Zašto ne mogu da doživim orgazam? Šta bi trebalo da radite ako imate problem sa dostizanjem vrhunca

by | 30 septembra, 2020
Zašto ne mogu da doživim orgazam

Zašto ne mogu da doživim orgazam? Iako vam se možda čini da ste usamljeni u ovom problemu, istina je drugačija

Ako jednostavno ne možete da doživite orgazam iz bilo kog razloga, znajte da niste sami. 15% žena ima poteškoće u dostizanju vrhunca, a 10% nikada nije imalo orgazam tokom seksa, pokazala su nedavna istraživanja. Takođe, nakon ankete 52.588 odraslih, samo 65% heteroseksualnih žena reklo je da uvek može da postigne orgazam, dok, s druge strane, 95% muškaraca kaže da uspešno dolazi do „velikog O“. To je veliki raskorak koje neki stručnjaci nazivaju „jaz u orgazmu“.

Koliko god ovo bilo uobičajeno i frustrirajuće, mnoge žene stručnjacima nikada ne postave pitanje – zašto ne mogu da doživim orgazam? (Pročitaj: 8 seksualnih saveta uz koje ćete proširiti svoju zonu komfora)

Umesto da zatraže pomoći i otkriju osnovni uzrok problema, bilo da je emocionalni ili fizički, one žive sa osećajem teskobe i neadekvatnosti.

Ali, nije sve tako crno. Dobra vest je da telo može da nauči kako da doživi orgazam.

Evo šta kažu stručnjaci za seksualno zdravlje o koracima koje bi trebalo preduzeti kako biste osetili čari orgazma.

Zašto ne mogu da doživim orgazam

Zašto ne mogu da doživim orgazam?

Jedna važna stvar koju bi trebalo svi da shvate jeste da je vaš orgazam, vaša odgovornost, ne vašeg partnera.

– Prvo vi morate da postanete stručnjak za svoje telo, tako što ćete naučiti kako da se dodirujete, šta vam prija, otkrijete svoja `osetljiva` mesta i kako da se dovedete do orgazma – kaže Emili Moris, seks i bračni terapeut.

Mnoge žene koje se bore da dostignu vrhunac ne shvataju da će orgazam najverovatnije postići stimulacijom klitorisa. Ako još uvek niste sigurni šta da radite „tamo dole“, stručnjak savetuje da počnete tako što ćete klitoris nežno dodirivati, a zatim istražiti šta vam najviše prija kroz poigravanje sa različitim pritiskom, različitom brzinom i različitim pokretima sve dok ne pronađete svoju „slabu tačku“.

Seks igračke takođe vam mogu pomoći da dođete do cilja, kao i korišćenje nezaobilaznih lubrikanata. Ako niste znali, žene koje koriste lubrikante imaju veću verovatnoću da dožive orgazam od žena koje to ne čine. (Pročitaj: Pitate se da li G-tačka zaista postoji? Otkrivamo kako najlakše da je pronađete)

Jako je bitno i o čemu razmišljate i kako se osećate tokom seksa.

– Način razmišljanja, vaše misli, igraju ogromnu ulogu tokom seksualnog odnosa i dostizanja orgazma. Ako ste rasejani ili sami sebi govorite da nećete uspeti da doživite orgazam, to će se i desiti.

– Trik je u tome da napravite atmosferu takvom da seksualna tenzija bude jedva izdrživa pre nego što uđete u spavaću sobu – kaže Emili.

Nije laž da je mozak najjači seksualni organ, zato, razmišljajte o tome šta vas uzbuđuje ili šta će vam partner raditi u krevetu pre samog čina. Ovo će i te kako pokrenuti „mašinu“. Fokusirajte misli na dodire.

Pored svega navedenog, razgovarajte sa svojim partnerom otvoreno o problemu. Neka vam on pomogne da pronađete šta vas uzbuđuje i na koji način da doživite orgazam.

Ako ste probali masturbaciju, lubrikante, seks igračke i sve vrste umnih vežbi, ali ste još uvek bez „velikog O“, obratite se lekaru, seks stručnjaku, koji će vam dati prave smernice baš za vas.

Pogledajte Health video:

lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.