5 loših navika koje uništiti skoro svaku vezu ili brak

by | 8 aprila, 2016

Male sitnice iz svakodnevnog života mogu upućivati na to da je vaša veza ili brak osuđena na propast. Na sreću, mnoge probleme lako možete sprečiti, ako ste i vi i vaš partner spremni za promene i kompromis. Pogledajte u nastavku koje su to loše navike koje morate da promenite kako biste sačuvali vašu vezu ili brak. 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Ogovarate partnera

Pričanje loših stvari o svom partneru pred drugim ljudima, očigledan je znak da nešto ne valja u vezi. Iznenađujuće, reč je o priličnoj čestoj navici.
„Žene češće pribegavaju ovoj navici nego muškarci, jer su okružene osobama koje čine isto. Ako vaše prijateljice ogovaraju svoje muževe, verojatno ćete se osećate kao deo grupe kada se i vi uključite u tu priču,“ ističe psihoterapeutkinja Keri Kol iz Centra za veze iz Houstona.

Pročitajte i… Ova 4 znaka otkrivaju da se zabavljate s manipulatorom

Međutim, ova terapeutkinja ističe da se iz takvog ponašanja može iščitati manjak poštovanja prema partneru, čak i ako on nikad ne sazna za to šta ste sve pričali iza njegovih leđa. Ovakav tip ponašanja dovodi do negativnih razmišljanja i teških kritika koje će završiti prekidom ako se nešto ne preduzme.

Koje još loše navike morate da promenite što pre pogledajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Upoređujete partnera „s boljim“ od njega

Bez obzira da li se prisećate kako je vaš bivši bio duhovit i zabavan, a vaš trenutni partner je tih, ili sanjate o džentlmenskom načinu na koji se prijateljičin dečko odnosi prema njoj – negativno upoređivanje može biti pogubno po vaš ljubavni odnos.

Pročitajte i… Ljubav za sva vremena: 7 dokaza da će vas partner zauvek voleti

„Čak i ako pravite mentalne beleške bez izgovaranja tih opažanja naglas, s vremenom ćete ovakvim ponašanjem uništiti vezu u kojoj se nalazitee. Pokušajte da razmišljate o tome kako trava uvek izgleda zelenija iza ograde, i da nijedna osoba nije sposobna da zadovolji baš sve vaše potrebe,“ ističe Keri.

Neke karakteristike se kod partnera mogu promeniti nežnim pristupom i kompromisom, ali pripazite da ne preterate i ne pokušavajte da ga promenite u potpunosti. Ovo je recept za srećnu vezu i dugu ljubav.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Nikada se ne stavljate u „partnerove cipele“

Nekolicina studija je pokazala da su žene empatičnije u vezi i sposobnije da se stave u partnerov položaj, te tako sagledaju poziciju u kojoj se on nalazi. Zbog bioloških i neuroloških razlika kod polova, muškarci se teže nose s ovim zadatkom. Ali, to nikako ne treba da znači da se s tim treba „pomiriti“.

Pročitajte i… Prikrivena ljubomora: 4 pogrešna dokaza ljubavi koje žene kasno primete

„Brakovi u kojima muškarci ne prihvataju mišljenja svojih supruga u velikoj su opasnosti od razvoda,“ tvrdi profesorika Dijana Gehart s državnog univerziteta u Kaliforniji. Međutim, isto važi i za žene. Poverenje i komunikacija su temelji na kojima počiva svaka veza ili brak.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Ne možete da kontrolišete bes

Neki razgovori mogu biti mirni, a drugi strastveni i eksplozivni. Ali, ako svaki ozbiljni razgovor brzopotezno završite jer ste planuli, to nije dobar znak. Ne samo da ćete na ovaj način emotivno udaljiti partnera od sebe, nego ćete sprečiti bilo koji produktivni razgovor u budućnosti kojim biste mogli sprečiti prekid veze.

Pročitajte i… Pripadnice ova tri horoskopska znaka su najbolje supruge

„Studije su pokazale da se muškarci mogu brže ohladiti od svađe jer objektivno gledaju na situaciju, dok su žene sklonije analiziranju situacija kroz vlastita osećanja zbog čega su sklonije da podižu glas tokom svađe“, kaže Dijana.

Stručnjaci savetuju da oba partnera treba otvoreno da razgovaraju o svojim emocijama i mišljenjima, iako je ovo mnogo lakše reći nego napraviti.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Glumite staloženost iako niste mirni

Telo otkriva da ste nesrećni ili besni, čak i ako na licu imate širok osmeh. Nezadovoljstvo otkriva visoki glas, proširene zenice oka i bledo lice.

Pročitajte i… Pet najgorih razloga da ostanete u lošoj vezi

„Ovo su znaci da je neko preplavljen emocijama, i da se sprema za svađu, ali istovremeno ne želi da stvara probleme partneru, pa se povlači“, kaže terapeutkinja Su Džonson i autorka knjige „Zagrli me čvrsto: Sedam razgovora za ljubav večnu ljubav“.

„Kada se suzdržavate od reagovanja na pravilan način i ne saopštavate svoja prava osećanja, vi partnera zapravo lažete. Na ovaj način sprečavate ga da vas razume ili ponudi bilo kakvu vrstu podrške kako bi zajednički rešili problem,“ zaključuje Džonsonova.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.