Raskid ljubavne veze: Čemu nas uči?

by | 22 januara, 2015

Prolaziti kroz raspad i raskid veze ume da bude veoma teško. Možete biti tužni ili pak osećati kajanje što ste uopšte bili u takvoj vezi. Ali veoma dobra stvar u vezi sa raskidima jeste ta da ćete izaći mnogo pametniji i bogatiji za još jedno iskustvo i naučićete važne lekcije o ljubavi.

Bilo da ste vi raskinuli ili partner, lekcije koje ćete naučiti iz bivše veze značajne su kako za buduće veze, tako i za samo vaše poimanje života.Naučićete da svako od nas ima mogućnost da pruža ljubav kome i kako želi. U tome ga niko ne može sprečiti, niti možete nekoga naterati da gaji osećanja prema vama, ako su se ona već davno ugasila. Ovo morate da naučite ako ste vi ona strana koja i dalje voli i pati. Iz raskida ćete naučiti šta zapravo ljubav čini dragocenom i da je ona samo i jedino poklon.

Nikoga ne možete promeniti

Ovo je veoma teško shvatiti i prihvatiti, neki ljudi nikada ne nauče. A istina je jedna: niko se ne može promeniti zato što vi tako želite. Sve dok ta osoba sama ne odluči da se promeni, svi vaši napori padaće u vodu i samo ćete stvarati kontraefekat. Još jedna važna lekcija koju obično naučimo tek posle raskida jeste ta da nikog ne možemo da promenimo, osim sebe.

Uvek je potrebno dvoje

Odnosi su uvek spoj uloženih napora i jedne i druge strane. Ne može jedan da vuče sve. Bez uzajamnog rada, veza će se raspasti. Oboje moraju da žele da budu u vezi i da svakodnevno rade na odnosu kako bi on bio najbolji moguć. Ne možete sve da uradite sami. I ovo je jedna od lekcija koju obično naučimo kada bude već kasno.

Ne zapostavljajte sebe

Još jedna važna lekcija koju nam servira raskid jeste da nikada, ni po koju cenu ne treba da zapostavimo sebe u jednoj vezi. Vaša veza treba da bude prioritet, naročito ukoliko planirate brak ili ste već venčani, ali to ne znači da ne treba da gajite druge odnose. Da li ste nekada izgubili kontakt sa prijateljima dok ste bili u dugoj vezi? Ili ste možda zapostavili hobije u kojima ste uživali? U narednim vezama sigurni smo da nećete napraviti istu grešku.

Ono što ne želite u vezi

Raskid jedne veze naučiće vas i šta ne želite u vezi, pa ćete sledeći put biti mudriji. Ako je vaš bivši partner imao neke osobine koje nikako niste mogli da istolerišete i prihvatite, onda ćete sledeći put dobro znati kakvog partnera ne želite pored sebe. Takođe, ovo se odnosi i na sve one sitnice koje su vam smetale u bivšoj vezi i koje nikako ne biste želeli da ponovite.

Uvek slušajte svoju intuiciju

Znate onaj čudan osećaj kada vam se čini da nešto nije u redu, a ne znate šta? To je intuicija koja vam govori da na nešto obratite pažnju. Možda ćete je u sledećoj vezi poslušati i nećete ponoviti greške iz prethodne.

Vreme leči sve rane

Kliše ili ne, tako je. Verovatno vam se u početku čini da ćete zauvek patiti, ali nije tako. Vreme je lekovito za sve boli u životu, a i uči nas da prihvatimo stvari takve kakve jesu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.