Ljubomora u vezi na daljinu: Kako da je prevaziđete?

by | 18 marta, 2023
Ljubomora u vezi na daljinu

Ukoliko je vaš partner u drugom gradu ili čak državi, ljubomora u vezi na daljinu često negativno utiče na vas odnos zbog nepoverenja.

Međutim, ponekad udaljenost može preuveličati stvari i učiniti da potpuno pogrešno procenite situaciju. Dok s druge strane, nekada zaista imate osnova da budete nepoverljivi. Da biste pomogli vašoj vezi, otkrivamo kako da prevaziđete ljubomoru.

Ljubomora u vezi na daljinu: Kako da je prevaziđete?

Izboriti se sa naletima nekontrolisanog nepoverenja u partnera i nesigurnosti može biti teško. Pre svega, pomaže da jednostavno porazgovarate sami sa sobom i shvatite da li zaista imate osnova za ljubomoru.

Pronađite uzrok vaše ljubomore

Ljubomora se nikad ne pojavi niotkuda. Razmislite o tome, zašto osećate nelagodnost? Da li vas brine što vaš partner provodi vreme sa drugim ljudima koje ne poznajete? Postoji li rizik da će neko uspeti da privuče njegovu pažnju i zauzme vaše mesto? Ili brinete da u njegovom životu više neće biti mesta za vas?

Pored nepoverenja u partnera, ljubomora može poteći i iz sopstvenih nesigurnosti i strahova. A pošto je vaš voljeni partner daleko i ne može da vam pruži podršku, strahovi često eksaliraju u nezdravu ljubomoru.
Da biste povratili kontrolu nad sopstvenim emocijama, potrebno je da utvrdite razlog zašto ste ljubomorni i imate strah od gubitka partnera. Kada pronađete razlog, mnogo je lakše nositi sa tim i racionalno proceniti situaciju.

Ljubomora u vezi na daljinu i špijuniranje

Prestanite da analizirate svaki partnerov potez, šta lajkuje i koga prati na društvenim mrežama. Nema ništa loše u tome da vidi fotografiju neke privlačne devojke. Jer, ako je ne vidi na mobilnom telefonu, videće je u prolazu na ulici. To je skroz neizbežno i potpuno normalno.
Čim to shvatite, uvidećete da je takvo špijuniranje gubljenje vremena koje možete da iskoristite na korisnije aktivnosti.
Ljubomora i nesigurnost koju osećate može čak i da preuveliča situaciju ili je totalno pogrešno proceni. U velikoj većini slučajeva sumnje nemaju osnova. A ako pak ima, onda to nije do vas i treba da otvoreno porazgovarate sa partnerom.

Razgovarajte sa svojim partnerom

Malo je verovatno da će uspeti da otkloni vašu ljubomoru ali će moći da vam objasni neke situacije na koje sumnjate. Budite iskreni u vezi sa svojim osećanjima ali ne optužujte ga za postupke koje ste možda samo umislili. Prvo proverite sa njim o čemu se zapravo radi.

Uostalom, iskren razgovor može pomoći i vašem partneru da se otvori jer se možda i on slično oseća. Nakon toga sigurno ćete doći do obostranog razumevanja.  Takva komunikacija je neverovatno bliska – i nije važno koliko kilometara i vremenskih zona vas dele.

Psiholozi tvrde da je ljubomora u malim dozama zdrava. Ne treba da je se stidite i krijete taj osećaj, posebno ne od partnera. Suština je da radite na tome da je dobro procenite, potražite uzroke i iskreno porazgovarate sa svojim dragim.

Miljana MomirovićAntonioGuillem/GettyImages

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.