Ovo su znaci da sa vašom vezom nešto nije u redu

by | 22 avgusta, 2020
Zavisnička veza

Zavisnička veza je ona u kojoj nečija sreća i ispunjenost zavisi od odobravanja partnera. Takav odnos je nezdrav i neophodno ga je menjati. Neki ljudi po prirodi su skloniji toksičnim vezama i za životnog saputnika biraju osobu kojoj prilagođavaju svoje osobine i ponašanje. Stalna potreba da se ispune tuđa očekivanja i pristane čak i na ono što se ne odobrava, tokom vremena postaje veliko opterećenje. (Pročitaj: Koliko ljubav prema sebi doprinosi uspehu?)

Ovo su znaci da je veza zavisnička i da su neophodne promene

Nikada ne radite ono što želite
Ako potreba da pred voljenim bićem iznesete mišljenje u vama izaziva nelagodu, problem je već na vidiku. To ne mora biti neko pitanje od velike važnosti (preseljenje, kupovina kuće), već i neke trivijalne stvari. Recimo da vam se ne izlazi, ali vaš partner insistira da odete u kafić. U zdravoj vezi, napravićete kompromis (ostaćete kod kuće, ali planirati da izađete sutra). U zavisničkom odnosu, partner će vas omalovažavati rečima da ste dosadni i asocijalni, što će na kraju rezultirati vašim pristankom. Iako se čini da ovo nije neki veliki problem, to je dobar pokazatelj da se vaše potrebe ne cene i da je jedino važno ono što želi druga strana.

Preuzimate odgovornost umesto partnera
Briga za voljeno biće je prirodna i poželjna, ali preuzimanje odgovornosti za njegove postupke nije. Na primer, ako vaš partner pije, uvek ga vi podsećate da to ne treba da radi, a u slučaju bilo kakvog problema, pokušavate da ga rešite sami. Ukoliko imate stalnu potrebu da pravdate tuđe postupke, nešto tu nije u redu. (Pročitaj: Glumica Majim Bjalik uz ove četiri reči prevazilazi teške životne momente)

Ubeđeni ste da znate šta partner treba da uradi
Ako svog partnera nazivate nezrelim i stalno mu govorite šta treba i ne treba da radi, bojeći se da će bez vašeg uplitanja stvari poći naopako, vaš ljubavni odnos je zavisnički. Osoba koja se zaista ponaša neodgovorno i nezrelo (npr. odbija da se zaposli) teško će sa nekim izgraditi zdravu vezu.raskid

Zavisnička veza je nešto čega mnogi nisu svesni

Radite stvari umesto partnera
Doručak u krevetu može biti simpatičan, ali ako svakog jutra ponavljate taj ritual, nastojeći da odobrovoljite voljenu osobu, trebalo bi da prestanete. Slično je i sa sređivanjem nereda koji neko konstantno ostavlja iza sebe jer zna da će partner pospremiti za njim. Tretiranje partnera kao deteta vodi ljubav u pogrešnom pravcu. (Pročitaj: Mantra Džini Maj je odlična za sve one koji imaju problem sa vezivanjem)

O problemima svog partnera razgovarate više nego o svojim
Kada se vaš svet počne vrteti oko porodičnih, poslovnih ili finansijskih problema vašeg partnera, problem već postoji. Ako se u razgovorima uvek fokusirate na ono što se dešava njemu, a nikad na ono što se tiče vas, veza je toksična.

Ništa ne radite bez odobrenja voljene osobe
Komunikacija i dogovor su ključni kod donošenja važnih životnih odluka, ali neke odluke morate doneti sami. Ukoliko se konsultujete sa partnerom pre nego što preduzmete bilo šta, vaš odnos nije zdrav.

Šta da uradite kako biste prevazišli problem?

Što pre prepoznate da je vaša veza toksična, lakše ćete je poboljšati. To najčešće podrazumeva i rad na sebi, bez obzira da li ste vi taj koji diktira pravila ili ih slepo sledi. U svakom slučaju, pronađite vreme koje ćete posvetiti isključivo sebi. Prisetite se svega onoga što vam pričinjava zadovoljstvo, a što ne podrazumeva prisustvo partnera. Potrebno je mnogo iskrenosti i otvorenosti kako bi se stvari sagledale realno. Od spremnosti da poradite na prevazilaženju problema zavisi da li ćete uspeti da izgradite zdraviju vezu. Ukoliko neko od vas ne želi da se menja, veza je osuđena na propast. (Pročitaj: Intimne veza prema stručnjacima – 10 ključnih elemenata koji definišu zreo odnos)

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.