10 naučnih činjenica o braku: Ovi parovi imaju šansu za uspeh

by | 19 novembra, 2022
naučne činjenice o braku

Ne postoji tačna formula za 100% srećan brak, ali zahvaljujući naučnim istraživanjima znamo koji parovi će najverovatnije održati jaku romantičnu zajednicu u godinama koje dolaze.

Koje se godine smatraju idealnim za brak ? Kako cena venčanja utiče na verovatnoću razvoda? A koliko puta nedeljno najsrećniji parovi imaju seks? Hajde da razgovaramo o tome šta su naučnici otkrili.

 

Slične finansijske navike čine brak jačim

Studija Univerziteta u Mičigenu otkrila je čudnu uslovljenost između odnosa romantičnih partnera prema novcu i trajanja njihove zajednice. Iako škrte ili izuzetno velikodušne ljude privlače partneri sa suprotnim finansijskim navikama, ovaj model odnosa je skoro uvek osuđen na neuspeh. Dakle, ako ćete svoj život posvetiti nekome ko broji svaki peni, dok vi dajete tri plate na jednu haljinu – razmislite ponovo.

Magični odnos 5 prema 1

Ispostavilo se da matematika igra važnu ulogu u romantici. Studija Univerziteta u Vašingtonu radila je na formuli srećnog braka: posmatrajući različita ponašanja ispitanika, naučnici su uspeli da izvuku „formulu srećnog braka“ sa tačnošću od 94%. Otkrili su da ako postoji pet ili više pozitivnih interakcija (osmeh, smeh, nežan dodir, romantični gest) u komunikaciji partnera za svaku negativnu (tvrdnja, povlačenje, ignorisanje), onda to ukazuje da čak i usred ozbiljnih svađa  par održava emocionalnu vezu i „usklađenost“ jedno sa drugim. Nepotrebno je reći da u takvim slučajevima brakovi jesu jači.

Vožnja rolerkosterom

Zajednička vožnja toboganom poboljšava odnose u braku. Scientific American je 2014. godine objavio članak „Kako stvoriti brak zasnovan na dokazima“, u kojem se pominje veoma zanimljiv „lajf hak“ koji pomaže u jačanju odnosa u paru:  vožnja rolerkosterom. Razlog za to je psihološki fenomen koji se zove pogrešna atribucija uzbuđenja. Činjenica je da kada se vozimo rolerkosterom (ili se bavimo nekim drugim ekstremnim sportom), u našem telu se dešava mnogo neobičnih procesa i reakcija – od povećanja krvnog pritiska i pojačanog disanja do oslobađanja adrenalina i kortizola. A ako je u ovom trenutku naš voljeni u blizini, onda naša podsvest tumači ove „simptome“ kao privlačnost prema njemu. Dakle, ako želite da začinite svoj brak, idite u zabavni park.

Zarađujete li više, rizikujete da budete prevareni

Ako ste ekonomski zavisni od svog supružnika, onda se povećava verovatnoća neverstva sa vaše strane. Različiti nivoi prihoda mogu uticati na vernost u paru, o čemu svedoči studija koju je sproveo Univerzitet u Konektikatu. Međutim, kada se tumače njeni rezultati, od velikog je značaja ko je onaj ko zarađuje u porodici. Ako žena zarađuje više, veoma je verovatno da će je muž prevariti. Ne važi u oba smera: žene koje su finansijsku zavisne od muškaraca ne varaju ništa češće od onih koje zarađuju dobro.

Koliko često srećni partneri imaju seks?

Stereotip da učestalost seksa direktno utiče na nivo zadovoljstva u vezi demantovali su kanadski psiholozi 2015. godine. Rezultati njihove studije su sledeći: „Iako je češći seks generalno bio povezan sa većim nivoom sreće, ova povezanost nije bila statistički značajna za vrednosti veće od jednom nedeljno. Naši rezultati pokazuju da je seks neophodan, ali ne nužno svaki dan. To potvrđuju i druga naučna istraživanja, dodajući da je kvalitet seksa u porodičnim odnosima mnogo važniji od njegovog kvantiteta. Jednostavno rečeno: bolje je „dati 100%“ jednom nedeljno nego stvarati iluziju užurbanog intimnog života nasilnim pristajanjem na svakodnevno vođenje ljubavi.

Brak je zdraviji za muškarce

Kada je u pitanju zdravlje, brak je bolje deluje na muškarce nego na žene. Početkom 21. veka Britanska nacionalna kancelarija za statistiku objavila je podatke koji su prikupljani tokom dve decenije. Ispostavilo se da je očekivani životni vek muškaraca porastao za 5,1 godinu, a žena – za samo 3,7 godina. Ali kakvu je ulogu u tome imao brak? Ovo pitanje postavio je profesor Stefan Felder sa Univerziteta u Magdeburgu u Nemačkoj. Zajedno sa kolegama, prikupio je dodatne statistike iz cele Evrope i došao do iznenađujućeg zaključka: brak daje muževima dodatnih 1,7 godina života, ali prosečnoj ženi oduzima 1,4 godine. Zašto? Psiholozi to pripisuju dvema razlozima: hroničnom stresu izazvanom kombinovanjem posla i domaćinstva; i sklonost udatih žena da kopiraju negativne navike svojih muževa, kao što su pušenje i piće.

Što je venčanje skuplje, veće su šanse za razvod

Decenijama je u našem društvu ukorenjen stereotip da svadbu treba proslaviti na veliko, jer je „ovo najposebniji dan u životu“. Međutim, istraživanje sa Univerziteta Emori jasno pokazuje da što vas venčanje više košta, veća je verovatnoća da ćete se kasnije razvesti. Ispitanice čiji je budžet za venčanje premašio 20.000 dolara imale su 3,5 puta veće šanse da okončaju svoj brak od onih koje su na venčanje potrošile relativno skromnih 5.000 do 10.000 dolara. A ovo je odlična vest za one koji su zabrinuti da sebi ne mogu priuštiti luksuzno venčanje.

Kohabitacija pre braka više ne povećava šanse za razvod

Zanimljivo je da vremenom neki rezultati naučnih istraživanja gube na aktuelnosti. Na primer, osamdesetih godina prošlog veka sociolozi su otkrili da kohabitacija pre braka može negativno uticati na trajanje veze. Međutim, 2014. godine situacija se promenila: ovaj faktor se više ne može smatrati prediktorom budućeg razvoda. Parovi koji su živeli zajedno pre braka i parovi koji su počeli zajednički život u braku, razvode se u približno istom procentu. Sada na verovatnoću razvoda utiče još jedan faktor – starost supružnika.

25-30 godina je idealno doba za stupanje u brak

Prema sadašnjim statistikama, brakovi koji su sklopili parovi mlađi od 23 godine završili su razvodom u 60% slučajeva, dok je kod parova starijih od 23 godine ova cifra 30%. Međutim, to ne znači da što kasnije odete pred oltar, to bolje: tim profesora sa Univerziteta Juta rekao je da se posle 31. godine verovatnoća ulaska u uspešan brak svake godine smanjuje za 5 odsto. Tako partneri koji su u starosnoj dobi od 25-30 godina imaju najveće šanse da stvore snažnu porodicu. Ovo se može objasniti ne samo činjenicom da su već dovoljno zreli i svesni da grade dugoročne veze, već i „pravilom od 37%“ koje funkcioniše besprekorno.

Pravilo 37%

Šta je ovo „pravilo od 37%“? Prvi su ga formulisali novinar Brajan Kristijan i psiholog Tom Grifits. Kaže da ako ste suočeni sa velikim izborom: bilo da tražite zaposlenog ili muža, vredi prekinuti potragu kada se uspoznate sa 37 odsto kandidata.  Jednostavno rečeno, potrebno je da proučite trećinu ponuda da biste napravili pravi izbor. Dalje pretrage će biti samo gubljenje vremena. A ranije zaustavljanje selekcije gotovo uvek osigurava da propustite najboljeg kandidata. Dakle, kada ste navršili 26-27 godina, vreme je da bliže pogledate potencijalne romantične partnere koji vas okružuju.

 

peopleimages/gettyimagesplus

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.