Nauka objašnjava: Muškarci počinju da sazrevaju tek u ovim godinama

by | 12 marta, 2020
veza odnosi muskarci

Verovatno ste mnogo puta čuli izraz da „muškarci nikada ne odrastu“, odnosno nastavljaju da se ponašaju kao deca i u kasnijem dobu života. Šta kaže nauka o tome, pročitajte u nastavku

Mnogi veruju da su u muško-ženskim odnosima žene uvek te koje preuzimaju odgovornost i ponašaju se zrelije, a  istraživanje naučnika sa Oksforda ima objašnjenje za ovo.

Nedavno istraživanje nedavno se bavilo proučavanjem razlika u zrelosti u razvoju muškaraca i žena. Uporedili su sve rezultate i izvukli zaključke o mogućim razlikama, piše klix.ba.

Naime, cilj istraživanja naučnika bio je da otkriju koje se funkcije mozga menjaju tokom sazrevanja, a koje ostaju iste. Koristila se magnetna rezonanca kako bi se pregledale aktivnosti mozga 121 učesnika starosti od četiri do 40 godina.Način na koji vas partner drži za ruku mnogo govori o vašoj vezi

Ono što su otkrili rezultati jeste da iako mozgovi muškaraca imaju isti potencijal za funkcionisanje u svakodnevnom životu, jači pol vrlo često pokazuju određeno odlaganje u dugoročnom razvoju funkcionalnih mreža u poređenju sa ženama, piše pomenuti portal.

To može da traje oko 40 godina, ali važno je naglasiti da žene ranije pokazuju pogoršanje ovih funkcionalnih mreža.

Profesor Eduardo Kaliksto sa meksičkog UNAM-a objasnio je da, iako muškarci imaju veći mozak, žene često pokazuju bolju udelotvornost i oštrije su u nekoliko aspekata. Dodao je da se to dešava zbog hormonskih razlika.

Novi trend: Volite svoje telo – primenjujte svesni seks

Zato, drage dame, ne brinite, sve ćete to „naplatiti“ svojim muškarcima.

Odgovori na pitanja koja vas “muče”: Zaljubljenost u zrelim godinama

Dok su neki pravu ljubav doživeli u ranim dvadesetim, ima i onih koji moraju da čekaju malo duže na nju. Naime, baš kada misle da to nije “zapisano u njihovim zvezdama”, ona se desi. Upravo to je i čar ljubavi, ona ne može da se planira i ne obazire se na pravila. Nekima se ljubav, ponovo, ili tek desi u zrelim godinama.

U današnjem društvu ljubav posle 50-e nije tabu tema, ali i dalje za mnoge nije nešto o čemu se priča bez zadrške. Za ovaj “podvig” treba hrabrost i snage, jer nije lako nekog pustiti u svoj svet i menjati se u zrelim godinama.

Psiholog i psihoterapeut Stanislava Popov je za “Život plus”objasnila kako se kod nas posle 50. ljudi teže upuštaju u emotivne veze zbog stereotipa da to nije u skladu sa njihovim godinama.

U čemu grešite kada se odlučite na zajednički život sa partnerom

– Potreba za ljubavlju i bliskošću nije rezervisana samo za mlade, ona traje koliko i životni vek, samo je pitanje da li je potiskujemo ili je živimo “punim plućima” – ističe za Stanislava i dodaje:

– Mada od osobe sa životnim iskustvom ne očekujemo da se zaljubi do te mere da preuveličava pozitivne osobine partnera a ne vidi one negativne, to je, ipak, moguće. Ne treba izjednačavati zaljubljenost i ljubav, pa je ispravnije da se kaže da je i jedno i drugo moguće i nakon 50. U emocionalnom kontekstu, doživljaj ljubavi je prijatno iskustvo i nema razloga da mislimo da se mnogo razlikuje od ljubavi u mlađim godinama. Ono što može biti drugačije je bolje poznavanje sopstvenih potreba, kao i izraženija svest o važnosti poštovanja želja druge osobe, što može da utiče na zreliji ljubavni odnos – priča psihoterapeut za pomennuti list i objašnjava kako izgledaju prioriteti u izboru partnera u zrelom dobu.

Više o tome, pročitajte OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.