6 kriza u zajedničkom životu: Kako da ih prevaziđete i izbegnete razvod

by | 7 januara, 2023
kriza u braku

Ako ste stvorili porodicu, onda su, avaj, krize u zajedničkom životu neizbežne. Ali zapamtite da one ne moraju da znače potpuni kraj, već samo kraj jedne i prelazak u drugu fazu porodičnih odnosa.

 

Zašto se javljaju krize u zajedničkom životu?

Svaka porodica je čitav sistem koji ima svoja pravila funkcionisanja. Svaka  ima svoje karakteristike, svaka se razvija na svoj način. Međutim, koliko god da su porodice različite, svi se suočavaju sa istim krizama. I iako se uobičajeno veruje da je „kriza“ nešto negativno, u stvari, svaka kriza je proces prelaska porodice na novi nivo razvoja. U sistemu koji se razvija stalno se dešavaju promene: menja se njegov sastav, menjaju se odnosi među članovima porodice, menjaju se pravila, menjaju se uslovi života. Porodica je prinuđena da se prilagodi novonastaloj situaciji, razvije novi način funkcionisanja sistema. Ne uspevaju svi, a neke porodice se u tim periodima raspadaju, dok one koje smognu snage da prevaziđu teškoće ulaze u novu fazu razvoja.

 

6 glavnih kriza u zajedničkom životu

Uobičajeno je izdvojiti nekoliko najtežih perioda u životu porodice. Međutim, vredi zapamtiti da je priča svake porodice individualna, što znači da se krize u njoj možda neće poklapati sa opšteprihvaćenim vremenom. Međutim, znajući znake svakog „teškog perioda“ ponaosob, lako je razumeti u kojoj fazi je vaša porodica u ovom trenutku i sa kakvom krizom se može suočiti.

 

Kriza 1-2 godine porodičnog života: Kriza svakodnevice i rođenje deteta

Prvi problemi počinju nakon prve godine braka. Oni su povezani sa činjenicom da su pre toga supružnici još uvek pokušavali da pokažu svoju najbolju stranu. Uspostavili su zajednički život, opremili svoj prostor, hormoni ljubavi su radili snažno, a zajednički život je izgledao kao bajka. Ali posle otprilike godinu dana (neko odustane ranije, neko se malo duže rasteže), par ulazi u rutinu, uske haljine zamenjuju pižame, a glatko izbrijani obrazi postaju stvar prošlosti…  Odjednom se ispostavi da vam je spavanje u istoj prostoriji neprijatno, jer jedno voli hladnoću, a drugome je potrebna visoka temperatura. I ovo nije jedina tačka spora koja se otkriva u zajedničkom životu. Odjednom vam se čini da su vaše razlike kada je televizijski program u pitanju – nepremostive.

Rođenje deteta

Taman kada pomislite da ste se na ovo navikli, čeka vas prvi ozbiljni šok – rođenje deteta. I tu se zaista dešava prava kriza. Mlada majka je veoma umorna i fizički (od stalnog nedostatka sna, nošenja bebe u naručju, problema sa laktacijom) i psihički (njen uobičajeni način života se potpuno menja, lišena je normalnog društva, njeni sopstveni interesi bi trebalo da blede u pozadini). Težak je i položaj oca. Umesto pažljive, nasmejane i raspoložene surpuge sada se suočava sa klupkom hormonalnih promena i potpuno novim obavezama.  Tu je i dodatno finansijsko opterećenje, a trpi i seksualni život.

Kako prevazići ovu krizu?

Pripremite se unapred za razvoj novih uloga. Više niste samo muž i žena, već i roditelji. Razgovarajte o raspodeli odgovornosti pre nego što se beba rodi. Shvatite da rođenje deteta nije samo radostan događaj, već i ozbiljna faza u životu porodice, koja će podrazumevati mnoge promene. Bilo bi lepo organizovati obaveze tako da mlada mama ima vremena da se odmori. Osvestite to da prvih nekoliko meseci zaista morate stalno da budete sa bebom, ali će postepeno život postati bolji. Glavni zadatak para u ovom trenutku je da međusobno podržavaju jedno drugo i preispitaju način života porodice, uzimajući u obzir činjenicu da vas sada ima troje.

 

Kriza 3-5 godina zajedničkog života: Nestanak zaljubljenosti

Par se već navikao na ulogu roditelja, u porodici su uspostavljene određene interakcije između svih, formiran je način života. Partneri su se navikli jedno na drugo i ljubav postepeno zamenjuje navika. Ako muškarac i žena ne ulože određene napore da održe emocionalni kontakt, onda on propada, a partner postaje stranac. Kao rezultat gubitka emocija, nestaje i seksualno interesovanje jedno za drugo.

Osim toga, počevši od 2 godine, dete postaje sve samostalnije, pokazuje svoj karakter. Sa njegovim interesima i zahtevima mora se sve više računati. U istom periodu, porodica se suočava sa još jednim testom – suočavanje sa društvenim očekivanjima. Dete ide u vrtić. Do sada ste sve svoje potrebe i zahteve usklađivali samo međusobno, sada se pojavljuju pravila i zahtevi spolja. Roditelje čeka još jedan test – da se prilagode novoj stvarnosti. Dogovorite se među sobom ko će voziti/pokupiti dete, koliko je važno pridržavati se svih prihvaćenih normi, koji oblici vaspitanja/kažnjavanja su prihvatljivi u porodici. Ovde počinju da se odvijaju prave bitke na temu pravilnog vaspitanja i obrazovanja.

Kako preživeti ovu krizu?

Odnos između supružnika treba staviti na prvo mesto. Uverite se da odnos između partnera ne bude ograničen samo na diskusiju o „dečjim temama”. Izdvojte vreme samo za vas dvoje, otiđite na večeru, u bioskop, na vikend. Probleme rešavajte sporazumom. Sukobi i svađe mogu biti dobri za podgrevanje strasti u vezi, ali su apsolutno beskorisni u rešavanju porodičnih problema.

 

Kriza 7. godine porodičnog života: Seksualni problemi i neverstvo

Čini se da je život potpuno prilagođen. Finansijska situacija u većini porodica se do sada stabilizuje, rešava se stambeno pitanje, rešavaju se obaveze raznih članova porodice.

Ako se pre toga činilo da su „seksualni problemi” bili u drugom planu, onda očekujte da sada izbiju u prvi plan. Nedostatak seksa ili  monotonija, postaje vodeći uzrok krize. Do ovog trenutka, fiziološki, partneri su u vrhuncu seksualne aktivnosti, više nego ikada žele nešto svetlo i raznovrsno. Međutim, oni se toliko dobro poznaju da o novinama odavno nema govora. A ako neko ima fantazije ili želje, retko kada se usudi da ih podeli sa svojom drugom polovinom nakon toliko godina zajedničkog života. Ovo je period kada se porodica najčešće suočava sa neverstvom.

Pa, bez učešća dece kriza, naravno, takođe nije potpuna. Prvorođenče se sprema za školu, a možda je i drugo dete već stiglo. Često se prvi razred starijeg deteta (što je samo po sebi prilično težak period za porodicu) nadovezuje na trogodišnju krizu drugog deteta. Generalno, roditeljima je teško.

Kako preživeti ovu krizu?

Upravo u ovoj fazi mnogi parovi teško izlaze na kraj bez pomoći specijaliste, pa je korisnije nego ikada da se sada obrate psihologu. Ovo je upravo period kada je vreme da naučite da ne gomilate negodovanje, već da kontroverzna pitanja rešavate na odrasli način.

Važno je da žena ne zaboravi na samorazvoj i ravnotežu između posla, dece i supružnika (najčešće partner završava na dnu liste obaveza u ovom periodu). Da biste održali intimnost, važno je intenzivno provoditi vreme zajedno i pokušati da obnovite nekadašnju strast. Seksualni odnosi između supružnika u ovoj fazi su mnogo važniji od odnosa sa školom.

 

Kriza 10-14 godina porodičnog života: Kriza srednjih godina

U većini parova, ovaj period porodičnog života poklapa se sa krizom srednjih godina za partnere. Neko je razočaran svojom karijerom, neko preispituje životne vrednosti, a nekome postaje očigledno da nije sanjao o takvom životu. Mnogi ljudi smatraju da je razlog za njihov lični neuspeh upravo porodica, počinju da krive partnera za svoje neuspehe i odlučuju da je najlakši izlaz – razvod.

Pored toga, dete tinejdžer unosi ozbiljnu neslogu u porodicu. Počinju stalni izgredi, zahtevi, prigovori. Neki roditelji zaista počinju da veruju u svoj neuspeh. Tinejdžeru treba mnogo pažnje, dok su roditelji zauzeti preispitivanjem sopstvenih propalih života.

Kako preživeti ovu krizu?

Obnovite porodične tradicije – zajedničke večere, šetnje, razgovori od srca pre spavanja. Sve što će ujediniti porodicu u jedinstvenu celinu je korisno. Više nego ikad, važno je da se partneri međusobno podržavaju, da su zainteresovani za porodicu, da dele sumnje. Redovno odvajajte vreme za komunikaciju sa tinejdžerom, kako  svaki roditelj pojedinačno tako i zajedno. Pomozite mu da pronađe aktivnosti koje mogu postati alternativa virtuelnoj stvarnosti. Što više podrške tinejdžer nađe kod kuće, to je manja opasnost da upadne u loše društvo.

 

Kriza 15-19 godina porodičnog života: Sindrom praznog gnezda

Sindrom praznog gnezda je naziv za ovaj težak period u porodičnoj istoriji. Deca su odrasla i napustila roditeljski dom. Partneri ponovo ostaju zajedno i mogu se suočiti sa usamljenošću. Ovo je ozbiljan test – uostalom, ako se zajednica održavala isključivo zbog dece, onda verovatno nemate više ništa zajedničko. Sada ćete saznati da li ste ostali jedinstveni samo kao roditelji ili kao supružnici. Da li ste posle odlaska dece ostali porodica ili postali stranci?

Kako preživeti ovu krizu?

Tražite nove zajedničke interese, razgovarajte što više. Otkrijte nešto novo u partneru. Gradite sopstveni život po novim pravilima, a ne pokušavajte da se svim silama prilepite za decu, pod izgovorom da im „pomažete“.

 

Posle 20 godina bračnog života: Paralelni životi

Glavna karakteristika ovog perioda je da su partneri toliko navikli jedni na druge da u većini porodica žive kao komšije ili, u najboljem slučaju, prijatelji.

Većina kriznih situacija u ovom uzrastu je zbog činjenice da muškarci imaju visoku seksualnu aktivnost, a žene ulaze u menopauzu. Međutim, postoji i pozitivna strana ovog doba – postoje nove uloge (bake i deke) koje mogu pomoći da se ponovo ujedine.

Kako preživeti ovu krizu?

Provodite vreme zajedno: idite u šetnje, izložbe, upoznajte prijatelje; radite stvari za koje ranije niste imali vremena. Vodite računa o svom partneru ne ograničavajući se na život dece i unuka, čuvajte sopstvene hobije i interesovanja.

Tinpixels/GettyImagesPlus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.