Noćna mora uživo: Kako reagovati ako uhvatite muža na delu?

by | 15 avgusta, 2022
pravara ljubavnica muž na delu

Zamislite sliku: žena se vraća kući i zatiče muža sa ljubavnicom. Štaviše, žena može da se vrati sa bilo kog mesta – iz prodavnice, iz škole (vodeći decu), iz vikendice ili sa odmora koji je provela sa prijateljicom. Nekada čak i ne mora biti ovako dramatično: dovoljno je da nađete dokaz prevare, ne morate njih dvoje na delu. Kako bi se uopšte moglo reagovati dok vam se svet raspada pred očima?

Da, situacija je daleko od prijatne, a vi ste potpuno iznenađeni. Organizam je u stanju potpunog šoka, bez obzira na to kakve stavove o braku imate. Žene najčešće reaguju na jedan od pet načina, tvrde psiholozi.

 Reakcija br 1: Bes

Koliko god da ste ponosni i iznad situacije, sada ste  besni. Najveća verovatnoća je da biste napravili skandal. Štaviše, vaš bes je pravedan i vi to znate. Jednostavno, većina žena dopusti besu da ih obuzme. Tada nastaje vika, lomljenje stvari, vrištanje… Stanje afekta koje je apsolutno moguće razumeti, ali zaista – rešava li išta? Da li biste se posle osećali bolje?

Šta savetuju psiholzi: Ne vredi  svađati se, pokušavati da dođete do odgovora, kada ste upravo uhvatili voljenu osobu sa ljubavnicom. Veoma je teško suzbiti agresiju u sebi, ali to se mora učiniti kako ne biste izazvali nevolje.

Da li se osećate kao da ćete eksplodirati? Okrenite se i idite na neko mesto na kome se osećate sigurno i gde vam neće postavljati puno pitanja: kod majke, kod komšija, kod prijatelja. Uzmite sedativ, prebacite obaveze na nekoga i odspavajte. Sutra se suočite sa situacijom.

 

Reakcija br 2: Preklinjanje

Druga krajnost u odnosu na bes i skandal je potpuno povlačenje u sebe, tuga, pa čak i pretnje samoubistvom. Ovo je takođe veoma opasna reakcija, za koje psiholozi tvrde da je poslednji pokušaj suptilne manipulacije partnerom.

Pokušavajući da spase svoju vezu (ili ono što je od nje ostalo), žena se može odlučiti na očajnički korak: preklinjanje. U stanju afekta nemoguće je prisetiti se svih onih racionalnih zaključaka: da ne vredi spasavati vezu koja je u očiglednom problemu, da preklinjanje neće izazvati odgovarajući odgovor, da je ponižavajuće…

Zato, ako osetite ovaj poriv – odmah se okrenite i idite. Savet je isti kao za opciju 1: prespavajte negde sa ljudima u koje imate poverenja. Ako se zaista osećate depresivno, ponekad pomaže odlazak psihologu.

 

Reakcija br 3: Gvozdena dama

Ovo je reakcija koju su u stanju da izvedu  tek retke žene, ali je najbolje rešenje. Prekrstite ruke na grudima, nakašljajte se, pogledajte svu ovu sramotu ledenim pogledom i … otiđite, glasno zveckajući petama. Spakujte mu stvari i pošaljite ga van. Zašto biste iznenada napustili svoj stan stečen u braku?

Kada ostanete sami, možete dati oduška emocijama – plakati, vikati, udarati. Važno je samo da u ovom trenutku budete sami. Zašto? Zato što ćete imati utisak da je vaše poniženje manje, da ste uspeli da ostanete iznad situacije. Ovo će vam pomoć da se izborite sa svim negativnim emocijama i da zadržite kontrolu nad situacijom.

 

Reakcija br 4: Treće nije suvišno

Ovo je situacija kada sebi opravdate prevaru i kada tvrdite da vas ona nije pogodila. Ovo je daleko od idealne situacije. Dugo ćete kažnjavati partnera, poverenje je zauvek narušeno, a pitanje je da li vaš brak zaista može da se nosi sa toliko otvorenosti. Koliko će vremena proći pre nego što poželite da vratite partneru istom merom?

 

Reakcija br 5: Kraljica ironije

Da, ironičan stav prema izdaji postoji, on nije urbana legenda. Svi mi ponekad prepričavamo situacije sa gospodinom x i gospođom y u kome je ona, recimo, tražila od svoje ljubavnice da plati seks sa njenim mužem. Ili ih pitala da li može da se pridruži. Ili već napravila neki treći geg.

Ovo je užasno bolno za drugu stranu jer je u osnovi ovakvog postupka podsmeh. Ipak, ovo nije zdravo ni za samu ženu – onemogućava je da se izbori sa svojim stvarnim osećanjima i gubitkom koji je neminovan. A postikujući osećanja sigurno nećete doneti dobre odluke.

Dinar za misli: O čemu to muškarci razmišljaju tokom seksa?

prostockstuido/gettyimagesplus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.