9 neočekivanih razloga zašto muž ne želi da vodi ljubav sa vama

by | 9 avgusta, 2022
muž ne želi seks

Odjednom – strast je nestala: muž ne želi seks. I vi ste u blagoj panici. Ali, pričekajte malo. Postoji mnogo razloga zbog kojih ovo  može da se događa. Mnogi od njih su, nažalost, povezani sa zdravljem, a ne sa njegovom nevoljnošću.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Psychiatry and Behavioral Sciences, fizička privlačnost i seks su obeležja zdrave veze. Ali kako se nivo seksualne intimnosti između partnera menja tokom godina?

Istraživanja pokazuju da je opadanje seksualne želje normalna pojava kod muškaraca starijih od 45 godina. Hormonske promene igraju veliku ulogu u tome. Druge prepreke mogu biti i zdravstveno stanje muškarca, teškoće u postizanja orgazma, nedostatak samopouzdanja u spavaćoj sobi i smanjenje libida. 

Zašto muž ne želi da ima seks sa vama?

 

Razlog br 1: Uspeh u karijeri

Kada pomislite na ljubavnicu, verovatno odmah zamislite zgodnu koleginicu. Ali, šta ako vaša suparnica uopšte nije osoba, već posao ili hobi? Za pojedine muškarce, objašnjavaju psiholozi, uspeh u karijeri, moć i novac mogu da budu podjednako uzbudljivi, kao seks. Ukoliko je doživeo veliki uspeh u karijeri, možda mu je ovaj nagon, jednostavnom zadovoljen. Pokušajte da razgovarate sa njim i pokažete mu da se računa i vaše zadovljstvo/nezadovoljstvo seksualnim životom.

 

Razlog br 2: Nizak testosteron

Da li ste znali da je, na primer, u SAD testosteron jedan od najčešće korišćenih hormonskih agenasa? Prema nedavnim studijama, nivoi testosterona kod muškaraca naglo opadaju sa godinama. Istovremeno, oko 13% muške populacije pati od takozvanog hipogonadizma, poremećaja koji blokira proizvodnju testosterona.

Pored niskog libida, znaci niskog nivoa testosterona su i: smanjena vitalnost, loše raspoloženje, umor, gubitak mišićne mase, pa čak i erektilna disfunkcija. Ako sumnjate na ovo, vaš suprug mora kod lekara.

 

Razlog br 3: Muška menopauza

Muška… šta? Prema klinici Mejo, termin „muška menopauza“, medicinski nazvan „andropauza“, opisuje pad nivoa testosterona kod muškaraca koji je povezan sa godinama. Nema razloga za brigu, to se ne dešava tako naglo ili intenzivno kao kod žena. Ako je muškarac ranije bio spreman da pocepa vašu odeću čim se pojavite na vratima, a sada jedva primećuje novu suknju na vama, razlog može biti jednostavno biološki. Umesto da se zatvarate u sebe, češće razgovarajte s njim o osećanjima i seksualnim potrebama.

 

Razlog br 4: Filmovi za odrasle

Prema istraživačima sa Univerziteta Indijana, muškarci koji gledaju erotske filmove imaju znatno manji broj seksualnih odnosa sa svojim partnerkama. Razlozi su mnogobrojni, ali najčešći je taj što ovakvi filmovi potiču nerealna očekivanja, pa „običan“ seks sa partnerkom često više ne dodnosi dovoljno zadovoljstva.

Ako sumnjate da vas muž zanemaruje zbog filmova za odrasle, trebalo bi da najpre oboje priznate problem i razgovarate o njemu, možda da razmislite i o pregledu kod seksualnog terapeuta.

 

Razlog br 5: Zdravstveni problemi

Gubitak seksualnog nagona može ukazivati na mnogo značajniji problem od nevolja u spavaćoj sobi. Nizak libido vašeg partnera može biti znak zdravstvenih problema, kao što su dijabetes, srčana oboljenja ili rak prostate. Iako smanjenje seksualnog nagona možda nije uvek znak bolesti, nikada nije loša ideja da izrazite svoju zabrinutost zbog toga i ubedite svog partnera da obavi kompletan preventivni pregled.

 

Razlog br 6: Problem sa erekcijom

Muškarac može da oseti anksioznost ako počne da gubi erekciju, ako mu se događaju problemi sa ejakulacijom, naročito ako mu se to ranije nije događalo. Ovakvi problemi uglavnom imaju fiziološki uzrok, zato bi bilo dobro da poseti lekara što pre.

 

Razlog br 7: Prekomerna težina

Da, višak kilograma može da smanji potrebu vašeg muškarca za intimnošću. Studija objavljena u časopisu Education and Health pokazala je da gojaznost i fizička neaktivnost dovode do povećane seksualne disfunkcije kod 43% žena i 31% muškaraca. Rešenje je vežbanje jer podiže endorfine i može učiniti da se ljudi osećaju bolje.

 

Razlog br 8: Stres

Da li opterećenje i finansijski problemi zaista utiču na libido? Da! Očigledno, ne možete eliminisati izvor stresa svog partnera ili uticati na spoljašnje faktore, ali ga možete inspirisati da napravi neke promene u načinu života koje će imati koristi za njegovo zdravlje i libido.

 

Razlog br 9:  Ne pokazujete fizičku naklonost

Ovo je jedna od najjednostavnijih stvari koje možete promeniti da biste poboljšali kvalitet svog seksualnog života. Nedostatak interesovanja za seks može biti posledica činjenice da ne pokazujete svom partneru fizičku naklonost, bar ne u meri koja je njemu potrebna. Zagrlite i poljubite svog muškarca, drugim rečima, pokažite mu da vam je potreban, pustite ga da oseti da vam je važan.

fizkes/gettyimagesplus

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.