Tri tipa veze koje nas obeleže za ceo život! Jedna od njih je i PRAVA!

by | 25 januara, 2017
Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina "Lepota i Zdravlje"

Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina „Lepota i Zdravlje“

Pre neki dan surfovajući stranim blogovima slučajno sam naišla na naslov „U životu se zaljubimo samo tri puta“, pomislih u trenu, ma kakva koještarija. Uz malo sreće i mašte zaljubimo se najmanje sto puta, odljubimo sto i jedan. Zavolimo, prestanemo da volimo. Želimo – prestanemo da želimo. I tako iz jedne krajnosti u drugu. Ali pročitavši tekst do kraja shvatila sam da možda i nisu daleko od istine. 

Naime, priča je da se čovek istinski zaljubi samo triput u životu i da su sva tri puta neophodna za naš lični rast, sazrevanje i razvoj emocionalne inteligencije.Foto: Unsplash.com

Foto: Unsplash.com

Prva ljubav

U pitanju je mladalačka ljubav koja dolazi kao posledica odrastanja, za većinu se ovakva ljubav dogodi još u srednjoj školi (mada danas se beleži sve više ovakvih ljubavi još krajem osnovne – granice su se malo pomerile) i u pitanju je idealizovana ljubav koja se posmatra kroz prizmu ružačistih naočara – podseća na bajke koje su nam čitali kada smo bili deca. Najčešće ulazimo u nju sa verovanjem da će to biti naša jedina ljubav. Radimo stvari koje od nas zahtevaju prijatelji ili porodica, odbijamo obratiti pažnju na male probleme i spremni smo žrtvovati vlastite principe i ideale za spas veze, jer verujemo da je nam je ova ljubav suđena. U ovom tipu ljubavi mnogo nam je važnije kako nas drugi vide nego kako se zaista osećamo.

Pročitajte i… Sve mi možemo biti Elizabet Gilbert! Ovih 9 stvari sam naučila zahvaljujući njoj

Kliknite na sledeću stranu…

Komplikovana ljubav

Foto: Static.pexels.com

Foto: Static.pexels.com

Statistike su pokazale da je druga ljubav u životu najčešće najkomplikovanija. Uvereni da smo naučili lekcije iz prethodnih iskustava, pobrinuli smo se izabrati potpuno drugačiji tip partnera ili barem tako verujemo. Nekad je ovakva veza nezdrava, neizbalansirana i narcisoidna. Ljubav uglavnom bude bolna, kroz laži ili manipulaciju, ali i dalje se svim silama trudimo da spasemo našu vezu, iako nas svaki novi pokušaj dovodi do nove propasti. Zapravo se radi o pravoj drami, koja samo ponekad ima pokoji tračak sreće. Iz ovog iskustva izađemo bogatiji za jedno važno saznanje, ova ljubav nas uči da je, osim voleti, važno i biti volen.

Pročitajte i… Čekamo li onoga ko neće doći i otkuda ideja da je za našu sreću uslov imati dečka?

Zrela ljubav

Foto: Static.pexels.com

Foto: Static.pexels.com

Treća ljubav pojavljuje se neočekivano. Zrela ljubav ili prava ljubav se najčešće događa onda kad smo odustali od čekanja da se nešto dogodi. Dolazi nepozvana i ne kosi se s našom idejom o tome kakva prava ljubav zapravo treba biti. Nije savršena, ali je iskrena veza, koju karakterišu osjećaji koji se ne mogu rečima opisati. Ovo je ljubav koja zvoni na naša vrata bez obzira na to koliko nam treba da ih otvorimo. U ovoj fazi života smo spremni da prihvatimo partnera onakav kakav jeste, bez obzira što se njegove vrline i mane ne uklapaju sa našim „željenim“. Ovog puta razumemo da za ljubav nisu presudne karakteristike već osećaj koji nam stvara osoba sa kojom rastemo i razvijamo naše emocije. Sada znamo da veza ne mora biti savršena da bi bila – savršena. Spremni smo prihvatiti svoga partnera onakvim kakav on jeste. I, što je još važnije, i partner prihvata nas sa svim našim manama i nesavršenostima.


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

 

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.