Seks u pedesetim: Odgovori na sva vaša pitanja

by | 7 oktobra, 2022
seks u pedesetim

Dok ste mladi, prosto ne želite da razmišljate o starijim parovima koji imaju seks. Ali, kada jednom napunite četrdeset i vaše telo počne da se menja shvatite da jedno ostaje isto: seks je i dalje deo vaših života i želite da tako i ostane. On nema rok trajanja. Ali, definitivno, vaše telo nalaže neke promene… Naročito ako ste žena.

 

Seks u pedesetim: učinite ga nezaboravnim

 

1. Šta se dešava tamo dole?

Možda ste već primetili neke emocionalne promene koje su pratile menopauzu, ali da li ste znale da se vaša vagina i vulva takođe fizički menjaju?

Kako se nivoi estrogena menjaju tokom menopauze, stanjuju se tkiva vagine i postaju manje elastična. Jedna od posledica koju sigurno osetite jeste suvoća vagine. Sve ove promene mogu uticati na način na koji doživljavate seks, ali se takođe mogu rešiti prilično jednostavnim rešenjima.

Promena seksualnih položaja,  korišćenje lubrikanata, hidratantnih krema ili suplemenata mogu vam pomoći da održite seksualno uživanje.

 

 

Oestrofact® HL

VAGINALNA SUVOĆA – Hijaluron za nju!

  • Vlaži i regeneriše vaginalnu sluznicu
  • Ublažava zapaljenje
  • Vaginalno podmlađivanje

Oestrofact HL vagitorije sadrže hijaluronsku i mlečnu kiselinu i koriste se za vlaženje vaginalne sluzokože u uslovima praćenim suvoćom vagine kao i za održavanje optimalne PH vrednosti vaginalne sluzokože

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte sa lekarom, ili farmaceutom

 

2. Više me ne zanima seks. Da li je ovo normalno?

Pad libida je uobičajena žalba mnogih žena u menopauzi. Ali ovaj pad ne mora biti trajan. Nastavljanje seksualne aktivnosti, bilo sa partnerom ili putem samostimulacije, može vam pomoći da prođete kroz ovaj period smanjene želje. Razgovor sa svojim lekarom takođe može pružiti dalji uvid u moguća rešenja.

 

3. Da li je bezbedno da ponovo imam seks posle duže pauze?

I dalje možete bezbedno nastaviti seksualnu aktivnost nakon dužeg perioda apstinencije. Međutim, duži vremenski period bez seksa nakon menopauze može dovesti do skraćivanja i sužavanja vaše vagine. Nemojte se iznenaditi ako vam prvi odnosi budu pomalo neprijatni ili čak i bolni. U zavisnoti od toga koliko je prošlo, možda ćete želeti da razgovarate sa svojim lekarom o vaginalnom dilatatoru. Ovaj alat može pomoći da vaša vaginalna tkiva vratite na mesto koje će poboljšati seksualnu funkciju i uživanje.

 

4. Šta ako je seks previše bolan?

Čak i bez dugog perioda apstinencije, seks nakon menopauze ponekad je, nažalost, bolniji. Pokušajte sa lubrikantima, a ako ne pomaže, razmislite da razgovarate sa svojim doktorom. Ponekad bol može biti uzrokovan infekcijama ili drugim stanjima koja se leče. Poseta  lekaru može vam pomoći da dobijete odgovarajući tretman, kao i dodatne savete za vaše specifične probleme.

 

5. Koje seksualne pozicije su najbolje u pedesetim?

Kako starimo, naša tela počinju da se menjaju na načine koji ponekad mogu učiniti određene seksualne položaje bolnima. Položaj koji je ranije bio udoban sada može da izgubi privlačnost. U misionarskoj pozi pokušajte da stavite ispod leđa jastuk, da bi vam bilo udobnije. Takođe, mogli biste uživate u kaubojka položaju, gde vi kontrolišete penetraciju.

 

6. Šta ako je moj partner taj koji je nezainteresovan?

Žene nisu jedine koje doživljavaju promene u svojoj seksualnosti i načinu na koji postižu seksualno zadovoljstvo. Muškarci takođe prolaze kroz neke promene u svojim 50-im i 60-im godinama. Neki muškarci počinju da imaju problema sa održavanjem erekcije i ejakulacije u ovom dobu. Ne razmišljajte o ovim problemima kao o preprekama, već kao o vremenu za istraživanje. Oboje zajedno možete naučiti šta vas sada seksualno zadovoljava.

 

7. Da li su polno prenosive bolesti (SPB) i dalje zabrinjavajuće?

To što ste u menopauzi ne štiti vas od polno prenosivih bolesti. Kada započnete seksualni odnos sa novim partnerom i dalje bi trebalo da praktikujete siguran seks. Korišćenje kondoma ili nekog drugog oblika zaštite, kao i razgovor o testiranju na polno prenosive bolesti i vašim očekivanjima od monogamije, važne su karakteristike započinjanja svake nove seksualne veze.

Tripixels/GettyImagesPlus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.