Autorske kolekcije domaćih dizajnera na 49. Belgrade Fashion Week-u

by | 13 maja, 2022

Predstavljamo vam autorske kolekcije domaćih dizajnera na 49. Belgrade Fashion Week-u.

Kolekcije domaćih dizajnera imaju posebno mesto na Nedelji mode. Peto veće dobre modne energije pripalo je kreacijama Peđe Nerića,Budislave Keković, Vesne Kracanović, Ivane Desnice, Lasher i Revija polaznika edukativnog studija Ateljea Milene Čvorović

Autorske kolekcije domaćih dizajnera na 49. Belgrade Fashion Week-u

U Edukativnom Studiju “Atelje Milene Čvorovic” poseban fokus stavljen je na proces kreativnog stvaralaštva, kroz metod kreativne laboratorije. Metod po svojoj formi daleko je od klasičnog akademskog sistema obrazovanja i ima za cilj da „prekrši pravila“ kako bi razvio kreativni potencijal svakog pojedinca.

Ove sezone Atelje je predstavio Beli projekat “DISSONANT” u saradnji sa Textil Užice.Predstavljeni su radovi19 dizajnera.

autorske kolekcije domaćih dizajnera na 49. Belgrade Fashion Week-u

Predrag Nerić

Kolekcija ,,NEREIDES”za proleće – Leto 2022, Peđe Nerića kao osnovnu temu ima vodu inspirisana Nereidama,vodenim vilama (nimfe) iz grčke mitologije, koje žive u moru i rekama. U kolekciji preovlađuju transparentni materijali u nijansama plave boje do zelene, oblikovani zanimljivim naborima i voluminoznih formama haljina.

Vesna Kraćanović

Vesna Kraćanović predstavila je prvju kolekciju za 2023,nezno belih silueta kolornog printa. Posebnu pažnju publike privukli su zanimljivi šeširi na modelima.

autorske kolekcije domaćih dizajnera na 49. Belgrade Fashion Week-u

Budislava Keković

Cotton+Couture=Cottcouture, kolekcija Budislave Keković je dilema dizajnera da li je Haute Couture vredan samo zbog materijala od koga je napravljen? Da li ideja preskače medijum u kome se izvodi?

Pamuk, zgužvan, nepeglan, nabran, cepan. Krećem od noćne košulje i krpica u kosi, cilj je Haute Couture….

Lasher

Lacher kolekcija 2022/2023 inspirisana je mladim devojkama i ženama željnih promena koje žude za udobnošću a da opet izgledaju prefinjeno. Ovom kolekcijom pokazujemo da u svakom trenutku žena može izgledati mladoliko i spremno za svaki trenutak dana.

Pročitajte i… 49. Belgrade Fashion Week otvoren revijom Martini Vesto by Boško

Boje koje dominiraju jesu nešto smirenije koje ujedno najavljuju sledeću kolekciju jesen/zima ovog brenda a ujedno i omiljena kombinacija boja za leto pored akcentnih boja kao sto su pink, tirkizna, plava i narandžasta.

Ivana Desnica

Koncept doktorsko umetničkog projekta „Recikliranje kože u funkciji visoke mode“, kandidata Ivane Desnice zasnovan je na stečenim znanjima u toku obrazovanja u oblasti savremenog odevanja i dugogodišnjeg usavršavanja u industrijskoj obradi i izradi predmeta od kože, kao i inovativnih procesa tokom istraživačkog rada.

U skladu sa aktuelnim odnosom prema problemu odlaganja i korišćenja industrijskog otpada, a u cilju očuvanja životne sredine upotrebom 3R koncept dizajna, kao najpotpunije i najbrže metode za rešavanje ovog problema, umetnica je svojim iskustvenim saznanjima i istančanim ukusom došla do potpuno novih neočekivanih i zanimljivih oblika upotrebnih modnih predmeta.

Najznačajniji i najzanimljiviji deo projekta je u otkrivanju i korišćenju kože kao materijala specifične strukture, bogatog kolorita, mogućnosti tonskih gradacija kao i kombinovanja sa najrazličitijim materijalima. Koža koja se kao industriski otpad odlaže u velikim količinama, a koja svojim osobinama pruža mogućnost daljeg korišćenja motivisala je umetnicu da koži putem reciklaže vrati upotrebnu vrednost stvarajući nove odevne predmete, nakit, i modne detalje visoke mode.

 

lepotaizdravlje.rsĐorđe Tomić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.