Znate li da postoji partnerski opsesivno-kompulzivni poremećaj? Proverite da li je i vaša veza takva

by | 1 marta, 2020
partnerski odnosi lepota

Uglavnom ste čuli za opsesivno-kompulzivni poremećaj. On počinje pojavom prisilnih misli, kojih se osoba oslobađa ponavljanjem neke radnje i na taj način se u kratkom roku rešava napetosti.  Znate li da se može javiti i u partnerskim odnosima?

Kada je u pitanju partnerski opsesivno-kompulzivni poremećaj on podrazumeva da osoba sumnja u kvalitet svoje veze.  Uporno preispituje svoja osećanja prema partneru, koliko je ljubav uzvraćena, da li su jedno drugom dovoljno privlačni, da li jedno drugom odgovaraju u svemu.

Umesto da partnerski odnos bude vaša sigurna kuća i simbol harmonije, on postaje okidač za anksioznost. Javlja se izražena potreba da se svaki detalj veze analizira do najsitnijih detalja, što skoro uvek dovede do negativnih zaključaka. To je često praćeno stalnom potrebom da vas partner ili bliske osobe razuveravaju, da odagnaju vaše sumnje.

OPK odnosi mladic zdravlje

Kod partnerskog OKP-a, opsesivne misli su često u obliku pitanja:

,,Da li ja svog partnera volim dovoljno? Kako da znam da ga volim koliko treba?’’
,,Šta ako mene on ne voli dovoljno? Šta ako mu/joj nisam privlačan/-na?’’
,,Šta ako naša veza nema budućnost, da li je bolje da što pre raskinem?’’
,,Šta ako bih kvalitetniju vezu imao/-la sa nekom drugom osobom?’’
,,Šta ako nikad ne prestanem da preispitujem prošlost/ izgled/ inteligenciju/ ponašanje svog partnera?’’

Za smanjenje napetosti ponavljaju se ritualne radnje – kompulzije

Druga bitna stavka u razvijanju i održavanju partnerskog OKP-a su ritualne radnjekompulzije. One omogućavaju rasterećenje i oslobađanje od napetosti i od nelagodnosti nastalih usled prisilnih misli. Često su OKP osobe zaokupljenje spremanjem stana, pranjem ruku, toaleta, kuhinje. Međutim, ovo olakšanje i rasterećenje je kratkog daha, te se prisilne misli javljaju ponovo, postaju intenzivnije, opsedaju osobu.

ciscenje zena zdravlje

Najčešći oblici kompulzivnog ponašanja u parterskim odnosima su:

Stalno se traži od partnera i bliski osoba način da vas razuvere za negativne pretpostavke;
Kompulzivno iščitavanje članaka i literature na temu šta podrazumeva uspešna veza;
Ruminacija o svim detaljima veze – nikad ništa nije dovoljno dobro;
Učestalo preispitivanje sopstvenih emocija;
Kompulzivno poveravanje bliskim osobama;

Često se javlja pitanje da li da raskinete vezu

Ovo je veoma često pitanje koje partnerski OKP nameće. Potreba za raskidom je samo trenutni impuls uzrokovan opsesivnim mislima da veza nije dovoljno dobra, da partner ima previše mana, da osećanja nisu iskrena i obostrana. Fokus je isključivo na partnerovim manama i nedostacima u odnosu. Pozitivne strane su zanemarene, negirane, pripisane slučajnostima i redovno su propraćene pitanjima „šta ako se nešto desi“.

Do prekida veze može dovesti i izražena netolerancija na neizvesnost. Osoba posle analiziranja stanja odlučuje da je najbolje da raskine partnerski odnos, kako bi sprečila veće probleme. Razmišlja o tome da je partner može emotivno povrediti, što ne bi mogla da podnese, ili da će ona povrediti partnera jer osećanja koja ima nisu baš iskrena.

par rasprava

Rešenja postoje u razgovoru sa prijateljima, partnerom ili terapeutom

Rešenje je da izbegavate situacije koje bi mogle da budu izazivač opsesivnih misli. Ne razgovarajte sa prijateljima o njihovim vezama, izbegavajte diskusije na temu seksa sa partnerom, ne gjedajte filmove u kojima je odnos između partnera idealan. Ali je zato razgovor bitan u drugom segmentu. Kada je potrebno da pričate o onome što osećate i zbog čega se tako osećate.

Kako biste prevazišli ovaj problem obratite se za pomoć bliskim osobama, naravno i partneru. Najbitnije je da partner zna kako se osećate i da razume poremećaj koji se javlja. Potrebno je da shvati da je razuveravanje kontraproduktivno, i u ukoliko je neophodno da vam bude podrška ako na prevazilaženju problema radite uz pomoć psihoterapeuta.

Foto: Guliver/Getty

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.