Seks tokom menstruacije: za i protiv

by | 4 oktobra, 2022
seks tokom menstruacije

Čak i tokom kritičnih dana možete doživeti zadovoljstvo

Za neke parove ovo pitanje se uopšte ne otvara  – ovo je tabu i o njemu se ne raspravlja. Drugi praktikuju seks tokom menstruacije i ne vide ništa loše u tome. Nije loše znati da ako se odlučite na seks tokom menstruacije, ipak morate da poštujete određena pravila. Pre svega, zbog zdravlja.

 

Prednosti seksa tokom menstruacije

Smanjenje bola. Neprijatne senzacije u kritičnim danima nastaju zbog kontrakcija materice. Tokom intimnosti, mišići materice se skupljaju i opuštaju, čime se ublažava bol. Pored toga, intimnost oslobađa endorfin u krv,  a to pomaže u regulaciji bola.

Moćan orgazam. Navodno, orgazam je tokom ovih dana daleko intenzivniji. Naučnici ovo objašnjavaju pojavom da se tokom menstruacije hormonska slika žene menja.

Skraćivanje menstruacije. Ova činjenica nije dokazana, ali naučnici smatraju da bi česti seksualni odnosi tokom ciklusa mogli da ubrzaju čišćenje materice.

Bolja  lubrikacija. Krv tokom menstruacije može zameniti lubrikante.

 

Nedostaci seksa tokom menstruacije

Neplanirana trudnoća. Mnogi parovi pogrešno veruju da ne možete da zatrudnite tokom menstruacije, ali ovo je stari mit. Obavezno se zaštitite na način koji vam odgovara!

Rizik od zaraze SPI (seksualno prenosive infekcije). Da biste sprečili infekciju raznim bolestima, toplo preporučujemo da tokom menstruacije imate seks sa kondomom. Tokom ovog perioda povećava se rizik od unošenja patogene mikroflore, jer je krv hranljivi medijum za reprodukciju bakterija.

Smanjen libido. Tokom menstrualnog perioda, većina devojaka doživljava smanjenje želje i ne žele da imaju seks.

Verska uverenja. U nekim religijama se veruje da je žena ovih dana „prljava“, pa je seks strogo zabranjen.

sirawit99/gettyimagesplus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.