Znaci da je vaš partner emotivno nedostupan

by | 5 jula, 2023
emotivno nedostupan partner

Emotivno nedostupan partner – da li ste u vezi sa ovakvom osobom?

Na samom početku veze teško je znati kakva osećanja se kriju u osobi pred nama. Nespretnost u komunikaciji, pomeđani signali, pa čak i privlačnost – sve nas ovo ometa da vidimo situaciju objektivno. Sve ovo su razlozi zbog kojih neke žene završe u vezi sa onim što psihologija poznaje kao emotivno nedostupan partner.

Emotivno nedostupan partner: Kako ga prepoznati?

Često brkamo manifestacije emocionalne nedostupnosti sa misterijom, uzbuđenjem i hemijom prvih sastanaka. Evo nekoliko znakova koji će vam pomoći da razlikujete jedno od drugog i izbegnete gorko razočarenje.

Retko dobijate pažnju

I sa entuzijazmom prihvatate i najmanje manifestacije naklonosti, kojima drugi uopšte ne bi pridavali značaj. To se dešava zbog emocionalne „gladi“. Ovo je igra osećanjima, u kojoj emotivno nedostupan partner povremeno posvećuje minimalnu pažnju svojoj saputnici. Pažnja koja  je dovoljna da vas zadrži, ali ne i da zadovolji vaše potrebe u vezi.

Emotivno nedostupan partner ne inicira komunikaciju

Pošto je komunikacija sa emocionalno nedostupnom osobom nedosledna, na svaku njegovu poruku možete reagovati kao da ste dobili na lutriji. Čak i ako je to samo “zdravo”. Ali budimo iskreni: vi očigledno zaslužujete bolje i ne zaslužujete da se zadržavate na tom usamljenom sms-u. Takođe možete primetiti da vaši pokušaji da započnete razgovor brzo zamiru, jer sagovornik daje jednosložne odgovore. Kada smo zaljubljeni u nekoga, lako izmišljamo izgovore zašto se to dešava i verujemo da to nema nikakve veze sa nama lično. U stvari, sve je krajnje jednostavno: ako neko želi da komunicira sa vama, verovatno će to i učiniti.

Odustajete od planova da biste mu bili na raspolaganju

Emocionalno nedostupna osoba često izgleda „veoma zauzeta“ i samo vam povremeno spontano nudi da se vidi, bez upozorenja, bez prethodnog razgovora sa vama o planovima. I vi odbacite sve i odmah trčite na takve sastanke ili prilagodite svoj raspored rasporedu momka ili devojke u nadi da će vam to omogućiti da provedete više vremena zajedno. Ali spontanost je poziv za buđenje koji može značiti da ste samo „alternativni aerodrom“.

Ne možete da razumete svog partnera iako se trudite

Ne otkriva dovoljno informacija o sebi i čini se da je misteriozna osoba, što unosi začin u vezu. Neka misterija može biti bezopasna i intrigantna, ali ako znate da nikada nećete doći do te „tajne“ i ne znate šta  ta osoba oseća prema vama, veza se može pretvoriti u neprijatnu emocionalnu vožnju rolerkosterom.

Zamišljate zajednički život, ali vaši snovi izgledaju nerealno

Dok još niste zauzeli čvrsto mesto u životu neke osobe, možete provesti dosta vremena sanjajući o trenutku kada će on konačno izabrati vas. Ali ove fantazije su verovatno prilično nejasne i zbunjujuće, jer se ništa zapravo ne dešava.

U snovima nema ništa loše, ali ne treba ih povezivati sa osobom koja vam s vremena na vreme daje nadu u zajedničku budućnost, a zatim je oduzima. Umesto da zamišljate nerealne scenarije i da budete frustrirani jer je malo verovatno da će se ostvariti, prebacite svoju energiju na planiranje realne budućnosti. I nije bitno da li je ta osoba deo toga ili ne.

Stalno tražite nekoga da vam pomogne da dešifrujete ponašanje svog partnera

Pošto ne možete da razumete šta je smisao njegovih postupaka i zašto ne odgovaraju uvek njegovim rečima, možete često tražiti pomoć od prijateljica: „Šta mislite da ovo znači?“ Sve ovo je veoma iscrpljujuće.

Ako morate da analizirate svaku reč ili interakciju da biste stekli poverenje partnera, to je verovatno zato što ta osoba nije spremna ili voljna da bude iskrena prema vama. Možda bi vaše vreme bilo bolje dati nekom drugom ko vas neće naterati da se zapitate da li ste mu potrebni ili ne.

LittleBe80/iStock/GettyImagesPlus