Kako se seksualna želja kod žena menja sa godinama?

by | 17 decembra, 2022
seksualni nagon kod žena

Baš kao i vaše telo, vaš izgled, nivoi hormona (i vi sami, u celini), tako se sa godinama menja i vaš seksualni nagon. Evo na koji način

 

Šta je seksualni nagon?

Čini se kao jednostavno pitanje, ali naučnici se još uvek ne mogu složiti oko toga šta tačno čini seksualni nagon ili kako ga izmeriti kod muškaraca ili žena. Iako hormoni igraju ulogu, nije uvek jasno koliku razliku oni prave. Ali drugi faktori – psihološki, društveni i fizički – takođe učestvuju u stvaranju vašeg libida.

 

Kako se seksualna želja kod žena menja sa godinama?

 

Žene u dvadesetim

Ovo je najplodniji period za ženu i naučnicima još uvek nije jasno zašto su žene u dvadesetim posebno izbirljive oko partnera i ima li to veze sa velikom verovatnoćom zatrudnjivanja. Ženama seksualna želja počinje da raste na kraju dvadesetih, tačno u trenutku kada počne da im opada plodnost.

 

Žene u tridesetim

Ovo je doba života kod žene kada je seksualni nagon najjači. Jedna studija je pokazala da su žene između 27 i 45 godina imaju češće i intenzivnije seksualne fantazije od mlađih ili starijih žena. Takođe su imale i više seksa. Istraživanja su pokazala još jednu zanimljivu činjenicu: u ovom periodu žena će najlakše ući u seksualnu vezu ili će u romantičnoj vezi najranije stići do seksualnog odnosa.

 

Deca i seksualni nagon

U bilo kom uzrastu, trudnoća i porođaj imaju veliki uticaj na vaš seksualni život, ali za svakog je drugačije. Vaše telo i hormoni se menjaju tokom trudnoće. To ponekad može značiti povećanje libida, posebno tokom drugog trimestra, ali može značiti i smanjenje želje za seksom. Dojenje, podizanje dece i drugi porodični poslovi takođe mogu uticati na vreme, energiju i interesovanje koje imate za seks.

 

Žene u pedesetim

Oko pedesete godine, „prazno gnezdo“ ili manje obaveza može da učini da neke žene pokažu više interesovanja za seks. Ali kako idete ka menopauzi, nivoi estrogena opadaju, što bi moglo malo ohladiti vaš libido i dovesti do suvoće vagine. Valovi vrućine, anksioznost, debljanje i problemi sa spavanjem takođe mogu učiniti da ste manje raspoloženi za akcije u krevetu. Pitajte svog doktora o lekovima, hormonima, podmazivanju i drugim tretmanima.

 

Šta ako vam je želja za seksom slaba?

Razgovarajte sa svojim lekarom o svim problemima sa vašim seksualnim nagonom, jer oni mogu biti znak neke promene u zdravstvenom stanju. Ako je problem fizički, lekar vam može pomoći da ga rešite.

 

Pričajte o seksu

Pitajte svog partnera o njihovim potrebama i željama, a razgovarajte i o svojim. Nemojte se plašiti da isprobate nove stvari kako se vaša tela razvijaju i vaša životna faza se menja. Ovo može pomoći da vi i vaš partner ostanete angažovani i zainteresovani za seks. Budite iskreni o svom fizičkom i emocionalnom zadovoljstvu.

Peopleimages/gettyimagesplus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.