Znate li šta je “intimna anoreksija” i kako nastaje?

“Intimna anoreksija” je termin koji je iskovao psiholog dr Dag Vajs, a na šta se odnosi i kako nastaje, saznajte u nastavku.

by | 9 marta, 2021

Problemi povezani s emotivnom i fizičkom intimom mogu da imaju ogromni uticaj na romantične veze. Voleti nekog, generalno, uključuje i potrebu da sa partnerom podelimo misli, osećanja, ali i fizičku privrženost. Kada volite partnera, ali niste sigurni da li su osećanja obostrana, taj odnos postaje prazan i ne ispunjava nas. Intimna anoreksija predstavlja partnersko suzdržavanje od emotivne, duhovne i seksualne intime.

Pročitajte i… Probudite stravstveni seks s početka veze

Iako u literaturi postoje brojne studije o problemima s intimnošću, i dalje se malo priča o intimnoj anoreksiji kao psihološkom stanju. U nastavku, saznajte kako da prepoznate ovo oboljenje i kako da produktivnije istražite intimne probleme koje možda primećujete u svojoj vezi.

Šta je intimna anoreksija?

Anoreksija nervosa je poremećaj ishrane koji potencijalno može biti opasan po život. Iako intimna anoreksija nije toliko ozbiljno stanje, može imati negativne posledice po naše zdravlje.

Prema dr Vajsu, osobe s intimnom anoreksijom su, iz određenih razloga, izabrale da se suzdržavaju od intime.

Glavni pokazatelji intimne anoreksije su sledeći:

  • traženje razloga za izbegavanje intimnih odnosa: posao, kućni poslovi, briga o detetu…
  • okrivljavanje partnera za manjak intime
  • izbegavanje pokazivanja ljubavi (poljupci, držanje za ruke, zagrljaji..)
  • nezainteresovanost za fizički kontakt
  • izbegavanje razgovora o osećanjima
  • kritikovanje i ponižavanje partnera
  • prijateljsko, a ne romantično ponašanje prema partneru
  • problemi s kontrolom besa prema partneru
  • posesivnost i potreba za kontrolom

Prema Vajsu, osoba koja primeti pet ili više gore navedenih simptoma, trebalo bi da se posavetuje sa stručnjakom.

Zašto dolazi do intimne anoreksije?

1. Seksualna trauma može biti okidač za povlačenje i manjak interesovanja za intimne odnose. Do toga dolazi zbog samog traumatičnog događaja, osećaja stida i slično.
2. Loši odnosi s roditeljima u detinjstvu takođe mogu da utiču na razvijanje intimne anoreksije. Deca čiji su roditelji ignorisali njihova osećanja, vređali su ih ili nisu pokazivali osećanja poput ljubavi i privrženosti, u odraslom dobu razvijaju probleme s intimnošću. Kasnije, tim osobama je teško da uspostave zdravu vezu sa partnerom, a ponekad, razlog je i potreba da se zaštite od potencijalnog povređivanja.
3. Loši uzori, kao što su romantične serije i filmovi, mogu da stvore lažnu sliku o vezama i odnosima. Nakon razočarenja stvarnim životom i vezama, povređene osobe mogu da izaberu suzdržavanje od bilo kakve intime.

lepotaizdravlje.rsPexes/Pixabay