5 fraza koje mogu da unište i najstabilniju vezu – da li ih koristite?

by | 6 decembra, 2022
fraze koje uništavaju vezu

Ove fraze, koje nepromišljeno izgovaramo tokom svađa i nesuglasica mogu da unište čak i najbolju vezu.

Mnoge osobe, rešavajući stvari sa partnerom, ponašaju se izuzetno ljutito i impulsivno, ali slučajno izrečene uvrede mogu zaista da povrede. Nemojte pretpostavljati da su vaše reči sitnica koja ni na koji način neće uticati na odnos. Na kraju krajeva, kod voljene osobe svaka „štetna“ fraza sa uvredljivim prizvukom može izazvati anksioznost i brige, što će kasnije dovesti do nesporazuma i neizbežnog urušavanja odnosa.

„Da si me zaista voleo/la, onda…“

Ovo je jasan oblik manipulacije – uz pomoć ove fraze osoba pokušava da povredi samopoštovanje svog partnera kako bi dobila ono što želi i postigla svoje. Fraza „Ako si me zaista voleo/la…“ nije samo dosadna, ona zaista može naterati čoveka da posumnja u svoja osećanja. Ne pokušavajte takvim rečima da naterate svog izabranika/izabranicu da se oseća krivim, jer će mudre osobe u tome odmah prepoznati manipulaciju.

„Pravi muškarac /žena će to učiniti…“

Ideja je da povredite partnerovo samopoštovanje i naterate ga da učini ono što želite samo da bi se dokazao. Međutim, samodovoljan čovek definitivno nikome neće ništa dokazivati, a još više, pasti na primitivne provokacije. Ova fraza ne samo da vas neće približiti željenom rezultatu, već će i obeshrabriti vašeg partnera da pokuša da dostigne pomenuti standard.

„Rekla/o sam ti“

Fraza za koju je gotovo sigurno da će kod vašeg partnera pokrenuti flešbekove iz detinjstva. Ako ne želite da se vaš odnos sa partnerom razvija po modelu „mama i sin“, ne dozvolite sebi da im zamerate ovom frazom. Dajte svom izabraniku priliku da donosi sopstvene odluke, čak i ako ne najuspešnije. Ne preuzimajte odgovornost za njegove greške.

„Ostavljam te“

Ako ćete se zaista rastati sa partnerom, onda je pravi način da prekinete vezu bez nepotrebne drame i glasnih fraza. Ako koristite takve izraze tokom svađa i nesuglasica, budite spremni na činjenicu da čak i ako jednom mogu da proizvedu efekat, onda će svakako nastupiti period kada ih vaš partner više neće uzimati za ozbiljno.

„Uvek radiš stvari pogrešno“

Pogrdna formulacija fraze koja će definitivno povrediti samopoštovanje vašeg partnera. Ne postoje idealne srodne duše koje su uvek i u svemu dobre, takvo uzdizanje do apsoluta samo će naterati čoveka da počne svaku kritika da prihvata neprijateljski i ubija i najmanju šansu za produktivan i konstruktivan dijalog. Umesto pogrdne kritike, pokušajte da ukažete na to koje konkretne stvari vaš partner radi, a koje vam se ne sviđaju.

 

gorodenkoff/gettyimagesplus


Najnovije na portalu Marie Claire

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.