Bol nakon seksa? Eliminišite najčešće uzroke!

Faktori rizika

Fizički – mnoga medicinska stanja utiču na seksualnu disfunkciju kod žena. To može biti kancer, slab rad bubrega, problemi sa bešikom, pa čak i srčana oboljenja. Isto tako, na ovu pojavu utiču i određeni lekovi, poput antidepresiva, lekova za regulaciju pritiska, kao i hemioterapija.

Hormonski faktori poput manjka estrogena nakon menopauze razlog su za seksualnu disfunkciju. Nivo hormona menja se i nakon porođaja ili tokom perioda dojenja, što može da izazove suvoću vagine kao i nedostatak želje za seksualnim odnosom.

Psihički i socijalni faktori, kao što su depresija, dugoročno izlaganje stresu ili određena trauma, ili pak prepirke sa partnerom, mogu da utiču na seksualnu disfunkciju.

Dobra vest jeste što postoje tretmani koji mogu da pomognu prilikom seksualne disfunkcije, a sve zavisi od samog stanja. Tako se ovaj problem leči medikamentima, hormonskim terapijama, savetovalištima za parove, pa čak i akupunkturom ili jogom.

Saveti za intimno zdravlje

1. Nemojte patiti u tišini. Intimno zdravlje je vitalni deo života i ukoliko osetite da nešto nije u redu, nemojte čekati, već zakažite pregled kod ginekologa!
2. Ni u kom slučaju nemojte da prihvatite da je seksualna disfunkcija “normalan” deo zrelosti. Ne treba ničega da se odričete uprkos godinama života.
3. Budite otvoreni i razgovarajte sa svojim partnerom. Ponekad, seksualna disfunkcija nastaje usled osećaja srama ili same monotonije odnosa. Pričajte sa partnerom o svojim željama kada su seksualni odnosi u pitanju, recite šta vam prija, a šta ne. Iskren razgovor može da ima veliku prednost kasnije, u spavaćoj sobi.

Foto:

lepotaizdravlje.rsfizkes/Getty via Guliver