Zaljubljenost je prošla: Da li je to kraj veze?

by | 17 juna, 2015

Ta divna ljubavna simfonija koju smo „komponovali“ sa voljenom osobom, odjednom je prestala da svira. Čini se da je do juče glas naše srodne duše zvučao kao pesma, a danas je izgubio draž. Kada smo zajedno, ne osećamo se kao u ekstazi, a vreme nije ispunjeno smehom i malim radostima…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Očigledno, faza idealizacije se završila, a fikcija i hormoni koji su uticali na sposobnost rasuđivanja, više ne deluju. Osećamo se kao da smo sišli sa oblaka u surovu realnost. Kako da se snađemo i prebrodimo „otrežnjenje“ i emotivno nezadovoljstvo, budući da ljubav još postoji…

Zamerke, zamerke

Zašto mu odjednom smetaju njene „krpice“ rasejane po kupatilu i stanu, a njoj način na koji on hoda, priča, oblači se? Koliko god boli prolazak faze zaljubljenosti, francuski psiholog Elodi Sengal tvrdi da otrežnjenje, zamerke i svađe mogu da prodube odnos i zbliže partnere ako imaju iskrene emocije.

Mi nismo dve polovine koje se savršeno uklapaju, već je svako ličnost za sebe i prirodno je da iskaže ono što mu smeta, a ne da ćuti i pretvara se da mu je sve potaman – kaže Sengal.

Odjednom svađa!

Kada prvi put neko od partnera podigne ton, oboje se zapitaju šta se to promenilo u vezi koja je do juče bila idilična. Tokom svađe, iluzija o harmoniji se raspršava u trenu i partneri shvataju da nisu „sijamski blizanci“. Elodi savetuje da se oko toga ne pravi drama, već da se prva svađa shvati kao potvrda da je veza – prava.

Određena doza konflikata je neizbežna i čak poželjna, jer daje živost odnosu, produžava ga i uspostavlja ravnotežu – objašnjava psiholog.

Noć bez strasti

Posle strastvenih noći, koje su delovale da kratko traju, jer je želja za seksom bila frenetična, jedne večeri partneri su se samo poljubili ovlaš i okrenuli na drugu stranu da spavaju. Žene se na to više uspaniče, pomisle da ih muškarac više ne želi, čak i ne voli. Međutim, francuski psihoanalitičar Valeri Blanko uverava da nijedna strast ne traje večno, što ne znači da je ljubav prestala.

Partner nije mašina, pa može nekada da bude umoran – opominje Valeri žene. – Umesto da mu prebacujete, testirajte ga tako što ćete igrati na kartu čežnje. Otputujte na vikend sa drugaricama, nestanite malo, razdvojte se da biste videli kako reaguje na to kada vas nema.

Stigla je dosada

Hvatamo sebe da se u društvu partnera dosađujemo, priče više ne zvuče tako interesantno, a šale su često banalne, čak i glupe. Šta se promenilo? Francuski psiholog Elodi kaže da je to pokazatelj da smo prestali da se divimo partneru i sve što je on govorio i radio „dizali smo u visine“, a sebe nesvesno stavljali u drugi plan.

To je dobro, jer najzad shvatamo da partner nije najpametniji i najzabavniji, što znači da nekada može da zvuči dosadno. Jedini način da se prevaziđe dosada u vezi jeste da se razgovara, razmenjuju misli i ideje, a ne da nekog slepo slušamo i ćutimo – savetuje psiholog.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.