Ja sam ko sam: Evo zašto smo se zaljubili u novu kolekciju domaćeg brenda Zaga Clothing

Kako izgleda nova kokekcija i koju poruku nosi saznali smo u intervjuu sa osnivačicom brenda Zagorkom Marković.

by | 14 jula, 2021

Kampanja za novu kolekciju brenda Zaga Clothing, pod nazivom Ja sam ko sam, osvojila nas je na prvi pogled. I to ne samo dizajnom i izborom materijala, već i porukom čiji je cilj da nas osnaži i podstakne da (za)volimo sebe! Tim povodom razgovarali smo sa osnivačicom brenda Zagorkom Marković, koja nam je otkrila zašto je važno da budemo same svoje muze. „Svaka ljubav počinje prihvatanjem!“, ističe ona.

Koju poruku nosi nova Zaga Clothing kolekcija – Ja sam ko sam?

Nova kolekcija inspirisana je prihvatanjem sebe na svim nivoima. Prihvatanje sebe ne znači da ne želimo dalje da se razvijamo i da radimo na sebi, ali donosi veliko olakšanje i rasterećenje i važna je polazna osnova za zdrav i srećan život. Živimo u vremenu nametnutih identiteta koji vrebaju sa svih strana. Smatram da je veoma važno da žene na to gledaju sa izvesnom distancom koja potiče iz prihvatanja sebe. Ja sam ko sam je oda autentičnosti i potreba da se naglasi da smo sve mi različite i posebne, svaka na svoj način i da je baš u tim „nesavršenostima” naša lepota.

Koliko je važno da žene nauče da se pozitivno odnose prema sopstvenom telu, da ga prihvate onakvim kakvo ono jeste i da ne pokušavaju da teže nametnutim “standardima”?

Iako nam se možda čini da je ova lekcija odavno savladana i da toliko slušamo o prihvatanju sebe, zapravo mislim da je realnost sasvim drugačija. Mediji i brendovi treba i dalje da rade na osnaživanju žena. Lepa žena je ona koja je slobodna, samouverena i zadovoljna sobom. Iz unutrašnje lepote proizilazi i energija koja nas dalje nosi i privlači druge ljude. Lepota sama po sebi je magnetski privlačna na prvu loptu, ali ako iza nje nema nečeg dubljeg, brzo izbledi. Mlade žene treba učiti da grade sebe iznutra, jer će samo tako steći samopouzdanje koje im je potrebno u raznim fazama života.

Slušajući intervju povodom njene nove knjige A Radical Awakening, zapamtila sam misao psihološkinje dr Shefali Tsabary. Ona smatra da je veoma važno da, kada mi žene razgovaramo jedna sa drugom, prestanemo da podržavamo patrijarhalni model savršenog ženskog tela. Bitno je da jasno i otvoreno nazivamo stvari svojim imenom. Drugim rečima, ako nam se prijateljica požali da ima celulit – ne treba da joj kažemo: “Ko? Ti? Ma nemaš!” ili “Uopšte se ne vidi”. Treba da odgovorimo onako kako zaista jeste, bez ulepšavanja: “Ok, imaš celulit, baš kao i ja i skoro svaka žena koju poznajem jer je to nešto što je potpuno prirodno”.

Kakav je tvoj odnos prema sopstvenom telu? S obzirom na to da si prošla kroz tri trudnoće i porođaja, ono je sigurno prošlo kroz različite transformacije?

Dr. Shefali Tsabary je jedna od mojih omiljenih autorki literature za podizanje dece, baš zbog slobode koju zastupa. Njen stav je revolucionaran u moru drugih škola koje nam nameću šta sve moramo da uradimo da bismo bili dobri roditelji i vaspitali uzornu decu. Mislim da je primer koji si izdvojila odličan pokazatelj kako izgleda jedno iskreno osnaživanje. Moje telo je pošlo kroz puno transformacija zbog trudnoća koje sam imala. Prvi put mi je sve to bio šok, ali svaki sledeći sam se sve lakše nosila s tim. U poslednjoj trudnoći sam najviše uživala i nisam se opterećivala viskom kilograma koji su ostali nakon trudnoće i zadržali se u periodu dojenja. Stavila sam fokus na sreću zbog uloge majke i to mi je donelo osećaj mira, zahvalnosti i strpljenja prema svom telu, koje je sve vreme bilo uz mene i trpelo sve te transformacije.

 

U kampanji koja prati kolekciju Ja sam ko sam učestvuje više modela, različitih generacija i telesnih tipova. Kako ste birali zaštitna lica?

Čitava kolekcija Ja sam ko sam nosi u sebi priču o nama ženama. Priču o autentičnosti kao jedinom pravom izboru, kojeg pre ili kasnije postajemo svesne. Ohrabruje nas da istinski prihvatimo i zavolimo sebe, sa svim svojim specifičnostima – jer baš takve kakve smo, posebne smo i jedinstvene. Sebi dobre. Na ovu kolekciju uticao je moj rad sa divnim i inspirativnim ženama koje su me osnažile i dale mi podršku da se vratim sebi i svojoj ženskoj energiji. Da usporim. Da prespavam. Da jednostavno budem prisutna. Tu je astrološkinja Jasmina Mrdalj, moja doktorka homeopatkinja kod koje redovno odlazim, dugi iskreni razgovori sa mojim prijateljicama… I, naravno, sam rad dizajnerke Tijane Tripković, sa kojom sam napravila kolaboraciju, ponesena njenom percepcijom žene koja je upravo takva – svoja, pomalo lenja, spremna da sasluša, razume i oprosti, prvo sebi, a onda i ostalima oko sebe. Ono što nedostaje u brzom svetu jeste ženska isceljujuća energija, koja nas poziva da se zagrlimo sa svih strana i osetimo sopstvenu kožu pod dlanovima, baš kao što to čine žene prikazane na ilustracijama Tijane Tripković. Da budemo Same svoje muze. Bez obzira na to koliko godina imamo, čime se bavimo, sličnije smo nego sto mislimo. I znači nam podrška jedne druge.

Po tom principu birala sam i sve divne žene koje su predstavile kampanju.

Možeš li nam reći nešto više o damama koje nose poruku Ja sam ko sam?

Aleksandra Russo je model kratke sede kose čija me je autentičnost i hrabrost da nosi katku sedu kosu odmah privukla. Kako mi je sama ispričala, nakon jednog događaja u životu odlučila je da se ošiša na kratko i da pusti svoju prirodnu kosu da izraste. Upravo se tada desio zaokret i njen ulazak u modne vode. Hrabro i inspirativno, novi životni početak u zreloj dobi.

Kata Ivakić Vuksanović je sjajna mlada žena koja je inspiracija mnogim devojkama da se zdravo hrane i vežbaju, da ne odustaju od sebe i svojih snova i u trenucima kada im kilogrami možda nisu najbolji saveznici. Dan po dan, korak po korak. Ljubav prema svom telu i poštovanje prema svom duhu na delu, prihvatanje sebe koje dovodi do svih velikih promena.

Tamara Aleksić je božanstvena mlada glumica koja me je odmah privukla svojom neposrednošću i duhovitošću. Sa Tamarom nikad ne znate da li glumi ili je ozbiljna i za čas vam se uvuče pod kožu. Neverovatno je koliko je lepa, uspešna, ostvarena i spontana, ali nadasve skromna i pristupačna. Ona je sve što želim da verujem da mlada generacija jeste.

Bojana Banjac je već godinama zaštitno lice našeg brenda, mlada je, prelepa, samostalna, neverovatno harizmatična i uspešna, odana jogi i zdravoj ishrani. Bojana svojim vrednostima živi zdravu priču prihvatanja sebe i stvaranja najboljeg od svog života.

Brend Zaga Clothing je od svojih početaka prepoznatljiv po zanimljivim printovima i referencama iz likovne umetnosti. Odakle inspiracija za nove printove?

Ovi printovi su nastali kao naša kolaboracija sa beogradskom umetnicom i grafičkom dizajnerkom Tijanom Tripković. Njen rad je veoma inspirativan, prepoznatljiv po vedrim bojama, punim energije. Tijana umotava svoje muze u božanstvene tkanine i smešta ih na neke divne plaže, gde se odmaraju i kontempliraju u hladu palmi. To je sve što želimo za naše muze ovog leta. Odmor i privatanje sebe.

Kakvi modeli čine kolekciju Ja sam ko sam? Da li ste vodili računa o tome da to budu krojevi koji pristaju različitim tipovima građe?

Kolekcija se sastoji od majica, dukseva, duks haljina, kaftana i haljina. Kao i uvek, vodimo računa da kvalitet naših materijala bude vrhunski. Sve proizvodimo lokalno u Srbiji. Jedan deo ove kolekcije, kao i ostalih, šile su osobe sa invaliditetom, što nam je posebno drago da naglasimo. Svi proizvodi su dostupni u nekoliko veličina i apsolutno odgovaraju različitim životnim dobima, kao i tipovima građe. Udobni su, ne sputavaju telo u slobodi pokreta, slave žensku lepotu i donose nam dobar osećaj koji imamo kada smo zaista ono ko jesmo. Jer svaka ljubav počinje prihvatanjem.

Od dole ka gore: Zagorka Marković, Kata Ivakić Vuksanović, Aleksandra Ruso, Tamara Aleksić i Bojana Banjac

 

VAŽNO! POSETITE 21. JULA INSTAGRAM PROFIL @LEPOTAIZDRAVLJE.RS I PRUŽIĆE VAM SE MOGUĆNOST DA NA POKLON DOBIJETE MAJICU IZ KOLEKCIJE „JA SAM KO SAM“ BY ZAGA CLOTHING! 

Nemanja Đorđević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.