Ovaj test otkriva da li ćete ostati zauvek zajedno ili vas čeka raskid!

by | 5 oktobra, 2017

Stručnjaci za bračna pitanja proveli su opsežnu studiju sa 130 parova. Postavli su ih u gotovo u laboratorijske uslove gde su parovi provodili dane u svakodnevnim aktivnostima poput zajedičkog kuvanja, konzumiranja hrane i čišćenja kuće, dok su stručnjaci opažali njihovo ponašanje i analizirali ga.

Poslali ste supruga u prodavnicu po hranu i sredstvo za pranje suđa. Suprug je kupio sve namirnice osim sredstva za pranje suđa. Kako ćete reagovati?

Američki psiholozi Džon i Džuli Gotman tvrde da odgovor na ovo pitanje može otkriti hoćete li biti u srećnoj vezi i braku ili ćete prekinuti sa voljenom osobom.

Parovi su prema tim opažanjima podeljeni u dve grupe: majstore (masters) i katastrofe (disasters). Džon i Džuli Gotman kontaktirali su ispitanike nakon šest godina i bez velikog iznenađenja saznali su da su majstori ostali u braku, dok su katastrofe prekinule svoje veze.

Zašto uspevaju veze bračnih majstora?

Bračni majstori pokazivali su dve ključne karakteristike koje druga grupa nije posedovala: velikodušnost i ljubaznost. Ovaj tip ponašanja jača povezanost između parova, pa se stvara atmosfera zahvalnosti u kojoj je prijatno provoditi vreme.

Bračne katastrofe obično su reagovale grubo i nezainteresirano, fokusirale su se na negativne karakteristike partnera i zaboravljale istaći dobre stvari u vezi, što je stvorilo atmosferu nezadovoljstva.

Pročitajte i… Iz drugog ugla: Kako romantični filmovi loše utiču na veze?

Kliknite na sledeću stranicu…

Vratimo se na prvo pitanje iz teksta. Kako ste na njega odgovorili: s velikodušnošću ili grubošću?

Džon i Džuli Gotman napominju da je zabranjeno obraćati se partneru opštim generalizacijama poput: „ti uvek zaboraviš da kupiš nešto”, „nikad me ne slušaš“ i slično.

Budite velikodušni svaki dan

Neprestano kritikovanje i vređanje je jako neprijatno. Studija je pokazala da bračne katastrofe imaju vrlo slično psihološko stanje kao ljudi koji se nalaze pred divljom životinjom ili su u ratnoj situaciji. Bračni majstori su opušteni i raduju se međusobnom razgovoru.

Velikodušnost i ljubaznost može spasiti vašu vezu. Studija je pokazala da nam svakoga dana treba doza velikodušnosti i ljubaznosti od partnera, a ne samo na posebne datume u godini.

Savet: Pokušajte biti nežni u situacijama kada ste ljuti. Nemojte se uvrediti ili razljutiti pre nego što saznate celu priču. To će vam pomoći da postanete bračni majstori sa dugotrajnom i sretnom vezom, zaključuju Džon i Džuli Gotman.

Pročitajte i… Ove ljubavne situacije čekaju baš sve nas: 10 istina o vezi koje ćete pre ili kasnije naučiti

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Foto: Thinkstock

A.G.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.