Ovo je glavni razlog raskida mnogih veza

by | 6 marta, 2016

Psiholog i profesor Džon Gotman je napokon uspeo da otkrije šta je to što izaziva mnogobrojne raskide, a to je verovali ili ne – prezir. On se pojavljuje kod jedne ili obe osobe i njegovo postojanje direktno dovodi do raskida.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ova negativna emocija se može definisati kao osećaj neodobravanja koji prate odbacivanje i gađenje. Neslaganje je normalna pojava kod parova, ali kada ono preraste u prezir, to nikako ne valja za vezu ili brak. Nismo svi isti i ne možemo svi imati isto razmišljanje, a problema uvek ima – jer ih mi često sami pravimo. Najgori su oni problemi koji se vremenom nakupljaju, a ne rešavaju se, dok su u manjini oni koji se odmah na licu mesta rešavaju. Takođe veliku ulogu u tome, da li će vaša veza ići ka nečemu pozitivnom ili negativnom, ima i reakcija parova na problem.

Oni parovi koji ne znaju lepo da komuniciraju i da rešavaju međusobne probleme u svojim razgovorima najčešće koriste četiri negativna „šablona“ komunikacije: kritikovanje, odbrambeni stav, prezir i ne dozvoljavanje sagovorniku da priča/upadanje u reč. Koristeći se ovim „šablonima“ nastaju velike svađe, tokom koje nastaje vika, lupanje srca i prekomerno znojenje. U takvim situacijama je teško saslušati jedno drugog, pa se često završavaju odlaskom jednog partnera.

Ono što je bitno za svaki par je da treba obuzdati prezir i naučiti kako da se nose sa problemima, da ih rešavaju i da saslušaju jedno drugog bez obzira na lično mišljenje.

Kako uspeti u tome pogledajte na sledećoj strani…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Imajte realna očekivanja

Svi želimo da imamo savršenu osobu pored sebe, ali je to jednostavno nemoguće. Svako ima svoje mišljenje i svoj način rešavanja nekih problema. Morate sebi reći da se nikada nećete slagati sa svojim partnerom u svemu.

2. Ne namećite krivicu partneru

Kada želite da iskažete svoja osećanja, pokušajte da se fokusirate samo na sebe, bez uplitanja druge osobe. Nikako nemojte kritikovati i svaljivati krivicu na partnera, pogotovo ako nema razloga za to.

3. Govor tela

Pokušajte da ne prevrćete očima, podrugljivo se smejete i odmahujete rukom dok vam partner priča svoju verziju problema i rešavanje istog, kao i kada priča o svojim osećanjima.

4. Kontrolišite bes

Pažljivije slušajte partnera i saslušajte ga do kraja, čak iako se ne slažete sa njim. Obuzdajte ljutnju i videćete da ćete mnogo bolje komunicirati i razumeti jedno drugog.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.