Umanjena želja za seksom može biti posledica manje poznatih uzroka

by | 10 avgusta, 2021
Umanjena želja za seksom

Umanjena želja za seksom ne mora biti problem fizičke prirode. Ponekad, svakodnevni problemi mogu da utiču na to. 

Seks je vrlo bitna stavka svakog ljubavnog odnosa, ali skoro svaka osoba koja je u vezi suočila se sopstvenim ili partnerovim smanjenim libidom.

Šta kad seks prestane da bude deo rutine vaše veze i kad se pretvori u obavezu koju činite samo zbog nje same, a ne zbog užitka i povezivanja? U tim trenucima verovatno se brinete. Sumnjate u partnerovu ljubav, vašu povezanost ili u svoja osećanja. Ali, ako je seks trenutno „retka pojava“, bez obzira na to ko u vezi ima smanjen libido, nemojte pomišljati na najgore. U nastavku ćete pronaći nekoliko manje poznatih razloga zbog kojih može doći do smanjene želje za seksom.Umanjena želja za seksom

Stres i manjak sna

Manjak sna i stres utiču na svaki delić našeg života. Bez sna i odmora ne možemo da obavljamo svakodnevne zadatke i ne možemo da se posvetimo sebi niti odnosima koje imamo s drugim ljudima. Ako ste vi ili vaš partner pod konstantnim stresom i ako ste neprestano umorni te istovremeno osećate manjak želje za seksom, znate gde treba potražiti krivca.

Manjak komunikacije u vezi

Stres, posao, hronični umor te drugi lični problemi mogu smanjiti kvalitet komunikacije s partnerom, a to pak može dovesti do smanjene povezanosti. Ako osećate manjak povezanosti na mentalnom i duhovnom nivou , vrlo verovatno ćete doživeti i manjak povezanosti na onoj fizičkoj. Kako biste povratili iskru i povećali libido, nekad je jednostavno dovoljno porazgovarati te pronaći nove zajedničke aktivnosti, družiti se i povezati.

Loša ishrana

Iako na ovo niko od nas ne bi ni pomislio, ali hrana i te kako može uticati želju za seksom. Nezdrava i prerađena hrana, previše šećera te brza hrana vezani su za smanjen libido, a isti možete povećati tako što ćete paziti na ishranu, jesti dovoljno svežeg voća i povrća te unositi dovoljnu količinu vodu.

Pročitajte i… 5 trikova kako da povećate libido

Posao

Iako odmalena učimo kako bi posao trebalo da bude nešto što volimo i svojevrstan produžetak onoga u šta verujemo i onoga što nas ispunjava. Ali često je težak i naporan. Posao utiče na svaki drugi deo našeg života, a ljubav i seks nisu izuzetak. Preopterećenost poslovnim zadacima, umor, kolege s kojima se ponekad ne slažemo, projekt… Sve to utiče na libido. Nakon napornog dana, seks je ponekad poslednja stvar o kojoj razmišljamo. I to je sasvim u redu.

Alkohol

Iako mnogi posežu za čašicom kako bi upotpunili ugođaj te kako bi se osećali dobro, alkohol zapravo ometa neurotransmitere u mozgu. To uzrokuje promene u ponašanju i smanjuje raspoloženje. Sve to utiče i na smanjenje libida te može uzrokovati i suvoću vagine, kao i probleme s erekcijom.

Priredila: Nina Baljak

Tekst originalno objavljen na ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rsWomanizer WOW Tech via Unsplash

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.