Šta u vezama uzrokuje preljubu?

by | 6 novembra, 2018

Stručnjaci smatraju kako se preljuba može dogoditi u svakoj ljubavnoj vezi, bez obzira na to koliko se ona čini čvrstom i stabilnom. Prema iskustvu mnogih terapeuta specijalizovanih za probleme ljubavnih parova, jedna navika najčešće je uzrok nevere.

Radi se o – izbegavanju konflikta. Mnogi od nas držaće u sebi sve svoje osećaje, a to postaje posebno štetno ako su u pitanju negativne emocije, sumnje ili problemi. Iako mislimo da guranjem tih negativnih osećaja pod tepih u želji da izbegnemo raspravu ili svađu radimo dobru stvar, u određenom trenutku partneru ćemo početi predbacivati probleme o kojima zapravo nikada nismo otvoreno raspravljali.

Umesto da se okrenu otvorenoj komunikaciji, partneri se najčešće okrenu drugoj osobi i tada dolazi do nevere.Stručnjaci smatraju da se jedino iskrenim razgovorom može spriječiti preljubu, a pre tog razgovora sami sebi moramo postaviti sledeća pitanja:
1. Postoji li nešto što ne mogu lako podeliti s partnerom?
2. Zašto se bojim podeliti to sa njim?
3. Šta očekujem od njega?
4. Šta je ključna stvar za moje dobro, a ne dobijam to od njega?

Konflikt nije uvek loš i prirodno je da do njega dođe, stoga ga se ne smemo bojati niti ga izbegavati jer zahvaljujući njemu obje strane često dobiju priliku saznati koji faktori u vezi stvaraju problem. Ako ga pak izbegavamo, lako dolazi do zameranja i prezira.

Ugledni psiholog John Gottman, profesor, osnovač instituta Gottman, koji više od 40 godina proučava ljubavne odnose, upravo prezir smatra najvećim neprijateljem brakova i veza.

Taj negativan osećaj neodobravanja propraćen ljutnjom i odbacivanjem puno je gori od klasične frustriranosti jer prezir ukazuje na to da partner na vas ne gleda kao na nekog jednakog sebi, već smatra da vredite manje.

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu!

Foto: Thinkstock

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.