Kako sačuvati lovu (a ne odreći se krpica)?

by | 25 maja, 2009

Znamo da ti nije lako, draga! Šmeknula si na rasprodaji božanstvene čizme, moraš da kupiš nove (must have!) farmerke, a sa drugaricom si dogovorila ski-vikend na planini… Pri tom, ne želiš da potrošiš i poslednji dinar! Eee, to se zove finansijska ekvilibristika! Pitali smo poznate ličnosti kako se snalaze kada je o novcu reč i da li (uopšte) umeju da “barataju kintom”…


lepota i zdravlje tijana dapcevic

TIJANA DAPČEVIĆ, pevačica

“Manje novca – više stila!”

Popularna pop pevačica Tijana Dapčević rukovodi se geslom: Manje novca, više stila! Napominje da dobra ideja para vredi, te koristi svaku priliku da “pusti mašti na volju”.

 

PUTOVANJE UMESTO FANCY KRPICA
Novac koji bih ovde dala za firmiranu garderobu radije ću potrošiti na avionsku kartu do Njujorka. U tom gradu se na rasprodajama mogu naći fenomenalne krpice, a ako imaš sreće, naletećeš i na sniženje u nekoj od radnji na Petoj aveniji. O istom trošku možeš odgledati i neku dobru predstavu na Brodveju, ali i posetiti dragu “prijateljcu” – Kip slobode.

KO TRAŽI – TAJ ĆE I PRONAĆI
Devojke koje prate trendove, a nisu u prilici da putuju, mogu i kod nas da pronađu kvalitetnu i modernu garderobu po pristupačnim cenama. Potrebno je samo da obiđu veći broj prodavnica, a ne da kupuju u najbližoj ili “najizvikanijoj”.

VELIKO SPREMANJE ORMARA
Napravi veliko spremanje plakara. Sasvim sigurno ćeš pronaći krpice koje si kupila ko zna kad i na njih zaboravila. Proveri, možda će ti se uklopiti sa nekim novim komadom garderobe.

A PUTOVANJA?
Obožavam da putujem i ne žalim novac za to zadovoljstvo. Ipak, i po tom pitanju, treba biti racionalan. Hotel biram vodeći računa o kvalitetu usluga i higijeni, ne zanima me prebrojavanje zvezdica. Uostalom, putujemo kako bismo upoznali svet, a ne da bismo sedeli u nekom luksuznom hotelu.

KUĆNA ATMOSFERA UMESTO KAFIĆA
Već tri godine, skoro svakodnevno, viđam se sa prijateljima u klubu KGB. Ipak, najslađa mi je kafica koju sa drugaricama popijem u kućnom ambijentu. Tako se najbolje išćaskamo.

BITI FANCY? NE PO SVAKU CENU!
Zgrozim se kad čujem da neko ide u teretanu samo zato što je to “fancy”. Ako stvarno želiš da budeš u dobroj fizičkoj kondiciji, sama sebi bićeš najbolji trener. Nema tu velike filozofije. Ja sam se u poslednje vreme “navukla” na ples, koji svima preporučujem. Osim što je odličan trening, vežbanje plesa idealna je prilika da se savlada jedna lepa i plemenita veština.

DIZEL, SESTRO, DIZEL!
Vozim auto na dizel gorivo koje je mnogo jeftinije od benzina.

KARTICA ILI KEŠ?
Nikad ne koristim kartice, plaćam isključivo kešom. Tako uvek znam sa koliko novca raspolažem.

 

lepota i zdravlje maja nikolic

MAJA NIKOLIĆ, TV voditeljka

“Ne umem da baratam novcem!”
Voditeljka Maja Nikolić priznaje da nije zadovoljna načinom na koji troši novac. “Mislim da bi mi bila potrebna neka čvrsta obaveza, poput kredita za stan, da bih svakog meseca odvojila određenu sumu. Ovako se sve završava na praznim obećanjima da ću konačno početi da štedim”, kaže Maja.

 

ODEĆU KUPUJEM…
Naši ljudi odlično znaju šta je u trendu, ali su po standardu i zaradama daleko od razvijenog sveta, pa su primorani da “kalkulišu”. Kada je reč o izdacima za garderobu, rukovodim se procenom koliko ću ćesto nositi određeni komad odeće i da li mogu da ga iskombinujem sa onim što već imam u ormaru.

TROŠIM NOVAC NA…
Nikada ne žalim pare ako je reč o nekom “važnom” delu garderobe, poput fenomenalne jakne koju sam prošle godine skupo, skupo, skupo platila… Ali, zahvaljujući njoj, i obična odevna kombinacija deluje fantastično.

TRANDY KRPICA? NE PO SVAKU CENU!
Pre nego što otvoriš novčanik, razmisli da li ti se isplati da uložiš novac u nešto što ćeš nositi samo nekoliko meseci, a što pri tom papreno košta.

NE PATIM ZA FIRMIRANIM STVARIMA
Kad kupujem majice, haljine, šalove, a posebno letnju garderobu, uvek prilično uštedim. Takve krpice mogu se ponaći po veoma pristupačnim cenama, a uvek se lepo uklope sa ostatkom garderobe.

KOZMETIKA “PROGUTA” DOBAR DEO MOJE PLATE
Svako ulaganje u negu, kvalitetne kreme i redovno vežbanje, višestruko se isplati. Na negovanoj ženi sve dobro izgleda.

A PUTOVANJA?
Preporučujem kraća putovanja, od dva-tri dana, po Evropi. Na taj način ćeš moći da se pomeraš češće, videćeš mnogo toga, a tako dobijaš i sjajnu priliku za šoping. U inostranstvu cene su daleko niže nego kod nas.

UŠTEDA NA DEČJOJ ODE]I
Na Zapadu se zaista trude da izdaci kada je o deci reč ne opterećuju kućni budžet. Ako, kao i ja, imaš klince, putovanje preko granice obavezno iskoristi za nabavku dečje garderobe. Ušteda je zagarantovana!

Tekst: Eva Čubrović

 

Tagovi: