4 rečenice koje manipulatori koriste kako biste se osećali nesigurno

by | 13 avgusta, 2017

Manipulatori žele da upravljaju drugom osobom i tako da dođu do svog cilja. Kada počnete često da preispitujete svoje misli, osećaje i uverenja, manipulatori tada imaju moć da vladaju svakim aspektom vašeg života. Kako biste ih na vreme uočili, donosimo najčešće fraze koje manipulatori koriste, a kojima pokušavaju kontrolisati svoje „žrtve“ i narušiti im samopouzdanje.

Foto: Thinkstock

1. „Nisi me razumela.“

Svima nam se dogodi da ponekad pogrešno protumačimo stvari, ali manipulator će vas namerno okriviti i govoriti vam kako niste dobro razumeli šta je hteo reći. Na taj način stvaraju nesigurnost i sumnju u vama te preuzimaju kontrolu nad onim što mislite, govorite i verujete.

Pročitajte i ... Četiri koraka do samopouzdanja

2. „Preteruješ.“

Manipulatori vrlo često koristi ovu rečenicu ili sličnu „Reaguješ burno“. Kada vas manipulator etiketira kao osobu koja previše dramatizuje onemogućava vam da izrazite svoje emocije i da kažete ono što mislite. Kad god budete hteli da podelite neki svoj problem, reći će vam kako preterujete.
Ubrzo će se dogoditi da zadržavate stvari za sebe, a njemu će prolaziti sve što kaže jer vi želite izbeći sukob. To dopušta manipulatoru da upravlja svakim vašim potezom.

Kliknite na sledeću stranicu…

3. „Ne možeš bez mene.“

Potpuna kontrola je krajnji cilj manipulatora. Želi da mislite kako bez njega ne možete funkcionisati. Ako u to počnete verovati, kontrolisaće vas u potpunosti. Manipulator bez te kontrole nije potpun.

Pročitajte i … 3 rečenice koje uspešni ljudi izgovaraju bez straha

4. „Ti si…

… ljubomorna, zajedljiva, paranoična i slično. Na taj način manipulator kod žrtve nastoji stvoriti osećaj sumnje u ispravnost  odluka ili postupaka. Ukoliko takve stvari manipulator dugoročno ponavlja, osoba na kraju počne da veruje u to. Manipulator na taj način sebi gradi samopouzdanje, a vaše uništava.

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.