Kakav će vam biti SEKS za 5, 10, 20 godina?

by | 29 maja, 2009


Lepota i Zdravlje - Ljubav i sex - Kakav sex vas cekaSeks je prirodna potreba. Tačno. Ali, vremenom postaje monoton, a uzbuđenje i zadovoljstvo se gube. Nije tačno! Baš kao što mnogo toga, s godinama biva bolje (ne mislimo samo na vino!), tako i seks može da postane zanimljiviji i strasniji. Iskustvo, formiranje ukusa, prepoznavanje pravih potreba, i želja da se one ispolje i zadovolje, važni su faktori ispunjenog seksualnog života.

Ako je mladost sama po sebi prednost, onda su godine i iskustvo, s druge strane, ono što omogućava kontinuirano zadovoljstvo u postelji. Uostalom, pročitajte priče naših čitateljki, koje su ostvarile ono što svi želimo – trajno uzbuđenje u seksu!

 

 

U tridesetima
“Nije poenta u tome da morate da fascinirate muškarca”
Nena (32)

Sada definitivno više uživam u seksu, a manje brinem o tome kako da impresioniram partnera. Otkrila sam šta me uzbuđuje i zadovoljava, kao i način da navedem muškarca da uradi to. Još uvek se dešava da se nakon seksa zapitam: “Da li sam bila OK?”, ali se sumnja i nesigurnost javljaju mnogo ređe nego pre desetak godina.

 

 

Verujem da je samopouzdanje veoma seksi. Moj seksualni život znatno se poboljšao kada sam postala sigurnija u sebe, i kada sam prestala da se poredim sa drugim ženama. Shvatila sam da više moram da se fokusiram na sebe, a manje na to kako mi izgleda guza ili kakva je bila njegova bivša partnerka. Takmičenje sa drugim ženama može biti pogubno jer umanjuje vašu privlačnost. Sjajna je stvar kad možete da izgovorite kompliment koleginici ili prijateljici, svesni toga da njena lepota ne zasenjuje vašu. Osećam se najprivlačnije baš kada drugoj ženi kažem da je zgodna.

Nekada sam verovala da je prava sreća ako neki muškarac pokaže interesovanje za mene. Sada, kada sam zrelija, samo ponekad pomislim “blago meni”, a mnogo češće “blago njemu”.

Šta se zaista dešava u seksualnom životu u vašim tridesetim godinama

Nivo testosterona u organizmu polako počinje da opada (najviši je u dvadesetim godinama života). Međutim, žene najsnažnije orgazme doživljavaju kao tridesetogodišnjakinje.
Savet: Ako niste eksperimentisali masturbacijom u drugoj deceniji života, učinite to sada. Tako ćete otkriti koji pokreti i tehnike vas najviše uzbuđuju i dovode do vrhunca, što je uslov za održavanje libida. Pokušajte prstom, veoma nežno, da trljate vrh prednjeg zida vagine (A tačka koja podstiče vlaženje vagine).

U četrdesetima

“Seks me smiruje i ispunjava”,
Jasna (42)

Tokom rane mladosti bila sam veoma nesigurna i imala sam iskrivljenu ideju o tome ko sam i šta bi trebalo da budem. Kao beba doživela sam nezgodu, zbog koje su mi nakon nekoliko operacija na koži glave ostali ružni ožiljci. Budući da nisam baš uvek mogla da ih sakrijem, druga deca su me zadirkivala, zbog čega sam patila od kompleksa niže vrednosti, a želja da budem lepa, voljena i željena, postala je najvažnija u mom životu.

 

U nastojanju da se dokažem, prijavila sam se na kurs za manekene (uspela sam nekako da sakrijem ožiljke), ali mi je i dalje nedostajalo samopouzdanja. Potom sam ubedila sebe da će savršena veza sa muškarcem postaviti stvari na svoje mesto. Nisam birala – izlazila sam sa svim momcima koji su pokazali makar i najmanje interesovanje za mene. Udala sam se u kasnim tridesetim za čoveka koji je izgledao izuzetno lepo. Privlačili smo jedno drugo kao magnet i seks nam je bio fantastičan. Ali, kada sam mu rekla da sam u drugom stanju, napustio me je – odnevši i novac koji smo zajedno uštedeli!

Konačno, odlučila sam da se borim za svoje mesto pod suncem. Uspela sam da pronađem dobar posao i uložila sam svu svoju snagu u to. Isplatilo se. U 40. godini, napokon sam ostvarila emotivnu i finansijsku sigurnost i obezbedila udoban život kćerki i sebi. Stekla sam samopoštovanje i zadovoljna sam sobom, što je definitivno seksi.

 

Moja seksualnost odavno se ne bazira na mom izgledu, niti na nečijem priznanju. Zahvaljujući tome što sam stekla samopouzdanje, više uživam u seksu nego pre nekoliko godina. Sa bivšim suprugom sada upražnjavam neverovatno intenzivan i uzbudljiv seks, ali ne razgovaramo mnogo, niti kvalitetno provodimo zajedničko vreme. Sada mi je jasno da veza sa osobom koja te razume drastično menja seksualni život – prestaje da bude divlji, a postaje smireniji i potpuniji, na nekom dubljem nivou. Ipak, nemojte me pogrešno shvatiti: i dalje mi se dopada strastveni – “ne mogu da dočekam da se skineš” seks. Međutim, ne verujem da to može dugo da traje. U pitanju je samo fantazija koju sami kreiramo. Sada mi je najvažnije da se budim pored nekoga do koga mi je stalo, a potpuno je nevažno da li taj muškarac dobro izgleda.


Šta se zaista dešava sa vašim seksualnim životom u četrdesetim godinama

Prema nekim anketama, ženi u četvrtoj deceniji života više je stalo do seksa nego onoj koja je deceniju mlađa. U fiziološkom smislu, u četrvrtoj deceniji smanjuje se elastičnost vagine i slabe mišići dna karlice, zbog čega je ženi potrebno više vremena da se seksualno uzbudi. Upravo zbog toga, mnogo žena pogrešno zaključuje da nešto nije u redu sa njima – što nije istina.
Savet: Primena lubrikanata može da ubrza orgazam, baš kao i redovno upražanjavanje fizičkih aktivnosti (pilates ili joga).

 

Lepota i Zdravlje - Ljubav i sex - Kakav sex vas ceka

U pedesetima

“Starije žene ne pristaju na kompromis – ako ne uživaju, traže novu priliku”
Branka (54)

Uvek sam se osećala seksi i muškarci su me neprekidno saletali. A onda sam, pre dvanaest godina, morala da se podvrgnem histerektomiji – zbog kancera materice. Tokom bolesti hodala sam pogureno jer sam trpela jake bolove, bila sam nezainetresovana za uobičajene životne aktivnosti, jednostavno – nisam osećala da sam žena. Nakon operacije bilo mi je mnogo bolje, lepše sam izgledala, ali potpuno sam izgubila “žensko” samopouzdanje.

 

Posle nekog vremena, odlučila sam da se rehabilitujem – emotivno i fizički. Postepeno sam se vraćala u život, stekla sam kondiciju, vratila se na posao. Postala sam zadovoljnija sobom, muškarci su počeli da me primećuju, u meni se ponovo “probudila” žena. Osećam priliv adrenalina svaki put kada obavim posao, ili uradim nešto što do tada nisam. Ako mene pitate, seks s godinama postaje sve bolji. Starije žene postaju pomalo sebične, što je zapravo pozitivno: neće ležati i čekati ako ne osećaju zadovoljstvo – znaju da muškarcu treba reći šta ih uzbuđuje, kao i šta dobro rade. Ako vas partner uopšte ne uzbuđuje, ostavite ga. Kao mlada, nisam razmišljala na takav način, i nikada ne bih tako postupila. Verujem da mnoge mlade žene i danas idu linijom manjeg otpora, ostaju u lošim vezama iz straha, neiskustva, a najviše zbog nedostatka samopouzdanja. A ako sebe ne poštujete, ne možete uživati ni u seksu!

 

Zapravo, verujem da je većina nas veoma nesigurna u jednom periodu svog života. No, kat-tad stignemo do tačke u kojoj možemo da kažemo: “Ili ti se sviđam, ili ti se ne sviđam. Ili funkcioniše, ili ne ide”. Starije žene ne čekaju čuda, a to se odnosi i na seks.

Šta se zaista dešava u vašem seksualnom životu u pedesetim godinama?

U menopauzi se stanjuje unutrašnji omotač vagine (sluzokoža) i smanjuje se prirodna vlažnost. Međutim, mnoge žene više uživaju u seksu posle menopauze, jer tada nema straha od neželjene trudnoće. Osim toga, u petoj deceniji života češće masturbiraju i sklonije su eksperimentisanju. Ipak, budite oprezni: iskustvo pokazuje da se žene posle 55. godine života ubrajaju u jednu od tri najugroženije kategorije kada je u pitanju HIV infekcija!
Savet: Češće zauzimajte pozu na vrhu, zbog optimalne fizičke stimulacije. Takođe, planirajte dužu predigru. Kod starijih muškaraca, spontana erekcija se ne dešava baš uvek i na isti način kao u slučaju onih mlađih.

 

Foto: Profimedia, Dreamstime

 

Tagovi: