6 vrlo jasnih znakova da imate posla sa emotivnim manipulatorom

by | 26 decembra, 2016

Ako ste otvorile ovaj tekst, vrlo je verovatno da niste srećne u odnosu u kome ste. Ili ste bar nekada bile u takvoj situaciji. Neretko su žene žrtve muškaraca koji su vešti manipulatori i emotivni ucenjivači, a takvi odnosi mogu da budu veoma teški, bolni i da poremete čitav koncept našeg života.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Muškarci manipulatori predano rade na tome da u odnosu sve bude podređeno njihovim potrebama i željama, i lako oblikuju partnerke u ono što žele, a sve na njenu štetu… Najčešće žena nije ni svesna šta se događa, sve dok ne dođe do ponora i situacije u kojoj je izgubila sebe, ali i samopouzdanje, te se oseća nedovoljno dobrom za bilo koga.

I zato ostaje u nezdravom i toksičnom odnosu, u kome je “osuđena” da mnogo trpi, mnogo ispašta i daje sve od sebe kako bi isti opstao.

Dakle, ukoliko prolazite kroz neku od sledećih situacija, najverovatnije ste u vezi sa muškarcem koji je emotivni manipulator.

1. Zbog njega se uvek osećate kao da sve radite pogrešno 

Manipulacija uvek započinje nabacivanjem osećaja krivice. Manipulator zna da ćete iz te pozicije daleko lakše odgovoriti na njegove zahteve. Dakle, ako se osećate krivom zbog nečega (čak i kada niste uradile ništa loše), želećete da se izvinite na neki način, budete “dobre” i ispunite ono što on želi.

2. Njihova dela se ne podudaraju sa njihovim rečima 

Oni će vam reći sve što želite da čujete, ali su njihove akcije i dela druga priča. Oni obećavaju podršku, ali kada dođe vreme za istu oni tvrde da su vaši zahtevi nerazumni. Oni će vam reći koliko su srećni što vas poznaju, a onda će delovati kao da ste mu reret. Ovo je način da vam poljuljaju veru u to da imate zdrav razum. Teraju vas da se pitate da li je realnost onakva kakvom je vi doživljate i oblikuju vašu percepciju tako da pogoduje njima.

Pročitajte i… Ako ovo radi, nije ‘Onaj pravi’ i nema ozbiljne namere sa vama

Kliknite na sledeću stranicu… 

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

3. Oni navodno žele da vam pomognu, a onda „izigravaju“ mučenike

Inicijalna želja da pomognu brzo se pretvara u uzdahe, stenjanje, žaljbe i kritike na račun toga kako je vaš zadatak pretežak ili preveliki teret. Ako mu odbrusite, oni će se okrenuti protiv vas ponovo i tvrditi da žele da pomognu zaista i da ste paranoični. Šta je iza svega? Žele da se osećate krivom, dužnom ili možda čak i „ludom“.

4. Zbog njega sumnjate u sebe i svoje kvalitete 

Zapravo, manipulatorima polazi za rukom da “upravljaju” vama jer vas dovedu u takvo stanje da više jednostavno ne verujete u sebe. Koriste vaše nesigurnosti i sumnje, pojačavaju ih i naglašavaju – one su zapravo njihovo glavno oružje. Ističući vaše mane i nedostatke, oni pokušavaju da vam pokažu da su navodno bolji, da vas njiko drugi ne bi prihvatio i da bez njih ne možete da prevaziđete svoje slabosti.

5. Uvek vam deluje kao da ste odgovorne za način na koji se on oseća

Manipulatori će se konstantno truditi da na vas svale “krivicu” za svoje negativne emocije – bilo da su ljuti, tužni, besni, ozlojađeni – vi će te biti odgovorni za to stanje. Čak iako nemate nikakvog realnog udela u njegovom lošem raspoloženju, on će se potruditi da ga pronađe.

6. Uverava vas da su njegove želje i vaše 

U pokušaju da udovoljite manipulatoru, moraćete da zaboravite na kompromise. Emotivnim ucenama on će u vas uterati strah da odbijete ono što on želi i očekuje, kao i da uopšte izrazite svoja htenja. Dakle, ako su vaše potrebe potpuno na margini i uvažavaju se samo kada su iste kao i njegove, jasno je da je reč o manipulaciji.

Pročitajte i… Zašto smo singl? Imamo li prevelika očekivanja ili?


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

 

Tagovi:

3 reagovanja na “6 vrlo jasnih znakova da imate posla sa emotivnim manipulatorom”

  1. Biljana P. kaže:

    Svi smo ovo bar nekad iskusili na svojoj kozi, i imali posla sa nekim ovakvim..

  2. Vesna V kaže:

    Od emotivnih manipulatora što dalje.Utiče na vezu i na devojku koja sve to trpi.Sta god da ona uradi ne valja.A sebi je on najbitiniji.A dok ona shvati sa kim ima posla vec je kasno.Zato treba obratiti pažnju na ove znake.I bolje ih je prepoznati na vreme da ne bi bilo problema kasnije.

  3. Anaa kaže:

    Kada bih uocila makar jedan od ovih pokazatelja,odlazila bih glavom bez obzira…Energetskim vampirima nikada nisam mogla da dozvolim da me ugrozavaju na bilo koji nacin,a kako oni ne opstaju bez „isisavanja“ nekog drugog,jer bi vrlo brzo pojeli sebe same,ne verujem da su dugo patili,pre nego sto bi krenuli u lov na novu zrtvu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.