Kako visok holesterol kvari seksualni život žene?

by | 18 januara, 2023
visok holesterol, seksualni život žena

Visok holesterol nije bolest, ali ako ga imate, postoji rizik od nekih ozbiljnih zdravstvenih problema. Čak i nekih neočekivanih okolnosti, kao što su problemi u seksualnom životu.

Visok holesterol se može manifestovati sa ili bez simptoma. A opasnost broj jedan ovog stanja jeste da on  začepljuje arterije, što dovodi do stanja zvanog ateroskleroza. Tokom ovog stanja, smanjen je protok krvi i povećan rizik od srčanog ili moždanog udara. Ali smanjeni protok krvi uzrokovan visokim holesterolom nije povezan samo sa životno opasnim situacijama. Jer, smanjen protok krvi povezan je i sa seksualnim poremećajima.

 

Kako visok holsterol kvari seksualni život?

Visok holesterol uzrokuje masne naslage koje začepljuju krvne sudove što vode krv ka karlici. Muškarci sa visokim holesterolom ponekad završe sa erektilnom disfunkcijom jer im jednostavno ne stiže dovoljno krvi do penisa.

Ovo je toliko česta situacija da je u Americi jedan od prvih dijagnostičkih postupaka kod muškarca sa erektilnom disfunkcijom merenje holesterola i krvnog pritiska.

 

A šta je sa seksualnim životom žena?

Činjenica: kada vam partner pati od problema sa erekcijom, pati i vaš seksualni život. Ali, to nije jedini način na koji visoki holesterol udara na seksualni život žena

Visok holesterol i njegovi mehanizmi ograničavanja protoka krvi dugo su se smatrali faktorom muške seksualne disfunkcije, ali su se tek nedavno pojavili kao krivci za seksualne poremećaje kod žena.

Istraživači sa Drugog univerziteta u Napulju sproveli su studiju i otkrili da hiperlipidemija ili povišeni nivoi holesterola u krvi mogu sprečiti žene da se seksualno uzbude. Prema ovom istraživanju, to je zato što se neki aspekti ženskog seksualnog uzbuđenja takođe oslanjaju na povećan dotok krvi u genitalije, baš kao i kod muškaraca.

Istraživači su došli do ovog zaključka nakon što su uporedili seksualnu funkciju kod žena u premenopauzi sa i bez hiperlipidemije. Žene sa visokim holesterolom mnogo su ređe osećale uzbuđenje, doživljavale orgazam i seksualno zadovoljstvo od žena sa normalnim profilom lipida u krvi.

Zaključak istraživanja je da kod žena, masne naslage od visokog holesterola mogu uticati na lubrikaciju, uzrokujući bolan odnos i smanjen libido.

 

Šta ako sumnjate da vam visok holesterol ometa seksualni život?

Muškarci i žene koji veruju da visok holesterol može uticati na njihov seksualni život treba da se konsultuju sa lekarom kako bi isključili druge uzroke. Kada se utvrdi da je holesterol problem, lekari obično savetuju pacijente da traže promene u ishrani i načinu života. U nekim situacijama, lekari se mogu opredeliti i za uvođenje terapije.

 

Wavebreakmedia/gettyimagesplus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.